Categorie: "In het nieuws"

Cruisetoerisme groeiende in Spanje

Het gaat goed met het cruisetoerisme in Spanje. Steden als Barcelona, Alicante en Palma de Mallorca ontvangne steeds meer cruiseschepen. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal toe met 29 procent. Meer dan 1,32 miljoen toeristen bereikten Spanje aan boord van een schip. In totaal ontvingen de Spaanse havens in drie maanden tijd 661 cruiseschepen. De belangrijkste bestemming is Barcelona, gevolgd door de Balearen. Daarna volgen Valencia en de Canarische Eilanden.

Spanje zoekt naar botten Miguel de Cervantes

Bijna vierhonderd jaar na zijn sterfdatum wordt er sinds vandaag in Madrid gezocht naar de botten van schrijver Miguel de Cervantes, auteur van het wereldberoemde werk ‘Don Quichot van La Mancha’.

Cervantes stierf in 1616 op 69-jarige leeftijd en werd op zijn uitdrukkelijke verzoek begraven bij de kloosterkerk El Convento de las Trinitarias in de Madrileense wijk Barrio de las Letras. Waar hij precies ligt, is niet bekend. Het is de bedoeling dat zijn resten nu alsnog worden gelokaliseerd, zodat hij opnieuw kan worden begraven, dit keer met een grafsteen erbij.

De identificatie zal plaatsvinden aan de hand van antropologische karakteristieken, zoals de verwondingen die de schrijver opliep bij de Slag van Lepante in 1571, twee geweerschoten in zijn borst en één in zijn linkerhand. Zijn linkerhand kon hij niet meer gebruiken na dit voorval. Ook zou hij nauwelijks nog tanden in zijn gebit hebben gehad, toen hij stierf. Uit overleveringen blijkt dat hij nog zes tanden had.

Cervantes schreef zijn meesterwerk De Vernuftige Edelman Don Quichot van La Mancha in 1605. Het tweede deel kwam in 1615. Het boek vertelt de avonturen van de oude edelman Don Quichot die denkt dat hij een dolende ridder is. Het boek is een van de oudste romans in een moderne Europese taal en was ook het eerste boek dat de draak stak met de klassieke ridderromans uit die tijd.

Dorp wil naam wijzigen vanwege antisemitische connotaties

Op 25 mei dit jaar zullen de tientallen inwoners van het dorp Castrillo Matajudíos stemmen over de toekomstige naam van het gehucht in Burgos. De huidige naam wordt bekritiseerd vanwege de antesemitische connotaties. ‘Matajudíos’ betekent letterlijk ‘jodendoder’ of ‘doodt joden’ en de gemeente zou graag zien dat dat wordt gewijzigd. Er ligt een voorstel klaar om het dorp ‘Mota de Judíos’ te dopen, wat zoveel als ‘Heuvel van de Joden’ betekent en wat de naam van het dorp zou zijn geweest voor de periode van de Spaanse Inquisitie. De naam ‘Mota de Judíos’ verwees destijds naar de heuvel die door de semitische gemeenschap bewoond werd.

HEMA opent eerste winkel in Madrid

De Spaanse hoofdstad heeft als eerste de eer: komende maand wordt er het allereerste filiaal van de Nederlandse winkelketen HEMA geopend. De zaak wordt geopend in hartje stad, in de populaire winkelstraat Calle Fuencarral. De ruimte is meer dan 500 vierkante meter groot. Naar verwachting gaat de vestiging in april 2014 open. HEMA, dat staat voor ‘Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam’, telt in totaal 660 winkelzaken in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. De vestiging in Madrid is het eerste filiaal op Spaanse bodem, maar het bedrijf is van plan snel uit te breiden. Momenteel wordt al gezocht naar een locatie in het centrum van Barcelona.

