Categorie: "General"

Modemerk Desigual prikt condoom door in reclamespot

Het Catalaanse modemerk Desigual raakte afgelopen weekend in opspraak nadat het naar aanleiding van Moederdag met een reclamespot kwam, waarin een vrouw een condoom doorprikt. De boodschap van de spot? ‘Jij beslist’.

De reclame werd gelanceerd ter gelegenheid van Moederdag, dat in Spanje afgelopen zondag werd gevierd. In de video is te zien hoe een vrouw kleding van het modemerk past met een kussen eronder, op de plek van haar buik. Vervolgens haalt ze het kussen weg en pakt ze een naald om een aantal condooms mee door te prikken.

De reclamespot heeft in heel Spanje voor veel ophef gezorgd en was het gesprek van de dag op social media platforms als Facebook en Twitter. Diverse vrouwenorganisaties riepen het merk op de spot in te trekken, omdat deze een te frivool beeld zou geven van de vrouw in het algemeen en het moederschap.

 

Spaanse overheid op de vingers getikt

De Spaanse overheid ligt onder vuur. Een van de ministers koos in februari een icoon van de heilige maagd Maria uit, om deze te vereren met een gouden medaille. Een actie die niet als spel gezien mag worden en daarom deelt Win2day dit verhaal graag met je. De medaille is voorbehouden aan de politie en wordt ceremonieel uitgereikt aan agenten voor bijzondere verdiensten. Normaal gesproken gaat de medaille naar agenten die zijn omgekomen, bijvoorbeeld door terroristische aanslagen.

Een icoon van de heilige maagd Maria
Nu heeft de minister van binnenlandse zaken, Jorge Fernández Díaz, een afbeelding van de heilige maagd Maria uitgekozen om te vereren. De afbeelding is een icoon, een historisch stuk, wat hierdoor veel waarde draagt. De heilige maagd Maria heeft volgens de Spaanse minister gelijkenissen met het politiecorps. Zij en de bijbehorende community werken nauw samen, vooral tijdens de Semana Santa. Ze vertegenwoordigt verder ook politiewaarden, denk aan toewijding, zorg, solidariteit en opoffering.

Met de auto naar Spanje? Leuk, maar bereid je wel voor

“Met de auto naar Spanje? Je bent gek! Neem toch gewoon het vliegtuig, dat is veel sneller en goedkoper!” Deze reactie zul je zeker krijgen als je aan vrienden en collega’s vertelt dat je van plan bent om met de auto naar Spanje te gaan. En ja, wat vliegen betreft hebben zij gelijk: het is sneller en goedkoper. Maar met de auto op reis gaan heeft zo zijn charme en een aantal voordelen. Als je met de auto gaat kun je niet alleen veel meer bagage meenemen, je ziet ook wat van de omgeving. Het gevoel van vrijheid valt ook niet in geld uit te drukken: vanaf het moment dat je de straat uitrijdt voel je dat je op vakantie bent. In de gate op Schiphol is dat toch anders. Maar bereid je wel voor, want de afstand van Utrecht naar Barcelona is bijna 1.600 kilometer.

Boeken en rozen tijdens Sant Jordi in Barcelona

Rozen en boeken: dat zijn de twee belangrijkste ingrediënten voor Sant Jordi, dat op 23 april in Barcelona en de rest van Catalonië groots gevierd wordt. Tijdens de Diada de Sant Jordi herdenken de Catalanen de dood van Jorge de Capadocia op 23 april 303. Duizenden stands worden in alle vroegte voor de verkoop opgebouwd, want er gaan miljoenen rozen en honderdduizenden boeken doorheen.

