Categorie: "Agenda"

Festivalhoppen in de Spaanse zomer

Komend weekend vindt in Barcelona het muziekfestival Primavera Sound plaats en daarmee wordt het festivalseizoen in Spanje officieel geopend. Een overzicht van de belangrijkste festivals van komende zomer.

Primavera Sound, Barcelona 29-31 mei
Het festival voor indierock, noise rock, alternatieve elektronische muziek en andere alternatieve rockmuziek.

Sonar, Barcelona 12-14 juni
Een van Europa’s meest belangrijke en grootste festivals voor elektronische muziek.

Benicàssim International Festival, Benicàssim, 17-20 juli
Een van de grootste internationale muziekfestivals van Europa. Je feest direct aan het strand en overnacht in een tent.

Etnosur, Alcalá La Real, 18-20 juli
Festival voor multiculturele muziekstijlen en andere interculturele activiteiten.

Monegros Desert Festival, Monegros, 19 juli
Festival voor elektronische muziek en house midden in de woestijn Monegros.

Cap Roig Festival, Jardins de Cap Roig, juli-augustus
In de prachtige tuinen van Cap Roig met uitzicht op de Middellandse Zee kun je in de zomermaanden bijzondere concerten bijwonen. Onder meer Elton John, Pet Shop Boys en James Blunt passeren de revue.

Bedevaart naar de maagd van Rocío

Van 6 tot en met 9 juni vindt de traditionele Romería del Rocío weer plaats in het zuiden van Spanje. De bedevaart naar de Maagd van Rocío is de grootste van Spanje. Jaarlijks lopen minstens een miljoen mensen mee, waaronder tientallen broederschappen. De pelgrims leggen de bedevaart te voet, te paard of met karren af. In de avonduren wordt er muziek gemaakt en gedanst op speciale bedevaartmuziek. Het hoogtepunt van de Romería is het dragen van de Maagd, en grote eer voor de pelgrims die dit mogen doen. Meestal lopen de emoties hoog op.

Stadsfeesten in Madrid

In Madrid vinden deze week de stadsfeesten ter ere van San Isidro plaats. Officieel is het op 15 mei de dag van San Isidro, de beschermheilige van de stad.

De traditionele activiteit is de bedevaart naar Ermita de San Isidro, een kapel in de buurt van de hoofdstad, gebouwd op de plek die San Isidro zo bekend maakte. Hier sloeg de landbouwer Isidro, die was geboren aan het einde van de elfde eeuw, met een steen op een rots en creëerde hij op die manier een waterbron. Eentje die Madrid van genoeg water zou voorzien. Het was koningin Isabel die ter ere van Isidro een kapel bouwde in de zestiende eeuw: hetzelfde bronwater zou haar zoon Filip II hebben genezen. Paus Paulus V verklaarde de boer heilig in de zeventiende eeuw.

Tegenwoordig gaat de herdenking van San Isidro gepaard met muziek, dans, optreden en vele andere feestelijke activiteiten in de stad. De feestelijkheden beginnen vandaag en duren tot en met 18 mei. Ook luiden de feesten van San Isidro het nieuwe seizoen stierenvechten in Arena Las Ventas in.

Romeins festival in Tarragona

Nog tot en met 25 mei kun je in de Catalaanse stad Tarragona kennismaken met het Romeinse verleden tijdens het festival Tàrraco Viva. Tarraco was de naam die de Romeinen in hun tijd aan de nederzetting gaven. In Tarragona zijn de overblijfselen van die stad goed bewaard gebleven en nog altijd te bezichtigen. Tijdens het festival deze maand vormen ze de podia voor de verschillende activiteiten.

Spanjeborrel op 21 mei

Op woensdag 21 mei wordt er opnieuw een Spanjeborrel georganiseerd door Business Club Spanje. Tijdens de borrel kunnen Spanjeliefhebbers en degenen die op zakelijk vlak interesse hebben in Spanje, elkaar ontmoeten om bestaande relaties te versterken of om nieuwe interessante contacten te leggen. De borrel begint om 18.00 uur en vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de Regio Business Dagen. Hier kun je je registreren voor gratis toegangskaarten tot de beurs en de Spanjeborrel.

