Categorie: "gastronomie"

Vijf Spaanse restaurants onder ‘s werelds beste

El Bulli van de beroemde Spaanse chef Ferran Adría was vorig jaar al niet langer het beste restaurant ter wereld, nadat het Deense Noma koploper werd op de lijst met beste restaurants. Nu komt Adría helemaal niet meer op de lijst voor, omdat El Bulli in juli de deuren sluit.  Op 2 staat het Spaanse El Celler de Can Roca. In de top tien staan drie Spaanse restaurants. Spanje is op de lijst met vijf restaurants vertegenwoordigd.

Win het boek Dieta Mediterranea!

Spanje is een van de landen rond de Middellandse Zee waar traditioneel op mediterrane wijze wordt gegeten. Met het dieta mediterranea kun je gezond en lekker met elkaar combineren. Het is een dieet dat wordt aanbevolen door de medische wereld en al jaren haar succes bewezen heeft. Het is zelfs zo gezond dat het dieet sinds vorig jaar op de Werelderfgoedlijst van niet materiële zaken van de Unesco staat. Maar het mediterraan dieet is vooral heerlijk genieten van goede voeding en een goed glas wijn. Je voelt de passie van de Mediterranee in je stromen en wordt er gelukkig van. Het dieta mediterranea is een levenswijze met een gratis vakantiegevoel. Lekker leven met de zon op je bord! In Nederland wordt het dieet gepromoot door het platform DGNK en als editor ben ik hierbij betrokken. Vanaf vandaag loopt een actie op Facebook: door op de button ‘like’ van de nieuwe Facebook pagina De Gezonde & Natuurlijke Keuken te klikken, maak je kans om het boek Dieta Mediterranea te winnen!

Op 15 april wordt de gelukkige winnaar van het boek ‘Dieta Mediterranea’ bekend gemaakt.

Show me the way to the next Whiskey bar…in Segovia

Bij een whiskeyroute denken fervente whiskeydrinkers ongetwijfeld meteen aan Schotland, de hoofdtad onder de whiskeygebieden in de hele wereld. Maar ook in Spanje kun je een whiskeyroute volgen en wel in Segovia. De route is het initiatief van branderij DYC en Toerisme Segovia. De route brengt je langs de belangrijkste whiskeyplekken in het gebied, waaronder de rivier de Eresma, de stad Segovia, de branderij en de koninklijke glazenfabriek.

Asperge van Navarra bedreigd

Goedkopere asperges uit verre landen dreigen de befaamde ‘espárrago de Navarra’ of ‘asperge van Navarra’ van de markt te dringen. Dit is een probleem dat verschillende Spaanse producten treft, zoals de tomaat, artisjok of paprika.

De import van asperges vanuit landen zoals China en Peru is de laatste twintig jaar tot 2.500 % gestegen. De asperge van Navarra met het kwaliteitslabel van origine wordt daardoor nu vooral aan restaurants en delicatessenzaken verkocht, aangezien de prijs per kilo makkelijk kan oplopen tot 12 euro. Asperges uit Peru of China liggen daarentegen aan 3 euro per kilo op de markt. In het laatste seizoen was dat zelfs al 2,5 euro, en kennelijk zal die prijs ook dit nieuwe seizoen standhouden, wat de doodsteek kan betekenen voor de asperge van Navarra.