Categorie: "gastronomie"

Geen Spaans drankje Hijoputa

Een drankje met een scheldwoord als merknaam, kan niet. Dat bleek toen een Asturisch bedrijf de naam Hijoputa voor de typisch Spaanse likeur orujo wilde laten registreren. Deze scheldnaam is de Spaanse variant op het Engelse son of a bitch en werd afgewezen door het Europees Tribunaal, dat van mening is dat de naam beledigend kan zijn voor Spaanssprekenden. Volgens het officiële woordenboek van de Spaanse taal van de Koninklijke Academie betekent het scheldwoord ‘slecht persoon. belediging’.

Wijnhuis Torres ontvangt award voor innovatief wijntoerisme

Het toonaangevende wijnmagazine Drinks International, heeft het werk van Bodegas Torres onder de aandacht gebracht door ze een van de eerste ‘Wine Tourism Awards’ te geven, een award op het gebied van wijntoerisme. Bodegas Torres wordt geroemd om zijn ‘‘Meest Innovatieve Wijngaard en Wijnkeldertour. Dit is te danken aan het enorme succes van de vernieuwende acties die zij de bezoekers van het centrum bieden. Het Torres bezoekerscentrum heeft al eerder andere prijzen binnengehaald zoals ‘The Tourism Medal of Honour’ van de Catalaanse regering en de ‘‘Wine Routes in Spain’’ van Acevin, de Spaanse wijnassociatie. Torres biedt een uitgebreid scala aan wijnervaringen, waaronder proeverijen, wijntastings voor beginners, kooklessen en cursussen over het koppelen van wijnen en kazen aan.

 

 

Wijnen uit Granada

Granada zal bij de meesten nu niet meteen beelden van wijnvelden en bodega’s oproepen. Toch wordt er ook in deze Andalusische provincie wijn verbouwd. En in Utrecht zit een kleine importeur van de wijnen, die tot voor kort in Nederland niet verkrijgbaar waren. De wijnen worden op ambachtelijke wijze geproduceerd door kleinschalige bedrijven. Bij een van de boeren wordt de oogst zelfs nog met muilezels gedaan. Het assortiment van Granada Wijnen, zoals de importeur heet, bestaat uit mousserende wijnen, wit, rood en rosé. Een van de wijnen, de droge muskaatwijn Guindalera, stond zelfs bij El Bulli op de kaart.

Thuis koken met Ferran Adrià

Topkok Ferran Adrià blijft, ondanks dat zijn El Bulli momenteel gesloten is, razend populair. Onlangs zag ik de documentairefilm El Bulli: Cooking in Progress en ik bezocht ook de expositie over het restaurant die momenteel in Barcelona te bezichtigen is. En als ik wil, kan ik nu ook de gerechten van Ferran Adrià thuis voorbereiden. Sinds vorig jaar ligt het boek Thuis koken met Ferran Adrià in de winkels (25 euro). Een mooi boek met veel foto’s, zodat je aan de hand van het beeld eigenlijk al precies ziet hoe je gerechten moet klaarmaken. Verwacht alleen geen culinaire hoogstandjes waarbij je de innovatieve technieken, waar de Catalaanse topkok zo beroemd om is, moet toepassen. De gerechten zijn vrij simpel te bereiden. Voor de echte thuiskoks dus. Maar wel met de persoonlijke touch van wat jarenlang de beste kok ter wereld was.

Het lekkerste biertje van Spanje

Uit een lijst van de gratis krant 20Minutos blijkt dat Spanjaarden Estrella Galicia het lekkerste Spaanse biermerk vinden. Op de lijst staan maar liefst 65 verschillende soorten bier waarop lezers van de krant konden stemmen en Estrella Galicia ontving verreweg de meeste punten. Daarna volgen het biermerk Mahou en Alhambra, dat volgens mijn collega Ferenz Jacobs het meest populaire biertje in Barcelona is op dit moment. Daarna volgen Voll Damm, Cruzcampo, 1906, San Miguel, Legado de Yuste en Aguila Amstel.

Logroño verkozen tot Gastronomische Hoofdstad van Spanje

Logroño, de hoofdstad van de autonome regio La Rioja, is gedurende 2012 de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie. De stad is vooral bekend als handelscentrum voor de wijnen uit de wijnregio La Rioja, de belangrijkste wijnstreek in Spanje. Logroño werd gekozen boven steden als Segovia, Sevilla, Gijón en Lugo. De benoeming betekent dat de stad het komende jaar op gastronomisch vlak zal worden gepromoot in binnen- en buitenland en dat er op culinair gebied veel te beleven zal zijn.

