Categorie: "Spanje Cultuurland"

Bezoek de belangrijkste Catalaanse monumenten op Google Street View

Google Street View maakt het mogelijk om zestien monumenten in Catalonië virtueel een bezoekje te brengen. Onder meer de archeologische resten in Empúries, de Seu Vella in Lleida, het kasteel van Cardona en het Sant Bartomeu Convent in Bellpuig zijn op deze manier te bezichtigen. Om de beelden te maken is samengewerkt met het Catalaanse Centrum voor Telecommunicatie en Informatietechnologie. De beelden zijn geschoten door personen die met speciale rugtassen voorzien van camera’s de zestien monumenten hebben bezocht. In het indrukwekkende klooster in Sant Pere de Rode zijn bijvoorbeeld 14.295 foto’s gemaakt.

Archeologisch Museum in Madrid heropend

Het Nationale Archeologisch Museum in Madrid is deze week na een zes jaar durende verbouwing opnieuw voor het publiek geopend. Het museum is flink uitgebreid en er zijn werkzaamheden uitgevoerd aan de vloeren. In het museum hangen meer dan 13.000 werken, waaronder de beroemde Dame van Elche en talloze werken uit de eeuwenlange geschiedenis van de mensheid, vanaf de prehistorische periode tot aan de negentiende eeuw. Tot en met 20 april 2014 is het museum gratis te bezoeken. Het Museo Arqueológico Nacional is opgericht in 1867 met het doel om het archeologische erfgoed in het land te bewaren.

Deze week: Fallas in Valencia

Valencia maakt zich op voor de Fallas. Vanaf komend weekend tot en met de dag van de Valenciaanse beschermheilige Sint-Jozef op 19 maart, staat de stad weer in vuur en vlam tijdens de spectaculaire vuurwerkfeesten.

Eigenlijk zijn de Fallas al op 1 maart officieel begonnen, maar de eerste twee weken dienen vooral ter voorbereiding van het spetterende einde van de jaarlijkse feesten. Afgelopen weekend barstte het echt feest los. Een jaar lang is aan de Fallas gewerkt, tienduizenden toeristen hebben een stedentrip gepland om het feest van dichtbij mee te maken en nu wacht de hele stad op de traditionele opbouw van de bouwwerken van papier-maché. Deze Fallas zijn doorgaans enorme poppen, die de makers honderdduizenden euro´s kosten en die op de laatste dag van het festijn worden verbrand onder begeleiding van oorverdovend vuurwerk.

Het museum van Muis Pérez in Madrid

Ratoncito Pérez, of Ratón Pérez (Muisje Pérez) is de Spaanse versie van onze tandenfee: kinderen die hun tand verliezen en deze onder hun kussen leggen, krijgen in ruil daarvoor een kleinigheidje van de muis Pérez. De figuur komt zowel voor in Spanje als in Latijns-Amerikaanse landen en is eind negentiende eeuw ontstaan in Madrid, waar je tegenwoordig het Casa-Museo de Ratón Pérez kunt bezoeken in hartje stad. Hier kunnen kinderen kennismaken met de muis en zijn gezin. Het museum richt zich op kinderen vanaf een jaar of vijf.

Modernistisch ziekenhuis in Barcelona opnieuw open voor publiek

Het Hospital de Sant Pau in Barcelona is het grootste modernistische complex ter wereld. Het werd gebouwd als ziekenhuis en tegenwoordig is het bouwwerk opengesteld voor toeristen. De afgelopen jaren onderging dit complex, dat het werk is van architect Lluìs Domenech i Montaner, een tijdgenoot van de beroemde Antoni Gaudí, een grootschalige renovatie en eind vorige maand ging het opnieuw open. Nog tot en met 16 maart kun je het gratis bezichtigen, daarna zal een entreeprijs worden gevraagd van 8 euro en 14 euro als je onder begeleiding van een gids het complex wilt bezoeken.

Rocío Márquez: voor liefhebbers van Spaanse flamencomuziek

De Zuid-Spaanse Rocio Márquez is een veelbelovend jong talent. Ze zingt flamenco, fandangos, habaneras en bulerías. Authentiek Spaanse muziek dus. Haar debuutalbum is vernoemd naar het nummer Claridad.

Flamenco-held Paco de Lucía overleden

De Spaanse artiest Paco de Lucía, door velen beschouwd als de grootste flamenco-gitarist ooit, is op 66-jarige leeftijd overleden in Mexico. De Lucia is een van de meest gelauwerde gitaristen van zijn generatie en begon zijn carrière op jonge leeftijd. Midden de jaren 70 brak hij definitief door met “Entre dos aguas”, de eerste rumba die door een flamencogitarist werd opgenomen. Tijdens zijn carrière werd hij bekroond met verschillende prijzen, onder meer de Latin Grammy Award voor beste flamenco-album. In 2004 ontving de gitarist en componist de prestigieuze Prins van Asturië-prijs.

Carnaval in Spanje

Deze week begint op veel plaatsen in Spanje het carnaval. Een van de meest bekende carnavals heeft plaats op het Canarische eiland Tenerife. De festiviteiten kenmerken zich door uitbundigheid, spektakel en ritme en het carnaval van Tenerife lijkt het meest op het wereldberoemde Braziliaanse carnaval. Een van de hoogtepunten is de verkiezing van ‘La Reina’. De climax vindt plaats op de laatste dinsdag met ‘El Coso’, de meest extravagante optocht van allemaal. Ook tijdens het laatste weekend wordt er uitbundig gefeest. Dit jaar van 26 februari tot en met 9 maart.

Ook het carnaval in Cádiz is beroemd. Parodie en sarcasme spelen een belangrijke rol en met name politici moeten het ontgelden. Met hen wordt door de zogenoemde chirigotas en comparsas de spot gedreven. Dit zijn satirische gezelschappen die met humor, sarcasme en literaire uitingen actuele thema’s aanroeren.

In het noorden van het land is het carnavalsfeest in de badplaats Sitges het meest bekende. Hier komen ook duizenden mensen uit het nabijgelegen Barcelona op af.

Deze maand: kunstbeurs ARCOMadrid

De grootste moderne kunstbeurs in Spanje, ARCOmadrid, vindt later deze maand plaats van 19 tot en met 23 februari. Het is alweer de 33ste editie van de beurs, die ondanks de verhoging van het Spaanse BTW-tarief voor cultuur van 8 naar 21 procent zich toch staande houdt. Dit jaar is het gastland Finland. In totaal zijn er 219 galerieën uit binnen- en buitenland die deelnemen aan de beurs. Er zullen duizenden artiesten uit verschillende landen vertegenwoordigd zijn op de beurs. De beurs is vanaf vrijdag geopend voor het publiek. Entreekaarten kosten vanaf 20 euro.

Flamenco in Pleintheater in Amsterdam

Op 14 en 15 februari treedt het flamencokoor Calle Real op in het Pleintheater in Amsterdam met de show ‘Fiestas y ritos’. Het koor Calle real werd in 1999 opgericht door Frans Nottrot en onderhoudt een speciale band met de gemeente Alosno. Dit dorp (in de Zuid-Spaanse provincie Huelva), dat een grote contributie aan de flamenco heeft geleverd, wordt ook wel “La Cuna del Fandango” genoemd.  Het koor laat zich hierdoor graag inspireren. Het weekend van 14 en 15 februari kun je ze zelf bewonderen.