Categorie: "gastronomie"

Ir de Tapeo in A Coruña

Spaanse tapas. Wie kent ze niet? De kleine aperatiefjes die je in het Iberische schiereiland bij een drankje nuttigd zijn wereldberoemd. Spanje.blog reisde af naar de havenstad A Coruña in het uiterste zuid-westerse puntje van Noord-Spanje om er de lekkerste tapas van Galicië te ontdekken.

Deksel tegen dronkenschap
Tapa (meervoud: Tapas) stamt af van het Spaanse werkwoord ´tapar´, dat bedekken betekent. De traditie van het kleine Spaanse aperatiefje ontstond rond 1500, toen Keizer Karel de V Spaanse ruiters op paard naar de Zuiderlijke Nederlanden stuurden. Onderweg stopten de ruiters regelmatig om alcohol te drinken. Velen verloren zich daar echter in. Om openbare dronkenschap tegen te gaan, beveelde de keizer alle Spaanse herbergen voortaan bij een drankje ook voedsel aan te bieden. Zo ontstond de tapa; het tussendoortje als deksel over het glas om dronkenschap te voorkomen.

Sangria mag weer anno 2012

Het welbekende Spaanse drankje sangria zit al jaren in het verdomhoekje. Locals doen het af als ‘typische toeristenmeuk’ en wie sjiek voor de dag wil komen houdt zich hier verre van. Dat geldt overigens niet voor toeristen, die er in de meeste gevallen geen idee van hebben hoe de Spanjaard zelf tegenover sangria staat. Maar er is een nieuwe tendens in opkomst. In steden en badplaatsen zoals het kosmopoliete Barcelona wordt tegenwoordig ook op sjieke locaties (denk aan luxe hotels en restaurants) sangria geserveerd én besteld. Met andere woorden, in 2012 mag je weer met sangria gezien worden. Zelf maken? Bekijk de video.

Chef Quique Dacosta behoort nu ook tot de top

De Spaanse topkok Quique Dacosta mag zich sinds kort tot de beste vijftig chefs ter wereld rekenen. Dat is althans de mening van het toonaangevende Britse magazine Restaurant, dat ieder jaar de lijst met de vijftig beste restaurants ter wereld presenteert. Tot dit jaar bleef Dacosta steeds net buiten de lijst, maar daar kwam met de editie van 2012 verandering in. Quique Dacosta bemachtigde de 40ste plaats met zijn restaurant in de Valenciaanse stad Dénia. In de lijn van andere Spaanse chefs kookt ook Dacosta met innovatieve technieken, waarbij hij ingrediënten uit de hele wereld combineert. Zijn restaurant werd bekroond met twee Michelinsterren.

El Celler de Can Roca opnieuw tweede beste restaurant ter wereld

El Celler de Can Roca in het Catalaanse Girona is voor het tweede opeenvolgende jaar gekozen tot tweede beste restaurant ter wereld door het toonaangevende, Britse tijdschrift Restaurant. Op de eerste plaats staat opnieuw het Deense restaurant Noma en de derde plek is eveneens voor een Spaanse topkok, namelijk de Baskische Andoni Luis Aduriz. In de top 10 komt ook de Spanjaard Juan Mari Arzak voor (achtste plek) van restaurant Arzak. Verder steeg het restaurant Asador Etxebarri van Victor Arguinzóniz van de 50ste naar de 31ste plaats en kreeg Quique Dacosta uit Dénia plaats nummer veertig toegewezen.

Koks van El Bulli gaan door in Cadaqués

Mateu Casañas, Oriol Castro en Eduard Xatruch, drie Spaanse topkoks die met Ferran Adrià samenwerkten in zijn inmiddels gesloten restaurant El Bulli aan de Costa Brava, hebben de handen ineengeslagen en openen nog voor de zomer een informeel kwaliteitsrestaurant in de bekoorlijke badplaats Cadaqués, eveneens gelegen aan de Costa Brava. Het restaurant zal Compartir heten en de kaart bestaat uit ongeveer dertig gerechten. Het moet een restaurant worden dat zich kenmerkt door eenvoud en simpele gerechten en dat voor iedereen toegankelijk is. De ervaring van El Bulli in een simpeler jasje en op een prachtige plek!

