Categorie: "Spanje Cultuurland"

Museum Thyssen biedt rondleidingen voor hele gezin

Kleine kunstliefhebbers opgelet: het bekende Museum Thyssen-Bornemisza in Madrid biedt tegenwoordig speciale rondleidingen voor het hele gezin. Het pilotproject was een groot succes en dus kun je nu ieder weekend met de familie een rondleiding krijgen, waarbij het uitgangspunt is dat kinderen kennismaken met kunst.

Museum Thyssen-Bornemisza, Paseo del Prado 8, Madrid.

Postuum album Paco de Lucía verschenen in Spanje

Gisteren verscheen in Spanje het postume album van Paco de Lucía onder de naam Canción Andaluza. Het album is een eerbetoon aan de Spaanse copla, zijn grote passie. Onder de acht nummer die op het album staan, zijn verschillende bekende copla’s waaronder María de la O, Ojos Verdes en Señorita. De liedjes die niet zuiver instrumenteel zijn, werden ingezongen door diverse grote artiesten.

Spaanse kaskraker: Ocho apellidos vascos

De film Ocho apellidos vascos die momenteel in de Spaanse bioscopen draait heeft alle records gebroken. De film van regisseur Emilio Martínez-Lázaro heeft sinds de première op 14 maart 6,6 miljoen kijkers getrokken en 43 miljoen euro opgeleverd. Dat maakt de film tot de nummer 1 kaskraker uit de Spaanse geschiedenis.  Ocho apellidos vascos vertelt het verhaal van de Rafa uit Sevilla die op een dag de Baskische Amaia ontmoet en vastbesloten is haar te veroveren.

Bezoek de belangrijkste Catalaanse monumenten op Google Street View

Google Street View maakt het mogelijk om zestien monumenten in Catalonië virtueel een bezoekje te brengen. Onder meer de archeologische resten in Empúries, de Seu Vella in Lleida, het kasteel van Cardona en het Sant Bartomeu Convent in Bellpuig zijn op deze manier te bezichtigen. Om de beelden te maken is samengewerkt met het Catalaanse Centrum voor Telecommunicatie en Informatietechnologie. De beelden zijn geschoten door personen die met speciale rugtassen voorzien van camera’s de zestien monumenten hebben bezocht. In het indrukwekkende klooster in Sant Pere de Rode zijn bijvoorbeeld 14.295 foto’s gemaakt.

Archeologisch Museum in Madrid heropend

Het Nationale Archeologisch Museum in Madrid is deze week na een zes jaar durende verbouwing opnieuw voor het publiek geopend. Het museum is flink uitgebreid en er zijn werkzaamheden uitgevoerd aan de vloeren. In het museum hangen meer dan 13.000 werken, waaronder de beroemde Dame van Elche en talloze werken uit de eeuwenlange geschiedenis van de mensheid, vanaf de prehistorische periode tot aan de negentiende eeuw. Tot en met 20 april 2014 is het museum gratis te bezoeken. Het Museo Arqueológico Nacional is opgericht in 1867 met het doel om het archeologische erfgoed in het land te bewaren.

Deze week: Fallas in Valencia

Valencia maakt zich op voor de Fallas. Vanaf komend weekend tot en met de dag van de Valenciaanse beschermheilige Sint-Jozef op 19 maart, staat de stad weer in vuur en vlam tijdens de spectaculaire vuurwerkfeesten.

Eigenlijk zijn de Fallas al op 1 maart officieel begonnen, maar de eerste twee weken dienen vooral ter voorbereiding van het spetterende einde van de jaarlijkse feesten. Afgelopen weekend barstte het echt feest los. Een jaar lang is aan de Fallas gewerkt, tienduizenden toeristen hebben een stedentrip gepland om het feest van dichtbij mee te maken en nu wacht de hele stad op de traditionele opbouw van de bouwwerken van papier-maché. Deze Fallas zijn doorgaans enorme poppen, die de makers honderdduizenden euro´s kosten en die op de laatste dag van het festijn worden verbrand onder begeleiding van oorverdovend vuurwerk.

Het museum van Muis Pérez in Madrid

Ratoncito Pérez, of Ratón Pérez (Muisje Pérez) is de Spaanse versie van onze tandenfee: kinderen die hun tand verliezen en deze onder hun kussen leggen, krijgen in ruil daarvoor een kleinigheidje van de muis Pérez. De figuur komt zowel voor in Spanje als in Latijns-Amerikaanse landen en is eind negentiende eeuw ontstaan in Madrid, waar je tegenwoordig het Casa-Museo de Ratón Pérez kunt bezoeken in hartje stad. Hier kunnen kinderen kennismaken met de muis en zijn gezin. Het museum richt zich op kinderen vanaf een jaar of vijf.

Modernistisch ziekenhuis in Barcelona opnieuw open voor publiek

Het Hospital de Sant Pau in Barcelona is het grootste modernistische complex ter wereld. Het werd gebouwd als ziekenhuis en tegenwoordig is het bouwwerk opengesteld voor toeristen. De afgelopen jaren onderging dit complex, dat het werk is van architect Lluìs Domenech i Montaner, een tijdgenoot van de beroemde Antoni Gaudí, een grootschalige renovatie en eind vorige maand ging het opnieuw open. Nog tot en met 16 maart kun je het gratis bezichtigen, daarna zal een entreeprijs worden gevraagd van 8 euro en 14 euro als je onder begeleiding van een gids het complex wilt bezoeken.

Flamenco-held Paco de Lucía overleden

De Spaanse artiest Paco de Lucía, door velen beschouwd als de grootste flamenco-gitarist ooit, is op 66-jarige leeftijd overleden in Mexico. De Lucia is een van de meest gelauwerde gitaristen van zijn generatie en begon zijn carrière op jonge leeftijd. Midden de jaren 70 brak hij definitief door met “Entre dos aguas”, de eerste rumba die door een flamencogitarist werd opgenomen. Tijdens zijn carrière werd hij bekroond met verschillende prijzen, onder meer de Latin Grammy Award voor beste flamenco-album. In 2004 ontving de gitarist en componist de prestigieuze Prins van Asturië-prijs.