Categorie: "gastronomie"

Tiras de pollo enrollados de panceta

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag deel 2: Tiras de pollo enrollados de panceta (voor 2 personen). Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

1 dubbele biologische kippenborst filet
100 gram ontbijtspek
blaadjes van 8 takjes tijm
naaldjes van 4 takjes rozemarijn
4 knoflooktenen
100 ml olijfolie extra virgen
peper en zout

Cider drinken in Gijón

Eind deze week verandert de Asturiaanse stad Gijón in de internationale hoofdstad van de cider, een drankje dat onlosmakelijk is verbonden met de Spaanse regio Asturië. Het jaarlijkse ciderfestival duurt van 5 tot en met 14 oktober. Alle zogenoemde sidrerías in de stad, de typische bars waar je cider kunt bestellen, doen mee aan het initiatief. Je kunt overal een fles bestellen, vergezeld van een hapje. En zo trek je van bar naar bar, waarbij je de diverse Asturische ciders kunt uitproberen.

Koken met Bijzonder Spaans

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag deel 1: Paella Marinera. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Paella marinera (voor 4 personen)

200 gram rijst
1 ui, fijngesnipperd
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 groene paprika, in stukjes gesneden
1 tomaat, ontveld en fijn gesneden
200 gram langoustines
200 gram kokkels
200 gram inktvis, schoongemaakt en in ringen gesneden
750 ml visbouillon
6 safraandraadjes
peterselie
olijfolie

De mooiste Spaanse wijnen

Als wijnland doet Spanje het goed en het is dan ook niet gek dat het merk Vinos de España en het magazine Perswijn dit jaar alweer voor de derde keer het Spaanse Wijnconcours hielden met de in Nederland verkrijgbare Spaanse wijnen. De winnende wijnen, die werden geselecteerd uit de bijna duizend ingezonden wijnen, worden gepresenteerd in een speciaal voor het concours uitgebracht supplement bij Perswijn nummer 6.

En de beste Spaanse wijnen die je in Nederland kunt kopen zijn:

Bier uit de wijnstreek Priorat

De Catalaanse wijnstreek de Priorat wint steeds meer aan populariteit bij wijnliefhebbers. Jaren geleden werd een artikel over de streek geproduceerd in een Amerikaans magazine en dat zorgde ervoor dat het gebied ineens op de internationale wijnkaart kwam te staan. Maar nu is er niet alleen wijn uit de Priorat, maar heeft de streek ook z’n eigen bier. Garnataxa bier werd ontwikkeld door een groep vrienden, die zich normaal gesproken toeleggen op de wijn. Ieder jaar na de oogst bereidden zij hun eigen bier, omdat ze na al die wijn behoefte kregen aan iets anders, en nu is besloten dit bier ook te gaan verkopen.

Mercat: Eten zoals op de Spaanse markt

In Amsterdam is afgelopen zaterdag restaurant Mercat geopend, een Spaans restaurant dat zijn inspiratie ontleent aan de typische en gezellige Spaanse, overdekte markthallen, die overal in het land te vinden zijn. Het restaurant is, op zijn Spaans, niet alleen geopend voor het diner, maar ook voor de lunch, het ontbijt en je kunt er natuurlijk tapas krijgen, broodjes, tortillas en Spaanse zoetigheden. De website ziet er veelbelovend uit en dat geldt ook voor de foto’s op de Facebookpagina. Reden genoeg om een keer aan te schuiven dus.

 

IJsje eten in…Barcelona

In de buurt van het strand van Barceloneta in de Catalaanse hoofdstad bevindt zich langs de boulevard bij de oude haven de Argentijnse ijssalon Vioko. De zaak zit er sinds vorig jaar en heeft de uitstraling van een hippe bar of nachtclub. Je kunt er niet alleen ijs krijgen, maar ook andere lekkernijen, waaronder opvallend veel chocolade en afgeleiden daarvan. Het ijs is er om je vingers bij af te likken en je weet zeker dat je met het meest trendy hoorntje van de stad richting zee loopt.

Eten voor een prikkie bij Bonarea

De coöperatie winkel BonArea, bekend om haar goedkope (vlees)producten biedt haar klanten waar voor hun geld. Niet alleen kunnen ze tegen gereduceerd tarief basisproducten als vlees, vis, eieren, melk, kaas en verse opwarm maaltijden kopen. Klanten zijn ook welkom om in de provincie Catalonië gebruik te maken van het doorlopende Bon Area buffet. Of je nu wilt ontbijten (E3), lunchen of dineren (E4-5), bij BonArea kun je 365 dagen per jaar terecht voor een maaltijd uit de mediteraanse keuken met salades en vers gegrild vlees bij de BonArea restaurants in Guissona (Lleida), Montblanc (Tarragona) of Torrefarrera (Lleida). Drinken is niet inbegrepen.

Hoe gaat het in zijn werk?
Bij binnenkomst betaal je vooraf met muntgeld voor je maaltijd. Bij de ingang hangt een wisselgeldautomaat. Nadat je betaald hebt, krijg je toegang tot het restaurant. Via selfservice sprokkel je vervolgens zelf je maaltijd bij elkaar. Verse salade, eieren en vleeswaren zijn verkrijgbaar bij het koelgedeelte. Het vlees of de eieren kunnen gebakken worden op een van de barbequeplaten in het centrum. Drinken en desserts haal je uit de automaat. Een kan water en brood zijn gratis verkrijgbaar. Het camping gevoel krijg je er gratis bij. Niet geschikt voor vegetariërs. Wil je het wel eens meemaken? Kijk hier voor meer informatie.