Categorie: "gastronomie"

Koken met Bijzonder Spaans: fideuà

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staat er fideuà op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Fideuá is een Catalaanse visstoofpot maar dan niet met rijst maar met pasta. Een soort van korte spaghetti die net zoals rijst eerst even wordt aangebakken alvorens hij in bouillon gaar wordt gekookt. Ontzettend lekker en veel minder bekend. Niet zo moeilijk te maken en weer eens wat anders dan een paella.

Ingrediënten
200 gram fideos of dikke spaghetti in stukjes gebroken
300 gram zeeduivel, in blokjes gesneden
200 gram langoustines of gamba’s (heel of zonder kop)
200 gram rijpe tomaten (of anders uit blik) in blokjes gesneden
1 ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
500ml-600ml visbouillon
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel pikante gerookte paprika
paar takjes peterselie, fijngesneden
10 draadjes saffraan
versgemalen witte peper

Zeven Spaanse restaurants behoren tot de allerbeste

El Celler de Can Roca is dit jaar verkozen tot tweede beste restaurant ter wereld op de lijst van The World’s 50 Best Restaurants van het Britse Restaurant Magazine. Op de eerste plek komt dit jaar het Deense restaurant Noma. Vorig jaar waren de rollen nog omgedraaid. Andere Spaanse toprestaurants die op de lijst te vinden zijn, zijn Azurmendi van Eneko Atxa (Larrabetzu, Vizcaya) op de 26ste plek, Mugaritz (Rentería, Guipúzcoa) van Adúriz op de 6e plaats, Arzak van Juan Mari Arzak (net als vorig jaar op de 8ste positie), Quique Dacosta Restaurante (Dènia, Alicante) op plek 41, Asador Etxebarri (Atxondo, Vizcaya) van Víctor Arguinzoniz op de 34ste plaats en Martín Berasategui op positie nummer 35.

Lekkernij met Pasen: de Mona de Pascua

Semana Santa wordt in Spanje groots gevierd en een van de belangrijkste ingrediënten voor veel Spaanse kinderen, met name in de regio’s Catalonië, Valencia, Castilië-La Mancha en Murcia, is de zogenoemde Mona de Pascua, een speciale taart versierd met chocolade en andere lekkernijen die peetouders traditioneel kado doen aan kun petekinderen op Paaszondag. Doorgaans zijn deze Mona’s hele bouwwerken gemaakt van zoetigheden, variërend van enorme paaseieren tot dieren, voertuigen of huisjes. Alle banketbakkers presenteren hun mooiste creaties in hun etalages.

Catalaanse paella versus Valenciaanse

De Catalaanse chef Quim Marqués, die het gerenommeerde restaurant El Suquet de l’Almirall runt in de visserswijk Barceloneta in Barcelona, mag zijn gerecht de ‘paella catalana’, een Catalaanse versie op de oer-Spaanse paella die oorspronkelijk uit de regio Valencia komt, niet patenteren. Marqués had daarvoor een aanvraag ingediend, maar het Spaanse bureau voor merken en patenten is van mening dat het niet om een patent gaat, maar om een merk. Het antwoord kwam volgens Marqués onverwachts, temeer omdat hij op de kaart ook een gerecht heeft staan onder de naam ‘paella DO Barceloneta’ wel als merk kon laten registreren in 2010. Overigens is er ook geen sprake van een patent op de ‘paella DO valenciana’. Marqués beargumenteert dat zijn Catalaanse paella compleet anders is dan de traditionele Valenciaanse paella: het gaat om een rijstgerecht op basis van mar i muntanya (‘zee en berg’), wat in de praktijk neerkomt op vis en vlees.

Drinks International roept Torres uit tot beste wijnhuis

Voor het vierde jaar op rij heeft Drinks International, het gerenommeerde Britse drankenmagazine, de global top 50 van meest gewaardeerde wijnmerken samengesteld. In de drie eerdere edities van het magazine stond het Catalaanse wijnhuis Torres op de tweede plek. In 2014 voeren ze de lijst aan.