Vooral de wereldberoemde Ramblas vullen zich met bloemen en leesvoer. Mannen kopen al sinds de middeleeuwen rozen voor hun geliefden op de dag van de patroon van Catalonië, terwijl de boekentraditie – de Catalaanse vrouwen doen hun man een boek kado – moderner is. In 1923 begon de eerste boekhandelaar met de herdenking van de sterfdag van zowel William Shakespeare als Miguel de Cervantes tijdens de Diada de Sant Jordi. Deze grote schrijvers overleden allebei op 23 april. Nu zijn de boeken niet meer weg te denken. Ook gaat de dag gepaard met de nodige nationalistische gevoelens. De Catalaanse vlag valt op 23 april overal te bespeuren. Overigens is 23 april ook Wereldboekendag.

Ryanair vanaf dit najaar naar Madrid

Lowcost vliegmaatschappij Ryanair biedt vanaf dit najaar directe vluchten aan tussen vliegveld Eindhoven en de luchthaven van Madrid. De vluchten zullen per traject gemiddeld 48 euro kosten. Net als bij andere Ryanair-vluchten geldt: hoe eerder je boekt hoe lager de prijs. De nieuwe route zal ingaan in november dit jaar. Op dit moment vliegt Ryanair vanaf Eindhoven al op diverse andere Spaanse bestemmingen waaronder Girona, Reus, de Balearen en Alicante.

Nieuwe regels uitgifte reisdocumenten Spanje

De uitgifte van Nederlandse reisdocumenten gaat wereldwijd veranderen, ook in Spanje. Vanaf 1 september 2014 vervalt het innemen van aanvragen en uitreiken van reisdocumenten bij de Honoraire Consuls in La Nucía, Torremolinos, Palma de Mallorca en Santa Cruz de Tenerife. Dit geldt ook voor visa ten behoeve van visumplichtige buitenlanders. Vanaf 1 september kan dat in Spanje hiervoor uitsluitend worden geregeld bij de Nederlandse ambassade in Madrid.

Mail en win de Reisgids voor de stad Malaga

Deze maand verscheen de Reisgids voor de stad Malaga en Spanje.blog.nl mag drie exemplaren verloten onder onze lezers. Wil jij kans maken op een van deze reisgidsen? Geef dan antwoord op de vraag: hoe heet de de oudste taveerne van de stad waar men de beroemde Malaga-wijnen schenkt? Tip: je kunt het antwoord terugvinden op www.reisgidsmalaga.nl.

Mail naar [email protected] en vermeld ‘winactie reisgids Malaga’ als onderwerp. Let op deze actie geldt tot en met vrijdag 28 maart 2014.

Recordaantal toeristen in hotels in Barcelona

Het toerisme in Barcelona vestigde in 2013 een nieuw record: de stad registreerde in totaal 7,5 miljoen bezoekers die in hotels verbleven, om precies te zijn 7.571.766, 1,77 procent meer dan in 2012, een toename van 11.000 toeristen per maand. Het aantal hotelovernachtingen nam toe met 3,4 procent tot bijna 16,5 miljoen, eveneens een record. De meeste toeristen waren afkomstig uit Frankrijk, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daarna komen de Duitsers en de Italianen in de verte gevolgd door de Russen, wat overigens wel de snelst groeiende groep toeristen is.

Vueling vliegt naar Santiago de Compostella

Vueling voegt een nieuwe bestemming toe aan haar rechtstreekse aanbod vanaf Amsterdam, Schiphol. De Spaanse vliegtuigmaatschappij vliegt vanaf 21 juni drie keer per week van Schiphol naar Santiago de Compostella. De ticketprijzen gaan vanaf € 66,75 euro, voor een enkele vlucht.

Murcia krijgt Star Trek-park

Star Trek-fans kunnen in Spanje binnenkort een bezoek brengen aan het Star Trek-themapark dat wordt aangelegd binnen het Paramount Park in de provincie Murcia. Het park zal beschikken over een Starfleet Recruitment Center, een 3D simulator en een Warp Speed roller coaster. Ook zullen er diverse kantoorgebouwen, hotels, shoppingcentra, een casino, een conferentiecentrum, tuinen, uitgaansgelegenheden, restaurants en een auditorium te vinden zijn.