Categorie: "gastronomie"

IJsje eten in…Madrid

In de Spaanse hoofdstad is het al wekenlang heet en dan is de maand augustus nog niet eens begonnen. En waar snak je naar met al die hitte? Precies, een lekker en ijskoud ijsje. Aan het begin van de zomer ging in de wijk Chueca in Madrid de ijssalon Labonata (Plaza de Chueca)  weer open, die bekendstaat als een van de beste adresjes in de stad. Aris en Liber, een Cubaan en een Nederlander, runnen de Italiaanse ijszaak. Ze bieden meer dan tweehonderd smaken die onder de locals zeer gewaardeerd worden.

Freixenet komt met speciale dessertcava

Ik vond eigenlijk altijd al dat cava zich goed laat combineren met zoet, maar het Catalaanse merk Freixenet komt nu met een nieuwe cava, die speciaal bedoeld is voor desserts. Voor de bubbels wordt de druivensoort Malvasía gebruikt. De smaak van de cava is zoet, zacht en licht. De kleur van het drankje is diepgoud, omdat de cava langer gelegen heeft dan normaal het geval is. In het Barcelonese dessertrestaurant Espai Sucre wordt de cava gecombineerd met een speciaal menu van zeven zoete tapas. Proost!

Recept van de week: koken met yogurt van La Fageda

Dat er veel meer mogelijk is met yoghurt, bewijzen de omliggende restaurants van de coöperatie La Fageda wel. Op de website van de boerderij vindt je verschillende smaakvolle recepten. Neem deze bijvoorbeeld: aspergecreme met verse garnalen en yoghurtsaus volgens Restaurant La Curenya

Ingredienten (voor 4 personen):

Voor de aspergecrème:
-2 bosjes groene asperges
-2 aardappelen
-1 kleine ui
- water
- Olijfolie of boter
- zout

Verse, grote Garnalen:
-12 gepelde grote garnalen
-50 ml olijfolie extra virgen

Yoghurtsaus:
-1 bakje yogurt natural La Fageda
- zout en peper
- 1 takje dille

Bereidingswijze
1 Schil en snijd de aardappelen, asperges en ui in stukjes.
2. Kook de groente in ruim water ongeveer 30 minuten, tot alle groente beetgaar is.
3. Bewaar een deel van het kookvocht, gooi de rest weg.
4. Met een staafmixer meng je alle groente tot een fijne crème.
5. Je kunt tot slot een beetje van het kookvocht toevoegen.
6. Vervolgens bak je in een koekepan met een beetje olijfolie de grote garnalen om en om bruin.
7. Haal de garnalen vervolgens van het vuur en laat ze afkoelen.
8. Mix tot slot in een kom de La Fageda yoghurt samen met een beetje zout en peper goed door.

Tip: de aspergecrème is zowel koud als warm te eten. Leg enkele grote garnalen bovenop de crème en voeg tot slot een beetje yoghurtsaus en een klei takje dille toe.

¡Qué aproveche!

Spaanse spijzen: yoghurt van de boerderij La Fageda

Yoghurt. Ook in Spanje vliegt het over de toonbank. Zeker nu het mooie weer is aangebroken, stijgt de verkoop van de ´yogur natural´ explosief. Nog snel even gezond eten, voordat je het strand op gaat. Maar dan sta je voor de keuze: Welke wordt het? Er zijn zoveel soorten en maten dat je niet weet wat je kiezen moet. De redactieleden van Spanje.blog.nl proefde voor. De unanieme winnaar: yoghur La Fageda.

Wat maakt deze yoghurt uit het Catalaanse dorpje la fageda d´en Jorda zo bijzonder?, zul je je afvragen. Daar zijn een heleboel redenen voor. Of het nu de ´verse melk´ is van de boerderijkoeien, die binnen 48 uur in de yoghurt, wordt verwerkt. Of het feit dat er geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen aan te pas komen? Of het de levendige bacteriën zijn, die ruimschoots voorkomen in de yoghurt en bijdragen aan een goede spijsvertering? Of wellicht het feit dat de boerderij coöperatie gehandicapten de kans biedt om in het bedrijf te werken? Een ding is zeker: ook met gesloten ogen zou ik deze keuze gemaakt hebben. De volle, romige smaak van deze yoghurt is werkelijk om te smullen.

Wil je met eigen ogen zien hoe de lekkerste yoghurt van Spanje bereid wordt? Neem dan contact op met La Fageda. Je kunt natuurlijk ook gewoon simpelweg het filmpje hieronder bekijken.

Spaanse Spijzen: Ron Cremat

Ben je benieuwd hoe je zelf een glas Ron Cremat, oftewel gerookte rum a la Catalana maakt? Hier het recept.

