Categorie: "Agenda"

Oranje Week in Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid organiseert de Nederlandse ambassade deze week de Semana Naranja, de Oranje Week, in het kader van Koningsdag. Ook dit jaar wordt er weer gefietst, vindt er een vlooienmarkt plaats en een spetterend Oranjefeest. Ter afsluiting kleuren het gemeentehuis en de fontein op Plaza de Cibeles op 25 april tussen 19.00 en 1.00 uur oranje.

Festival voor wielrenners in Girona en omgeving

Girona Gran Fondo 2014 from Marc Cerdan on Vimeo.

Wist je dat de stad Girona in het noorden van de regio Catalonië een perfecte uitvalbasis is voor wielrenners? Een groot aantal professionele fietsers komt hier regelmatig trainen, maar ook Catalaanse liefhebbers van de sport weten de omgeving van Girona wel te vinden. Dit jaar wordt voor het eerst het festival Girona Gran Fondo georganiseerd, een initiatief van de Club Ciclista Bike Breaks en het Girona Cycle Centre, waar ook de gemeente Girona bij betrokken is. Van 16 tot en met 22 juni staan Girona en omgeving in het teken van de wielersport en naast een aantal bijzondere ritten worden er ook andere evenementen georganiseerd, warbij gezelligheid centraal staat, zoals de pre-Fondo-party en de barbecue. Het festival is niet alleen geschikt voor geavanceerde wielrenners, maar ook voor beginners, want er worden dagelijks ritten georganiseerd voor verschillende niveaus.

 

Spanje maakt zich klaar voor Semana Santa 2014

Semana Santa 2014 staat voor de deur. Vanaf zondag begint de heilige week, die op verschillende plaatsen in het land groots wordt gevierd met optochten en processies. Deze processies worden georganiseerd door traditionele broederschappen. Vooral in Sevilla is de Semana Santa een spectaculaire gebeurtenis. Tientallen broederschappen organiseren er hun eigen processie. Veel broederschappen zijn eeuwenoud en hechten grote waarde aan de traditionele feestelijkheden. Ben je dus de komende week op vakantie in het zuiden van Spanje: breng dan Sevilla een bezoekje. Ook in andere Spaanse steden is de Semana Santa een groots evenement. Zo vinden ook in Salamanca, Jerez de la Frontera en Málaga processies plaats. De paasvakantie in Spanje begint dit weekend en kinderen zijn de hele week vrij. Spanjaarden trekken er massaal op uit en traditioneel is Semana Santa tevens de opening van het toeristische seizoen.

Koningsdagfeest 2014 in Barcelona

Op 25 april 2014 wordt door het Nederlands Consulaat en de Kring Nederlands Bedrijfsleven de allereerste editie van het Koningsdagfeest, de opvolger van Koninginnedag, georganiseerd. Het feest vindt plaats op de avond voorafgaand van de eerste Koningsdag in Nederland op 26 april. De locatie is de Reial Club Marítim de Barcelona in Barceloneta en het evenement duurt van 20.30 tot 0.00 uur. Alle Nederlanders in de Catalaanse hoofdstad en omstreken zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om te komen. Kaarten kosten 32,50 euro per stuk, inclusief drank, Hollandse hapjes en paella, en kunnen worden besteld via www.dekring.org of op het Nederlandse Consulaat. De muziek wordt verzorgd door The Bluesters en DJ Uri Mood.

Spaanse vereniging bezoekt Art Breda

De Spaanse Vereniging voor Professionals in Nederland organiseert op 6 april een bijeenkomst in het kader van het kunstevenement Art Breda, dat plaatsvindt in Breda van 6 tot en met 13 april. Het is niet alleen een gelegenheid om te netwerken met de Spaanstalige gemeenschap in Nederland, maar ook om meer te weten te komen over de wereld van antiek. Evert Douwes, eigenaar van het oudste Europese familie-antiekbedrijf en historicus Erik Hermida, directeur van de beurs Art Breda, zullen de vereniging welkom heten en meer vertellen over de beurs en het antiekwezen in het algemeen. Leden kunnen gratis deelnemen, niet-leden betalen 20 euro.

 

Jet Ski Festival in Dénia

Het grootste Spaanse Jet Ski Festival Alkkemist wordt dit jaar gehouden in de stad Dénia langs de Costa Blanca van 17 tot en met 20 april.

