Met de auto naar Spanje

De snelste en gemakkelijkste reis naar Spanje is natuurlijk met het vliegtuig. Maar in sommige gevallen heeft de auto veel voordelen. Met de auto kun je meer bagage meenemen en bovendien heb je op je bestemming meer vrijheid. De reis duurt een stuk langer, het gaat echter niet altijd om de bestemming, maar om de reis.

Meenemen
Het is een flinke reis waar je je goed op moet voorbereiden. Wat neem je mee in de auto?
• Verplicht: gevarendriehoek, reservewiel (plus de uitrusting om de band te verwisselen) en veiligheidsvest.
• Cash.
• Creditcard voor de tolpoorten. Dan kun je sneller doorrijden.
• Genoeg water en voedsel.
• Extra olie en koelvloeistof.
• Een goedwerkend navigatiesysteem. Neem altijd een wegenkaart mee voor als je navigatiesysteem uitvalt.
• DVDspelers voor de kinderen. Als je kinderen hebt, kun je ze makkelijk vermaken met een filmpje.
• Elektrische koelbox. Zeker in de zomer kan het in de auto erg warm worden. Een fris drankje en vers eten is dan een stuk lekkerder dan een warme cola of een zweterige plak kaas.

Maak je auto vakantieklaar
Laat ruim van tevoren de auto checken of geef zelf de auto een grondige controle. De lange reis, slechte(re) wegen en hitte vragen immers veel van je auto.
• Controleer het oliepeil.
• Controleer de remmen. In de bergen vraag je ook veel aan de remmen van je auto.
Controleer de autobanden. Is er slijtage? Is de bandenspanning goed en heb je een reserveband bij je?
• Pak de auto slim in. Bedenk wat je nodig hebt en leg niet alle zware spullen achterin de auto.
• Neem ANWB Europa service voor pechhulp in heel Europa.

Route
Veel automobilisten op weg naar Spanje willen de wegen rond Parijs vanwege de drukte vermijden. De meest gekozen en slimste route is dan de route du soleil. Bij deze route verlaat je Nederland via Maastricht en rijd je via Luik, Luxemburg, Dijon en Lyon naar het zuiden van Frankrijk. Deze route heeft meer mogelijkheden om te stoppen dan de route via Parijs en Clermont-Ferrand. Hoewel je ook op de route du soleil rekening moet houden met drukte bij diverse stukken, is het minder druk dan bij Parijs. Houd wel rekening met de tol die je moet betalen. Het nadeel van de route via Parijs en Clermont-Ferrand zijn ook de heuvels. Wil je op de route du soleil de heuvels bij Luik vermijden, dan kun je er voor kiezen om via Antwerpen en Brussel naar Luxemburg te rijden. Nederlanders in het oosten kunnen het eerste stuk via Duitsland rijden.

Op zondag is het rustiger op de weg en rijden er geen vrachtwagens op de Franse snelwegen. Je kunt er voor kiezen om ‘s avonds te vertrekken, de nacht door te rijden en laat in de middag of ‘s avonds op je bestemming aan te komen. Veiliger is het om ‘s ochtends goed uitgerust te vertrekken en in de buurt van Lyon, Valence of Bollene een hôtel aan de snelweg te pakken voor een goede nachtrust. Een goedkoop hôtel als Ibis of Formule 1 hoef je niet te boeken. ‘s Ochtends rijd je weer verder zodat je vroeg op de middag uitgerust op je bestemming komt. Ook in Spanje moet je rekening houden met tol op de autopistas. Wil je geld besparen, kies dan voor de ruta nacional: het netwerk van Spaanse wegen zonder tol. De wegen zijn minder goed begaanbaar, maar je krijgt wel een mooi stuk van het Spaanse binnenland te zien.

Tijdens het rijden
Neem op tijd even pauze om wat te eten, drinken en de benen te strekken. Wanneer om de 2 à 3 uur iemand anders kan rijden, is dat natuurlijk ideaal. Houd rekening met de verkeersregels in Frankrijk en Spanje. Zo mag je op de Franse snelwegen maximaal 130 kilometer per uur rijden, mits je langer dan 2 jaar je rijbewijs hebt en je auto minder dan 3500 kilo weegt. Tanken in Luxemburg en Spanje is een stuk goedkoper dan in Nederland. Langs de snelwegen is benzine in Frankrijk erg duur. Het kan lonen om de snelweg te verlaten en bij grote supermarkten te tanken.

Lees ook:Met de auto naar Spanje? Leuk, maar bereid je wel voor
Lees ook:Origineel touren door Spanje
Lees ook:van Zuid naar Noord Spanje over de Vía de la Plata
Lees ook:Een weekendje door de bergen met als hoogtepunt Vall De Núria!
Lees ook:Op hoge snelheid van Barcelona naar Parijs

5 reacties op “Met de auto naar Spanje

 1. emilio

  Het echt een derde wereld land niets gaat normaal al onse belasting geld gaat naar die luie mensen die geen fuck uitvoeren en dan die tol wegen het zijn laaielichters want de gewone Spanjaard mijd dit die slimme rikken en ons word verteld tolwegen anders kost het geld inzien die gewone wegen zijn wel degelijk goed onzin wat de meesten zeggen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dennis

   Maak je meer druk om je schrijfstijl en taalfouten.

     /   Beantwoorden  / 
 2. jones

  Beste

  Met veel plezier heb ik jullie website bekeken….

  Ik heb een vraagje…..

  Ik woon in Midden Frankrijk en heb hier sinds 2005 een chambres d’hotes in de Auvergne, Puy de Dome.
  Het blijkt dat gasten het fijn vinden om een tussenstop te maken op weg naar hun bestemming in het zuiden van Frankrijk en Spanje.

  Wij bieden dat aan, gasten kunnen hier 1 of meerdere nachten verblijven, een hapje eten en lekker slapen en in de ochtend na een lekker ontbijt gaan ze dan uitgerust op weg naar hun doel….naar jullie dus.

  Mijn vraag is om toch wat meer gasten hier te krijgen….zou ik bij jullie met een link ( en onderstaamde zinnetjes ) zoiets van…

  Romantische B&B in een authentieke boerderij in prachtig, oude ommuurde binnentuin Op doorreis naar b. v Spanje, je waant je even weg van alle hectiek. Kleinschalig en een oase van rust.

  een plaatsje kunnen krijgen?

  Dus als mensen bij jullie boeken dan zie ze gelijk waar ze een tussenstop kunnen maken..

  Ik hoop op een positieve reactie,

  Alvast heel hartelijk dank,

  Mvg Johanneke

  P.s onze site is http://www.lavieilleforge.nl

    /   Beantwoorden  / 
 3. jones

  Overnachting op weg naar Spanje of zuiden van Frankrijk.

  Juist wel over Clermont Ferrand, een prachtig stukje natuur in een mooie B&B.

  http://www.lavieilleforge.nl

  Lekker eten en slapen en genieten van de rust en in de ochtend na een heerlijk ontbijt weer uitgerust verder naar uw vakantie bestemming!

  Welkom!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Remco

  Inderdaad wel over Clermont-FD! Rij al jaren naar Spanje en heb verschillende routes gereden, maar de laatste 15 jaar rij ik als volgt:

  Antwerpen> Brussel> Charleroi> Reims> Troyes> Auxerre> Nevers> Moulins> Riom> Millau> Beziers> Perpignan> Girona> Barcelona.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.