Ingredienten:
1,75 liter bruine rum
2-3 eetlepers suiker
1 vers kaneelstokje
1 eetlepel koffiebonen
1/2 schil van een citroen

Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten in een grote, diepe terracotta schaal. Steek het geheel in brand.Nadat het vuur gedoofd is en de alcohol grotendeels verdampt, roer je met een lange metalen soeplepel door de drank totdat de helft van de drank is verdampt. Direct serveren.

Tips: Maak de drank buiten i.v.m. brandgevaar en nodig je vrienden en familieleden uit om er samen van te genieten.

Spaanse Spijzen: Peus de porc

Dat Spanjaarden dol zijn op varkensvlees, blijkt wel uit de vele hammen die er jaarlijks geconsumeerd worden. Ook buiten Spanje is de jámon inmiddels vrij bekend. Minder bekend wellicht is dat niet alleen het been, maar vrijwel alle lichaamsdelen van het varken gegeten worden. Neem bijvoorbeeld de Catalaanse specialiteit ´peus de porc´, oftewel: varkenspootjes.

Een oorspronkelijk recept met inmiddels vele varianten. Deze specialiteit komt overigens ook veelvuldig in Menorca voor. Je moet er maar van houden! Zie hier hoe je het zelf kan bereiden en tegelijkertijd je Catalaans op peil houdt.

Bon profit!

Restaurant Can La Núria

In Catalonië kun je heerlijk eten! Niet alleen de Catalaanse hoofdstad Barcelona, ook de provincie zelf biedt volop mogelijkheden om heerlijk te genieten. Ben je dol op vers en lekker eten en bovendien een natuurliefhebber, dan is restaurant Can La Núria in het centrum van Bellver de Cerdanya het proberen waard!

Door de weeks eet je er een heerlijke dagschotel met keuze uit 4 voor-, 4 hoofd- en 4 nagerechten voor een betaalbare prijs. Het uitzicht op de Cerdanya Vallei krijg je er op de koop toe! Het restaurant Ca La Núria ligt op 15 minuten van Puigcerdà, 20 minuten van de skipistes La Molina en La Masella en 5 minuten van de Cadí tunnel, die Cerdanya met Barcelona verbindt.

Recept van de week: Maak je eigen ´pèsols negres´

Bruine bonen. Niet iedereen is er dol op. Toch is het een zeer gezonde maaltijd dat het hele jaar door gegeten kan worden. En bovendien klaar in een handomdraai. Hier het goedbewaarde recept van ´la abuela catalana´.

Ingrediënten:
400 gram bruine bonen
1 eetlepel bicarbonaat
1 ui
100 gram ham
3 grote tenen knoflook
thijm, bonenkruid en laurier
peterselie
zout & peper
water
200 gram baconspek

Witte sangria voor de zomer

Zoals Annebeth al eerder schreef, sangria mag weer anno 2012. In de Allerhande van deze maand staat zelfs een recept voor witte sangria. Hier de bereidingswijze van dit welbekende Spaanse drankje met een witte twist.

Snijd de kroon, de onderkant en de schil van 1 ananas. Verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd 2 nectarines doormidden en verwijder de pit. Snijd de helften in dunne partjes. Doe het fruit in een grote karaf. Schenk 1 fles droge witte wijn (750 ml), 100 ml triple sec (likeur, Gall & Gall) en 700 ml 7UP (fles 1.5 liter) erbij en vul aan met ijsblokjes. Je kunt de sangria een paar uur van tevoren bereiden. Voeg de 7UP en het ijs op het laatst toe.

de zwarte bonen van Gósol

In Spanje heeft ieder dorp, iedere streek en elke stad zo haar eigen culinaire specialiteiten. Barcelona.blog neemt je mee op smaaktocht door España. De tocht begint in Gósol.

Gósol is een klein bergdorpje in de streek Alt Berguèda (Spaanse Pyreneeën) met nog geen driehonderd inwoners. Dit ruige berggebied stond vroeger bekend om haar carbón.

De dorpsbewoners houden van stevige kost. Hoe kan het ook anders? Met de gevreesde berg Pedraforca, een uiterst steile berg in de vorm van een vork als belangrijkste attractie voor gevorderde bergbeklimmers, het nationaal park in de achtertuin en strenge winters. Daar is energie voor nodig.

De specialiteit van het dorp zijn de zogenaamde´pèsols negres´(lees: capucijners) met uitgebakken bacon en olijfolie. Zo wandel je goed gevuld de bergen in of beklim je de berg der bergen in een mum van tijd.