De vakjury, bestaande uit ‘masters of wine’, sommeliers, wijnboeren, wijnjournalisten, retailers en analytici, kent Torres deze eerste positie toe door de constant hoge kwaliteit, duurzame innovaties, het creëren van relevante wijnen voor een breed publiek en het typische eigen karakter.

Koken met Bijzonder Spaans: geroosterde artisjokken

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staan er alcachofas asadas (geroosterde artisjokken) op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Alcachofas asadas is een wijze van artisjokken bereiden die heel simpel en smakelijk is. Je bakt en smoort ze in wat olijfolie met tijm, peper en zout, simpeler kan niet.”

Ingrediënten (voor 2 personen)

4 kleine artisjokken
olijfolie
zeezout
versgemalen peper
takjes (citroen)tijm
sap van halve citroen (optioneel)

Koken met Bijzonder Spaans: groenten uit de oven

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staan er hortalizas asadas al horno (groenten uit de oven) op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Dit is een van de fijnste bijgerechten die ik ken. Een groentegerecht die je het hele jaar door kunt maken en eten. In de zomer lekker als bijgerecht bij een barbecue en in de winter omdat het je aan de heerlijke zomer doet denken. Vreselijk eenvoudig te maken en vol van smaak. En met een goed stuk brood erbij heb je niks meer nodig als vegetarisch hoofdgerecht.”

Ingrediënten:

Spaanse koksschool zoekt talent

Hou je van koken en ben je gek op de Spaanse keuken? De Internationale Koksopleiding Fernando Pérez in het Spaanse Valladolid is op zoek naar koks voor een educatief trainingsprogramma van een half jaar. Dus heb je altijd al meer willen leren over Spaanse gastronomie en taal en cultuur in het algemeen, dan is dit jouw kans. Uit alle aanmeldingen worden 12 jonge professionals geselecteerd die van 9 juni tot en met 7 november aan de cursus mogen deelnemen.

Het programma bestaat uit een cursus Spaans, een culinaire training Spaanse gastronomie, het opdoen van werkervaring, een stage en een rondreis van door Spanje. Aan het eind van het programma zal op 3 november worden deelgenomen aan de Internationale Tapas Competitie.

Inschrijven kan nog tot en met 9 maart.

Koken met Bijzonder Spaans: Zeebaars uit de oven

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staat er een lubina con limón al horno (zeebaars met citroen uit de oven) op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Wat is het toch ontzettend fijn om op zaterdag naar de Noordermarkt te gaan en daar inspiratie op te doen voor het avond eten. Trouwens niet alleen de Noordermarkt in Amsterdam, elke markt is voor mij een inspiratiebron. Laat mij daar rondlopen en ik ben een tijdje zoet. Net zoals afgelopen zaterdag waar ik kleine exemplaren zeebaars kocht. Altijd fijn en lekker om een visje in de oven te bereiden vind ik. Dit keer zeebaars maar dan gemarineerd in een mengsel van mosterd, knoflook en peterselie en in de oven gegaard met schijfjes citroen. Heerlijk!”

Ferran Adrià presenteert voortzetting El Bulli

Er is een openingsdatum voor het nieuwe El Bulli-restaurant van Ferran Adrià: in 2016 moet elBulli1896 de deuren openen. Deze week presenteerde Spanjes meest geprezen kok zijn plannen. Als alles meezit zal superkok Adrià zelf de eerste steen leggen in juni of juli dit jaar. De werkzaamheden aan het pand nemen anderhalf jaar in beslag en kosten zo’n slordige 9 miljoen. ElBulli1986 wordt eigenlijk geen restaurant, maar vooral een culinair R&D-centrum. Er komt tevens een expositieruimte en gedurende één maand per jaar kunnen mensen er eten. De helft van de plekken wordt via een online loting weggegeven en de rest zal dienst doen om inkomsten voor het onderzoekscentrum te genereren. Daarnaast zullen er experimentele maaltijden plaatsvinden.