Categorie: "In het nieuws"

HEMA opent eerste winkel in Madrid

De Spaanse hoofdstad heeft als eerste de eer: komende maand wordt er het allereerste filiaal van de Nederlandse winkelketen Hema geopend. De zaak wordt geopend in hartje stad, in de populaire winkelstraat Calle Fuencarral. De ruimte is meer dan 500 vierkante meter groot. Naar verwachting gaat de vestiging in april 2014 open. HEMA, dat staat voor ‘Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam’, telt in totaal 660 winkelzaken in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. De vestiging in Madrid is het eerste filiaal op Spaanse bodem, maar het bedrijf is van plan snel uit te breiden. Momenteel wordt al gezocht naar een locatie in het centrum van Barcelona.

Vliegveld Madrid vernoemd naar staatsman Adolfo Suárez

De Spaanse oud-premier Adolfo Suárez, hét gezicht van de Spaanse democratie, is zondag overleden. Hij was premier tijdens de zogenoemde ‘Transición’, de overgangsperiode van de Franco-tijd naar de democratische monarchie die Spanje ook vandaag de dag nog is. Suárez was premier van 1976 tot 1981. Hij overleed zondag in het ziekenhuis en de Spaanse regering kondigde drie dagen van nationale rouw af. Gisteren nam het Spaanse volk massaal afscheid van hun held in Madrid. Ook werd bekend dat het vliegveld van Madrid naar de staatsman wordt vernoemd. Vanaf heden heet de belangrijkste luchthaven van Spanje Adolfo Suárez Madrid Barajas.

Stiltecoupés in Spaanse treinen

Net als de Nederlandse Spoorwegen en andere spoorwegmaatschappijen in de wereld heeft ook de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe nu aangekondigd zogenoemde ‘stiltecoupés’ te willen introduceren door diegenen die graag ongestoord van hun treinreis willen genieten. In principe moeten de coupés waar niet gesproken, noch gebeld mag worden, in juni dit jaar een feit zijn. De kosten voor een kaartje zullen door de introductie van dit nieuwe concept niet veranderen.

Penélope Cruz zal vanavond Oscar uitreiken

Actrice Penélope Cruz zal vanavond tijdens de uitreiking van de Oscars in Los Angeles een van de meest begeerde Amerikaanse filmprijzen uitreiken. Het is nog niet bekend om welk beeldje het gaat. Overigens is het niet de eerste keer dat de Spaanse schone een Oscar overhandigt, in 1999 mocht regisseur Pedro Almodóvar er één uit haar handen ontvangen. Zelf ontving ze in 2008 een Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol vanwege haar acteerprestaties in de film Vicky Cristina Barcelona.

NBSO Barcelona lanceert Orange Elevator Pitch

Het afgelopen jaar werkte het NBSO Barcelona met succes aan de campagne ‘Kansen in de crisis, business in Barcelona’, een interviewreeks waarin 42 Nederlandse ondernemers hun visie geven op de marktkansen en investeringsmogelijkheden in Catalonië en de rest van Spanje. Die campagne is inmiddels afgerond, maar volgens het NBSO Barcelona zijn de verhalen nog lang niet op en dus komt de instelling met een vervolg in de vorm van ‘The Orange Elevator Pitch’.

De grote winnaar van de Spaanse Goyas 2014

De grote winnaar bij de uitreiking van de Spaanse filmprijzen de zogenoemde Goyas gisteravond in Madrid, was de film Vivir es fácil con los ojos cerrados van filmmaker David Trueba met de onderscheiding voor Beste Film. In totaal wist deze ‘peli’ zes beeldjes in de wacht te slepen. De film Las Brujas de Zugarramurdi kreeg acht prijzen.

Dénia wil culinaire erkenning Unesco

De hoofdstad van Marina Alta wil een plekje tussen de internationale steden die het predikaat ‘Stad van de Gastronomie’ mogen voeren. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken steunt Dénia daarin.

De Unesco riep vijf andere steden eerder uit tot Stad van de Gastronomie. Dat zijn Popayán in Colombia, Chengdu in China, Östersund in Zweden, Jeonju in Zuid-Korea en Zahlé in Libanon. Dénia wil graag aan deze lijst worden toegevoegd.

In december 2011 besloot de gemeente van de stad de kandidatuur voor de benoeming in te dienen, hierbij gesteund door topkok Quique Dacosta, die een restaurant runt in Dénia. Toen kwam het er niet van om dit door te zetten, omdat de Unesco geen nieuwe kandidaten toeliet. Op dit moment is dat wel weer het geval en wil de stad zich opnieuw presenteren. De voorwaarden waar steden die in aanmerking willen komen voor de benoeming, moeten voldoen, zijn echter veranderd en de eisen zijn strenger geworden.

Zo moet in kaart worden gebracht hoe het gastronomische verleden van de stad eruitziet, waar Dénia zich op dit moment in zijn gastronomische ontwikkeling bevindt en op welke manier de stad de culinaire toekomst beziet, met oog voor innovatie en opleiding.

Barcelona, het nieuwe Amsterdam?

Is Barcelona het ‘nieuwe Amsterdam’? Volgens sommige websites wel. Het aantal cannabisclubs groeide er in de afgelopen jaren explosief en op sommige online locaties wordt de stad gepromoot als cannabisbestemming. De lokale krant La Vanguardia kwam afgelopen weekend met een artikel waarin op het fenomeen wordt ingegaan. De stad telt zo’n 200 clubs en verenigingen waar leden cannabis kunnen krijgen en het zustermuseum van het Hash, Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam, het Hash, Marihuana, Cáñamo & Hemp Museum is er gevestigd. Officieel is het echter lastig voor toeristen om er aan wiet te komen, ze moeten door een lid van een van de clubs worden voorgedragen en hun aanmelding moet worden goedgekeurd. Online zijn er echter websites te vinden waarop toeristen wordt beloofd dat ze toegang kunnen krijgen tot een van de verenigingen.

KLM start lijndienst naar Bilbao

KLM voegt de Noord-Spaanse stad Bilbao aan het routenetwerk toe. Met ingang van 26 mei vliegt de KLM vijf keer per week vanaf Schiphol rechtstreeks naar de grootste stad van Baskenland. Bilbao staat bekend om zijn culinaire lekkernijen en spectaculaire architectuur. Het beroemde Museo Guggenheim Bilbao wordt gezien als een van de indrukwekkendste gebouwen van de 20e eeuw. Het museum heeft niet alleen een artistieke en culturele functie, maar staat ook symbool voor het verlangen van de stad en de inwoners naar verandering. Bilbao is na Madrid en Barcelona de derde Spaanse KLM-bestemming. KLM is komende zomer niet de enige maatschappij op de route Amsterdam-Bilbao. Op de route wordt vanaf eind maart ook weer drie keer per week gevlogen door de Spaanse vluchtvaartmaatschappij Vueling.

HEMA komt naar Spanje

De Hema gaat binnenkort winkels openen in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Dat zei topman Ronald van Zetten vrijdag in Nieuwsuur. De eerste winkels in de twee landen gaan in de eerste helft van het jaar open, aldus Van Zetten. Hij liet ook weten verder uit te breiden in Frankrijk, waar de HEMA al actief is met circa dertig winkels. De consumenten in Nederland zijn volgens Van Zetten overigens het meest somber geworden door de crisis en geven minder uit dan burgers in ander Europese landen.

Bron: Nu.nl