Koken met Bijzonder Spaans: fideuà

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staat er fideuà op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Fideuá is een Catalaanse visstoofpot maar dan niet met rijst maar met pasta. Een soort van korte spaghetti die net zoals rijst eerst even wordt aangebakken alvorens hij in bouillon gaar wordt gekookt. Ontzettend lekker en veel minder bekend. Niet zo moeilijk te maken en weer eens wat anders dan een paella.

Ingrediënten
200 gram fideos of dikke spaghetti in stukjes gebroken
300 gram zeeduivel, in blokjes gesneden
200 gram langoustines of gamba’s (heel of zonder kop)
200 gram rijpe tomaten (of anders uit blik) in blokjes gesneden
1 ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
500ml-600ml visbouillon
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel pikante gerookte paprika
paar takjes peterselie, fijngesneden
10 draadjes saffraan
versgemalen witte peper

Bereidingswijze
Leg de saffraandraadjes op een stukje aluminiumfolie en vouw er een plat pakketje van. Rooster het pakketje even aan beide kanten in een droge koekenpan. Door dit te doen, verbrand je de saffraan niet en geeft hij zijn mooie gele kleur beter af.
Warm op een zacht vuur de ovenschaal op. Zet het vuur hoger als hij aan de buitenkant warm aanvoelt. Verhit hierin 2 eetlepels olijfolie bak al omscheppende de fideos tot ze een beetje bruin worden. Stort (gebruik ovenhandschoenen!) de fideos in een vergiet en laat uitlekken.
Verhit opnieuw 2 eetlepels olijfolie en bak hier kort de langoustines of gamba’s in aan. Haal uit de ovenschaal met een schuimspaan en zet apart.
Fruit in dezelfde olijfolie de ui tot hij glazig wordt, voeg hieraan de knoflook toe en als deze begint te ruiken de stukken zeeduivel. Bak de vis al omscheppend rondom bruin, voeg tomaten, peterselie, gerookte paprika en fideos toe. Roer alles goed om, breng op smaak met versgemalen peper en schenk 500 ml bouillon erbij en de saffraandraadjes.
Laat op een middelmatig vuur 12 minuten koken of tot de pasta gaar is volgens de verpakking.
Leg de langoustines of gamba’s 5 minuten voor het einde van de kooktijd in de fideua zodat ze kunnen garen. Mocht alles te droog worden, schenk dan een scheutje bouillon erbij.
Haal de ovenschaal van het vuur en laat eventjes rusten voor je hem in de ovenschaal serveert en met nog wat peterselie bestrooit.

Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Arroz caldoso con almejas
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: zarzuela
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: ensalada de tomates con perejil

5 reacties op “Koken met Bijzonder Spaans: fideuà

  1. María's Paella's

    De fideuà is heel lekker uit Gandía (Valencia), maar in het recept is niet nodig
    1 theelepel pikante gerookte paprika
    versgemalen witte peper, de paprika moet nooit pikante of gerookte.. als in de Paella Valenciana -de echte, moet zoet paprika…
    Gr.
    María’s Paella´s

      /   Beantwoorden  / 
  2. Maria's Paella's

    Ik vergeet iets erg belangrijk… is niet Catalaanse gerecht… is uit Valencia… en de fideuà maakt altijd in de paella pan, dezelfde dan Paella Valenciana…

    Zo, aub. eerste goed informatie, anders de mensen weet de cultuur van een land niet goed… dankje

    Gr.
    María’s Paella’s

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.