Wietplantage als oplossing voor dorp in crisis

Het Catalaanse dorpje Rasquera stemt vandaag voor of tegen zijn gigantische wietplantage. Deze wietplantage moet de schulden van het dorp gaan afbetalen. Catalunya heeft een wet die het mogelijk maakt voor particulieren om legaal wiet te kopen. In het kort komt het erop neer dat als je lid bent van een zogenoemde asociación je per week een x aantal gram marihuana mag halen. Voor één van de grootste wietclubs van Barcelona, Abcda, kan het dorpje in de komende twee jaar voor 1,3 miljoen wiet gaan verbouwen en dit bedrag kan Rasquera, dorp diep in crisis, goed gebruiken. Behalve de 1,3 miljoen, zorgt de wietplantage ook nog eens voor zo´n 40 banen. Het hele wietgebeuren zorgt voor ophef: de oppositie beschuldigd de burgemeester van Rasquera van stemmen winnen door leden van de wietclub inwoner te maken van het dorp. Vanavond om 21.00 uur sluiten de stembussen en zullen de ruim 800 stemgerechtigen het lot van het dorp en de wiet hebben bepaald. Abcda werpt zich ondertussen op als redder van het dorp, en biedt op haar site zelfs de olijfolie uit Rasquera aan.

 

Stap op de Gastrobus in La Rioja

In La Rioja, bekend om de wijnen, kun je vanaf deze maand weer opstappen op de zogenoemde Gastrobus, een bijzondere culinaire activiteit. De Gastrobus laat toeristen en geïnteresseerden kennismaken met de lokale keuken terwijl ze genieten van de vergezichten in het landschap. Je kunt kiezen voor meerdere routes. Zo is er de route langs Autol en Quel, een tour met als thema patisserie en een zwammenroute. Onderweg worden diverse culinaire stops gemaakt. Ook leuk is de groenteroute, waarbij je het Groentemuseum in de streek bezoekt, zelf groente uit de moestuin plukt en ermee leert koken. Tot slot is er nog een route rond worst, kaas en, hoe kan het ook anders, wijn.

Freixenet herdenkt Titanic met cava

Het Catalaanse cavahuis Freixenet heeft een wel heel bijzondere cava op de markt gebracht. Het gaat om een limited edition ter gelegenheid van de herdenking van honderd jaar na het zinken van de Titanic. De cava kreeg de naam Cuvée Abelé Titanic en werd afgelopen week gepresenteerd tijdens de beurs Alimentaria in Barcelona. De champagne met dezelfde naam werd op 14 april 1912 geserveerd tijdens het laatste diner aan boord van het schip.

Cafeïnewater, gouden noga, 3D cava en de Spaanse mojito

Deze week vindt in Barcelona de jaarlijkse beurs Alimentaria 2012 plaats, waar de bezoeker kan kennismaken met de laatste trends op culinair gebied. De beurs werd gisteren geopend. Enkele opvallende nieuwigheden van Spaanse bodem die werden gepresenteerd zijn cafeïnewater, el turrón de oro (gouden noga), 3D cava en een Spaanse variant op de moijito. Het water dat cafeïne bevat is bedacht door het Valenciaanse bedrijf Ferri. De 3D cava komt van bodega Torelló. Het Catalaanse modehuis Custo ontwierp het driedimensionale etiket. De gouden turrón is gemaakt met eetbaar goud en de Spaanse mojito is bereid met limoen en orujo, een alcoholische drank die te vergelijken is met Italiaanse grappa.

Gek op jamón ibérico

Jamón ibérico is ongetwijfeld een van Spanjes sterproducten. Om je vingers bij af te likken! En wie net als ik gek is op deze typisch Spaanse ham, heeft genoeg redenen om een bezoek te brengen aan Guijuelo, dat bekend staat als dé hamstad van het land. In de stad kun je deelnemen aan een speciale route, waarbij je een bezoek brengt aan het lokale hammuseum, Museo de la Industria Chacinera de Guijuelo, waar je alles leert over de productie van ibèrico. Ook bezoek je een fabriek, waar je het proces nog beter leert kennen en natuurlijk staat er ook een sessie hamproeven op het programma.