Categorie: "gastronomie"

BestWineRoutes: app voor wijnliefhebbers

Ben jij gek op wijn en drink je tijdens je vakantie niet alleen graag een glaasje, maar bezoek je er het liefst ook een bodega bij, dan is de handige app BestWineRoutes iets voor jou. De applicatie voor iPhone brengt de wijnhuizen in verschillende regio’s in diverse landen bij elkaar. Je vindt er informatie over de verschillende streken en kunt direct opzoeken welkw bodega’s er te vinden zijn. In Spanje zijn op dit moment La Rioja en Navarra deels in kaart gebracht. Andere streken ontbreken nog, maar daar wordt hard aan gewerkt. Ik hoop in ieder geval dat mijn eigen regio Catalonië snel aan bod komt. De App kost € 2,99 in de iTunes store.

Inktvis in Galicië

O Carballiño, in de Gallisische stad Ourense, staat de maand augustus in het teken van inktvis. In deze maand vindt namelijk het traditionele Fiesta del Pulpo plaats. Vele duizenden bezoekers trekken er op uit om dit typische product van Galicië te proberen. Jaarlijks worden er zo’n 25.000 tot 30.000 kilo inktvis veroverd tijdens het festival. Ook andere traditionele gerechten, zoals het Cea brood en de Empanada, samen met de Ribeiro wijn vinden er gretig aftrek.

Spaans café geopend op Schiphol

Wil je voor je vakantie naar Spanje voordat je vliegtuig vertrekt alvast in Spaanse sferen komen? Onlangs werd op Schiphol het Spaanse Café Comunal geopend. Hier kun je terecht voor café, bocadillos en mediterrane smaken.

IJsje eten in… Sevilla

Het is zinderend heet en dat betekent dat we graag een ijsje bestellen. In de Andalusische hoofdstad Sevilla kan dat op artistieke wijze bij HelArte (combinatie van helado – ijs, en arte - kunst). Naast een ijszaak die werd ingericht met hippe vintage meubelzaken, fungeert de tent tevens als kunstgalerie. Al het ijs wordt ambachtelijk gemaakt en met name de smaak kaneel en dulce de leche zijn om je vingers bij op te eten.

IJsje eten in…Alicante

Alicante wordt in de zomer overspoeld door toeristen en warme temperaturen. Hoog tijd dus voor een ijsje. En waar kun je dat in deze provinciehoofdstad het best bestellen? Bij Helados Verdu, een ijszaak die al decennia bestaat en sinds de jaren zestig in handen is van dezelfde familie. Hier kun je vooral klassiekers krijgen. Vanille en tutti-frutti zijn populair en ook turrón (nougat, waar de provincie om bekend staat) is een aanrader.

IJsje eten in…Girona

Girona is niet alleen een transit stad om vanaf het vliegveld per bus naar Barcelona af te reizen, de idyllische stad is zelf ook zeker een bezoekje waard. Al was het maar om even af te koelen van de zomerse hitte. Als je jezelf echt wilt verwennen, mag je Rocambolesc niet voorbijlopen.

Deze hippe ijscowinkel- open sinds april 2012- biedt werkelijk ´maravillas´. Je kunt kiezen uit zes verschillende smaken en een oneindige variatie aan toppings. Neem bijvoorbeeld de abrikozenijs met groene thee-cake, ananas en warme chocolade, de appel uit de oven smaak of de pure chocolade met brownies en aarbei.

De ijswinkel is in handen van Jordi Roca, de zoon van het bekende 3 sterren-restaurant El Celler Can Roca. Voor het gastronomische restaurant van zijn vader bestaat een lange wachtlijst van zo´n 4 tot 5 maanden. Jordi wilde met zijn nieuwe ijszaak de gastronomie bereikbaar maken voor een groter publiek. Dat is hem zeker gelukt met zijn droomdesserts!

Recept van de week: perzikenjam

De zoetsappige perziken van Ordal (Alt Penedès) zijn niet alleen lekker om zo uit de hand te eten. Je kunt er ook heerlijke jam van maken. Door de uitstekende kwaliteit en natuurlijke bereidingswijze, bevatten deze perziken extra veel ijzer, vitamine C en zijn ze bovendien goed tegen bloedarmoede.

Ingrediënten (voor 4 personen):
2 kilo perziken (pressèc d´ordal)
1,1 kg suiker
1 vanillestokje
1/2 citroen

Perzik toerisme in de wijnstreek Penedès

In de wijnstreek Penedès draait niet alles om wijn en cava. Integendeel, de grootste toeristische attractie is een sappige perzik. De ´préssec d´Ordal´ in het dorpje Sant Pau d´Ordal trekt ´s zomers jaarlijks veel toeristen aan die speciaal voor de zoete vrucht naar Alt Penedès afrijden.

De préssec d´Ordal – slechts verkrijgbaar in de gemeente´s Subirats (Alt Penedès) en Avinyonet del Penedès – is niet zomaar een perzik, het is het beste kwaliteitsproduct uit de regio Penedès. De lekkere perzik heeft een sterke zoetsappige smaak en bevat veel meer vitamine C en ijzer dan een doorsnee perzik. Dit komt doordat de perzik der perziken het hele jaar door biologisch gecultiveerd wordt door een beperkte coöperatie van perziktelers. De vrucht zelf is beperkt verkrijgbaar tijdens de oogsttijd (begin juni tot half augustus). De uitstekende kwaliteit en de beperkte verkrijgbaarheid, maken het tot een zeer gewild product onder de lokale bevolking.

De 100 mooiste Spaanse wijnen

Dit jaar wordt voor de derde keer het Spaanse Wijnconcours georganiseerd. ICEX/Vinos de España en wijntijdschrift Perswijn gaan samen met een onafhankelijk proefpanel op zoek naar de 100 mooiste Spaanse wijnen. Ook dit jaar wordt gekoppeld aan het concours een verkiezing van de mooiste etiketten georganiseerd. Speciaal hiervoor is een jury aangetrokken van grafisch ontwerpers. Nieuw dit jaar is dat consumenten via de website www.100mooiste.nl mee kunnen stemmen welk etiket de winnaar wordt. De 100 mooiste Spaanse wijnen worden in september bekendgemaakt. De 100 mooiste Spaanse wijnen zijn te proeven op de Winterproeverij van Perswijn, 21 en 22 oktober in Kasteel Wittenburg te Wassenaar. Hier zijn ook een aantal finalisten in de etikettenwedstrijd te zien.