Smakelijk Eten in…Paraguay

Om kennis te maken met de exotische keuken van verre oorden, hoef je Barcelona niet uit. In deze cosmopoliete stad, vind je oorspronkelijke restaurants uit alle windhoeken van de wereld. Smakelijk eten in… biedt de lezer een kijkje in de inheemse keuken van migranten uit Barcelona.

Diep verscholen in hartje Raval- het migrantencentrum van Barcelona bij uitstek!- kun je uitgebreid kennismaken met de Zuid-Amerikaanse keuken van Paraguay in L´avia. Dit merkwaardige restaurant is een goed bewaard geheim vol interessante combinaties uit de Paraguayaanse, Catalaanse en Italiaanse keuken.

De Paraguaanse eigenaar Mario M Perez Ruiz is een Boheem eerste klas. De eigenaar is niet alleen kok, maar ook kunstschilder en schrijver. Je kunt zijn eigenaardige kunst direct in het restaurant kopen. Een boek over onsterfelijkheid word je zo onder de neus geschoven na het bestellen van een willekeurige lunchhap.

Met zijn goedgevulde ronde koksbuik is hem af te zien dat hij van lekker eten houdt. Dat calorieën hem koud laten, blijkt niet alleen uit zijn verschijning, maar ook uit de menukaart. Paraguayaanse Empanadas (met tonijn-, spinazie, ham-kaas, mais, varkens- of vleesvulling), Choripan, Dulces de Leche en Alfajores (dessert van Dulce de Leche met cocos, chocolade of aardbei) en ook de Catalaanse home-made kroketten, Slakken, Konijn, zelfgemaakte Patat en Crema Catalana en de Italiaanse Pizza´s, Lasagnes, Panetones en Tiramisu´s zijn ware calorieënbommen. Maar eerlijk is eerlijk: lekker is het wel!

Xoringuer: de gin die smaakt naar Menorca

In de meeste cafés op Menorca heb je al een klein glaasje voor een euro. Gin wordt er veel gedronken, met name door de oudere eilandbewoners. Sterker nog, gin is er de lokale trots. Die traditie gaat terug tot de tijd dat de Engelsen het voor het zeggen hadden op het eiland. Vanwege de Britse aanwezigheid in de achttiende eeuw, nam de vraag naar Britse producten, waaronder gin, ook toe. En zo begonnen locals met de productie van ginebra menorquina. Toen de Britten het eiland in 1802 verlieten bleef de lokale bevolking het drankje drinken. Het meest bekende merk is Gin Xoriguer, vernoemd naar een vogelsoort. In de hoofdstad van Menorca, Mahón, kun je de distilleerderij een bezoekje brengen.

Gezocht: de mooiste Spaanse wijnen

Rioja kent iedereen en cava natuurlijk ook, maar in Spanje zijn ontelbaar veel wijngebieden en minstens zoveel lekkere wijnsoorten te vinden. Maar welke wijnen zijn van échte topkwaliteit? En waar kan je prima mee aankomen bij een etentje? Komend jaar worden de 100 mooiste Spaanse wijnen gekozen tijdens het Spaans Wijnconcours dat wordt georganiseerd door ICEX/Vinos de España in samenwerking met het tijdschrift Perswijn. Wij zelf wijn produceert onder de Spaanse zon kan deelnemen. Ook wordt er een etikettenwedstrijd gehouden.

Bubbeltijd! Ook op je bord

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat er de komende weken weer volop bubbels doorheen gaan. En heel wat bubbels zijn afkomstig uit Spanje. De export van cava uit Catalonië is de afgelopen jaren flink gegroeid en ook dit jaar wordt opnieuw groei verwacht. De Catalaanse variant op champagne doet het goed vanwege de lekkere smaak en de betaalbare prijzen. Maar wist je dat je met cava veel meer kunt doen dan alleen opdrinken? Je kunt er ook prima mee koken. De Nederlandse cava-importeur Casa Cava komt daarom met een eigengemaakt cava-receptenboek. Hierin vind je feestelijke recepten voor drankjes, maar ook voor hapjes, waarbij je Catalaanse bubbels gebruikt. Je kunt het boekje online bestellen voor 14,95 euro.