Patio’s van Córdoba weer geopend voor publiek

Van 5 tot en met 18 mei zijn de prachtige en kleurrijke patio’s (binnenplaatsen) in Córdoba weer het toneel van het festival Patios de Córdoba. Alle balkons en muren worden uitbundig versierd met de mooiste planten en bloemen. De lente wordt gevierd! Sinds 1918 organiseert de gemeente een wedstrijd wie er de mooiste patio heeft. Twaalf dagen lang hangen de muren vol met bloempotten en kun je genieten van flamenco, typisch Spaanse tapas en natuurlijk lekkere Spaanse wijnen. Sinds 2012 staan de patio’s van Córdoba ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Voor het volledig programma van dit festival kun je deze website bezoeken.

Oranje Week in Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid organiseert de Nederlandse ambassade deze week de Semana Naranja, de Oranje Week, in het kader van Koningsdag. Ook dit jaar wordt er weer gefietst, vindt er een vlooienmarkt plaats en een spetterend Oranjefeest. Ter afsluiting kleuren het gemeentehuis en de fontein op Plaza de Cibeles op 25 april tussen 19.00 en 1.00 uur oranje.

Festival voor wielrenners in Girona en omgeving

Girona Gran Fondo 2014 from Marc Cerdan on Vimeo.

Wist je dat de stad Girona in het noorden van de regio Catalonië een perfecte uitvalbasis is voor wielrenners? Een groot aantal professionele fietsers komt hier regelmatig trainen, maar ook Catalaanse liefhebbers van de sport weten de omgeving van Girona wel te vinden. Dit jaar wordt voor het eerst het festival Girona Gran Fondo georganiseerd, een initiatief van de Club Ciclista Bike Breaks en het Girona Cycle Centre, waar ook de gemeente Girona bij betrokken is. Van 16 tot en met 22 juni staan Girona en omgeving in het teken van de wielersport en naast een aantal bijzondere ritten worden er ook andere evenementen georganiseerd, warbij gezelligheid centraal staat, zoals de pre-Fondo-party en de barbecue. Het festival is niet alleen geschikt voor geavanceerde wielrenners, maar ook voor beginners, want er worden dagelijks ritten georganiseerd voor verschillende niveaus.

 

Spanje maakt zich klaar voor Semana Santa 2014

Semana Santa 2014 staat voor de deur. Vanaf zondag begint de heilige week, die op verschillende plaatsen in het land groots wordt gevierd met optochten en processies. Deze processies worden georganiseerd door traditionele broederschappen. Vooral in Sevilla is de Semana Santa een spectaculaire gebeurtenis. Tientallen broederschappen organiseren er hun eigen processie. Veel broederschappen zijn eeuwenoud en hechten grote waarde aan de traditionele feestelijkheden. Ben je dus de komende week op vakantie in het zuiden van Spanje: breng dan Sevilla een bezoekje. Ook in andere Spaanse steden is de Semana Santa een groots evenement. Zo vinden ook in Salamanca, Jerez de la Frontera en Málaga processies plaats. De paasvakantie in Spanje begint dit weekend en kinderen zijn de hele week vrij. Spanjaarden trekken er massaal op uit en traditioneel is Semana Santa tevens de opening van het toeristische seizoen.

Koningsdagfeest 2014 in Barcelona

Op 25 april 2014 wordt door het Nederlands Consulaat en de Kring Nederlands Bedrijfsleven de allereerste editie van het Koningsdagfeest, de opvolger van Koninginnedag, georganiseerd. Het feest vindt plaats op de avond voorafgaand van de eerste Koningsdag in Nederland op 26 april. De locatie is de Reial Club Marítim de Barcelona in Barceloneta en het evenement duurt van 20.30 tot 0.00 uur. Alle Nederlanders in de Catalaanse hoofdstad en omstreken zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om te komen. Kaarten kosten 32,50 euro per stuk, inclusief drank, Hollandse hapjes en paella, en kunnen worden besteld via www.dekring.org of op het Nederlandse Consulaat. De muziek wordt verzorgd door The Bluesters en DJ Uri Mood.