Categorie: "Spaanse taal"

Het Spaanse woord van 2013

Op de valreep van 2013 werd het Spaanse woord van het jaar bekendgemaakt. Dit jaar is het winnende woord ‘escrache’, afgeleid van het werkwoord ‘escrachar’ dat ‘vernietigen’ of ‘verpletteren’ betekent. De term verwijst naar het houden van een demonstratie bij de woning of werkplek van een publiek figuur. Het woord werd het afgelopen jaar veelvuldig gebruikt uit Spanje, maar raakte eerder al in zwang in Argentinië. Andere woorden die kans maakten op de titel van woord van het jaar, waren ‘autofoto’, de Spaanse variant op een ‘selfie’ en ‘wasapear’, zoals de communicatie via Whatsapp wordt genoemd.

Een reis door de geschiedenis van de Spaanse taal

Schermafbeelding 2013-06-18 om 10.05.46

Ben jij geïnteresseerd in de taal en geschiedenis van Spanje? Reis dan door de mooiste steden die de geschiedenis van de Spaanse taal laten zien.

Dit is een reis die je zelf kunt ondernemen, fietsend, wandelend, of natuurlijk met de auto. De steden staan bijna allemaal op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De reis begint in het gebied La Rioja, in San Millán de la Cogolla. Hier ga je naar de Yuso en Suso kloosters en vind je de Glosas Emilianenses, kleine kanttekeningen bij bepaalde passages van de Latijnse codex Aemilianensis 60, die waarschijnlijk dateren uit het einde van de tiende eeuw. Dit zijn de eerste geschreven woorden en vormen daarmee de basis van de Spaanse taal. Na dit goede begin zul je je weg vervolgen naar Santo Domingo de Silos, Valladolid, Salamanca, Ávila en nog veel meer steden waar de Spaanse taal en bijzondere wetenswaardigheden de revue passeren. Voor meer informatie ga je naar deze website.

Tekst: Sophie Schiphorst

Ontdek de Spaanse film met Ramon Gieling

Het Spaans cultureel centrum Molinos de Viento organiseert op 22 juni van 14:00 tot 16:00 uur een unieke lezing die gegeven zal worden door gerenommeerd regisseur Ramon Gieling. De lezen zal gaan over de Spaanse films van Luis Buñuel tot aan Pedro Almodóvar en er zullen veel filmfragmenten worden getoond. De entree kost tien euro en daar krijg je ook een glaasje Rioja en een tapa bij.

Tekst: Sophie Schiphorst

El Día E: De dag van de Spaanse taal

Meer dan 500 miljoen mensen praten Spaans en het is daarmee de tweede wereldtaal. Dat wordt op 22 juni gevierd en deze dag staat bekend als El Día E, de dag van de Spaanse taal. Español is de derde meest gebruikte taal op het internet en in 21 landen is het het officiele idioma. Op 22 juni openen alle scholen van Instituto Cervantes, hun deuren om dat met ons te vieren. Zij bieden geïnteresseerden een zeer gevarieerd programma, van concerten tot aan workshops. Voor het volledige programma van het Cervantes Instituut in Utrecht, ga je naar deze website.

Tekst: Sophie Schiphorst

Even je Spaans bijschaven bij Fuentes!

Fuentes

Fuentes is het grootste taalinstituut voor Spaans van Nederland. Op vele niveaus kun je español leren of verbeteren. De lessen worden gegeven op hogescholen en universiteiten in 18 verschillende steden in Nederland. Of je nu zin hebt in een volledige cursus van tien weken of liever een zomercursus van een maand, beide worden aangeboden. Fuentes biedt ook een goede voorbereiding voor het officiële DELE-examen. Natuurlijk leer je het Spaans altijd sneller als je de cursus in Spanje volgt. Dit is mogelijk in verschillende steden waaronder Barcelona, Sevilla, Valencia en nog veel meer. De eerstvolgende cursusperiode start op 6 mei, dus als je zin hebt in een uitdaging kun je op deze website terecht voor de inschrijfformulieren!

 

Tekst: Sophie Schiphorst

Doble check bij het whatsappen

Terwijl in Nederland het woord whatsappen aan de Dikke Van Dale is toegevoegd, worstelt in Spanje een stelletje in een bar in Barcelona met de double check-funtie van de gratis berichtendienst WhatsApp. Deze Spaanse korte film is geregisseerd door Paco Caballero en is genomineerd voor ‘beste korte film’ van het digitale NotodoFilmFest 2012.

De boekenkast: Wat jouw naam verbergt

De zwangere Sandra ontmoet op het strand van een badplaats langs de Costa Blanca een Noors stel. Zij wordt door hen opgevangen, maar al snel blijkt dat de Noren een duister naziverleden hebben en ook hun omgeving bestaat uit beulen uit de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Julián is speciaal naar Spanje afgereisd om zijn laatste levenstaak te voltooien: deze mensen te straffen. Het resultaat is een spannende thriller met onverwachte wendingen en vol van psychologische spelletjes. Wat jouw naam verbergt is een aanrader voor wie van spanning houdt. Clara Sánchez raakt met het onderwerp een gevoelige snaar: er zijn nog altijd nazi’s in leven die tijdens de Tweede Wereldoorlog veel kwaad hebben aangericht en nu een fijn leven leiden op andere plekken in de wereld.