Vliegveld Madrid vernoemd naar staatsman Adolfo Suárez

De Spaanse oud-premier Adolfo Suárez, hét gezicht van de Spaanse democratie, is zondag overleden. Hij was premier tijdens de zogenoemde ‘Transición’, de overgangsperiode van de Franco-tijd naar de democratische monarchie die Spanje ook vandaag de dag nog is. Suárez was premier van 1976 tot 1981. Hij overleed zondag in het ziekenhuis en de Spaanse regering kondigde drie dagen van nationale rouw af. Gisteren nam het Spaanse volk massaal afscheid van hun held in Madrid. Ook werd bekend dat het vliegveld van Madrid naar de staatsman wordt vernoemd. Vanaf heden heet de belangrijkste luchthaven van Spanje Adolfo Suárez Madrid Barajas.

Stiltecoupés in Spaanse treinen

Net als de Nederlandse Spoorwegen en andere spoorwegmaatschappijen in de wereld heeft ook de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe nu aangekondigd zogenoemde ‘stiltecoupés’ te willen introduceren door diegenen die graag ongestoord van hun treinreis willen genieten. In principe moeten de coupés waar niet gesproken, noch gebeld mag worden, in juni dit jaar een feit zijn. De kosten voor een kaartje zullen door de introductie van dit nieuwe concept niet veranderen.

Penélope Cruz zal vanavond Oscar uitreiken

Actrice Penélope Cruz zal vanavond tijdens de uitreiking van de Oscars in Los Angeles een van de meest begeerde Amerikaanse filmprijzen uitreiken. Het is nog niet bekend om welk beeldje het gaat. Overigens is het niet de eerste keer dat de Spaanse schone een Oscar overhandigt, in 1999 mocht regisseur Pedro Almodóvar er één uit haar handen ontvangen. Zelf ontving ze in 2008 een Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol vanwege haar acteerprestaties in de film Vicky Cristina Barcelona.

NBSO Barcelona lanceert Orange Elevator Pitch

Het afgelopen jaar werkte het NBSO Barcelona met succes aan de campagne ‘Kansen in de crisis, business in Barcelona’, een interviewreeks waarin 42 Nederlandse ondernemers hun visie geven op de marktkansen en investeringsmogelijkheden in Catalonië en de rest van Spanje. Die campagne is inmiddels afgerond, maar volgens het NBSO Barcelona zijn de verhalen nog lang niet op en dus komt de instelling met een vervolg in de vorm van ‘The Orange Elevator Pitch’.

De grote winnaar van de Spaanse Goyas 2014

De grote winnaar bij de uitreiking van de Spaanse filmprijzen de zogenoemde Goyas gisteravond in Madrid, was de film Vivir es fácil con los ojos cerrados van filmmaker David Trueba met de onderscheiding voor Beste Film. In totaal wist deze ‘peli’ zes beeldjes in de wacht te slepen. De film Las Brujas de Zugarramurdi kreeg acht prijzen.

Dénia wil culinaire erkenning Unesco

De hoofdstad van Marina Alta wil een plekje tussen de internationale steden die het predikaat ‘Stad van de Gastronomie’ mogen voeren. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken steunt Dénia daarin.

De Unesco riep vijf andere steden eerder uit tot Stad van de Gastronomie. Dat zijn Popayán in Colombia, Chengdu in China, Östersund in Zweden, Jeonju in Zuid-Korea en Zahlé in Libanon. Dénia wil graag aan deze lijst worden toegevoegd.

In december 2011 besloot de gemeente van de stad de kandidatuur voor de benoeming in te dienen, hierbij gesteund door topkok Quique Dacosta, die een restaurant runt in Dénia. Toen kwam het er niet van om dit door te zetten, omdat de Unesco geen nieuwe kandidaten toeliet. Op dit moment is dat wel weer het geval en wil de stad zich opnieuw presenteren. De voorwaarden waar steden die in aanmerking willen komen voor de benoeming, moeten voldoen, zijn echter veranderd en de eisen zijn strenger geworden.

Zo moet in kaart worden gebracht hoe het gastronomische verleden van de stad eruitziet, waar Dénia zich op dit moment in zijn gastronomische ontwikkeling bevindt en op welke manier de stad de culinaire toekomst beziet, met oog voor innovatie en opleiding.