Het festival is bedoeld voor professionals uit de sector en amateurs die liefhebbers zijn van deze watersport. Zij komen bij elkaar om kennis te maken met de nieuwste trends, de laatste mode op het gebied van jet ski’s en andere ontwikkelingen. Bezoekers kunnen kiezen uit verschillende programma’s. Wie op zoek is naar een overnachting kan daarbij gebruikmaken van het Hotel Denia Marriott La Sella Golf Resort & Sport, het officiële hotel van de beurs. Daarnaast is er een programma voor degenen die een eigen waterscooter meenemen en voor degenen die geen eigen scooter meenemen. Het festival vindt plaats in de haven van Dénia.

Estrella Morente treedt op in Nederland

Estrella Morente, een van Spanjes grootste flamencozangeressen, geeft op 3, 5 en 6 april optredens in Nederland, waarbij zij haar nieuwe album ‘Autorretrato’ ten gehore brengt. ‘Autorretrato’ bestaat uit vijftien tracks, allemaal een combinatie van traditionele flamenco en andere muziekgenres. Een aangename afwisseling van verschillende flamenco muziekstijlen zoals pregones, oude sevillanas en bulerías met een habanera door Carlos Cano, én Caribische ritmes en een requiem. Estrella werkte op dit album samen met prestigieuze artiesten als Paco de Lucía, Tomatito, Juan Carmona, Pat Metheny en Michael Nyman. Onder leiding van Isidro Sanlúcar, die het album vervolmaakte na de dood van Enrique Morente, de vader van Estrella.

Donderdag 3 april 2014 | 20.15 uur | Muziekgebouw Eindhoven
Zaterdag 5 april 2014 | 20.00 uur | Koninklijk Theater Carré Amsterdam
Zondag 6 april 2014 | 15.30 uur matinee | Dr Anton Philipszaal Den Haag

25 maart: Spanjeborrel in Utrecht

Op dinsdag 25 maart wordt er opnieuw een Spanjeborrel georganiseerd door de Business Club Spanje. De borrel vindt plaats in Gran Café Maria aan de Mariaplaats in Utrecht. Deze keer worden de deelnemers welkom geheten met cava, zal er een presentatie plaatsvinden, zijn er enkele hapje en is er natuurlijk weer gelegenheid om te netwerken met andere Spanjeliefhebbers en met ondernemers die belangen hebben in het Spaanse. De deelnamekosten bedragen 30 euro en daarbij zitten een drankje en hapjes inbegrepen.

Mobile World Congress Barcelona

Komende week, van 24 tot en met 27 februari, wordt in Barcelona het Mobile World Congress georganiseerd, de grootste beurs voor mobiele telefonie ter wereld. Gedurende vier dagen staat de Catalaanse hoofdstad in het teken van deze feria. Ogen uit de hele wereld zijn op de beurs, waar de laatste snufjes op het gebied van mobiele telefonie zullen worden gepresenteerd, gericht. Niemand minder dan Facebook-oprichter Mark Zuckenberg is ook aanwezig dit jaar. Tijdens de beurs wordt tevens een netwerkevenement georganiseerd voor Nederlanders uit de branche. Het MWC betekent ook dat het in de stad druk zal zijn en dat de meeste hotels en appartementen reeds zijn volgeboekt.

Programma Feria de España op 13 april bekend

Op 13 april van 12.00 tot 20.00 wordt op landgoed Duin & Kruidberg het Spanjefeest Feria de España georganiseerd door magazine España & más. Het belooft het grootste Spaans getinte feest van Nederland te worden. Deze week werd het programma bekend gemaakt en dat belooft veel goeds: natuurlijk zijn er tientallen Spaanse wijnen te proeven en kun je de lekkerste Spaanse hapjes proeven. Journalist Edwin Winkels houdt een lezing waarbij Barcelona centraal staat. Vertaler Maarten Steenmeijer geeft een workshop. Caminoganger Fons Boink geeft tips aan pelgrims in spe en arts en schrijfster Simone de León praat over haar boek Bloedsuiker en wonen en werken in Spanje. Peter Manshot toont zijn werk met prachtige natuurfoto’s uit Andalusië en verder staan er dans en muziek op het programma.