Categorie: "gastronomie"

Salmorejo en z’n vele varianten

Eind 2012 was ik een paar dagen in Córdoba, waar ik verschillende malen salmorejo at, de lokale variant op de bekende koude soep gazpacho, een heerlijk Spaans gerecht. Goed nieuws voor degenen die salmorejo net zo lekker vinden als ik: bij La Salmoreteca is de eens zo nederige soep tot stergerecht verheven. Je kunt er tientallen variaties op het originele recept uitproberen, de ene nog innovatiever dan de ander. De Salmoreteco is gevestigd in de Mercado Victoria in de stad.

 

Sangría is ‘made in Spain’ (en Portugal)

Het beroemde Spaanse drankje sangría mag voortaan alleen zo worden genoemd als deze ook daadwerkelijk in Spanje of buurland Portugal vervaardigd is. Dat heeft het Europese parlement deze week besloten. En het minimale alcoholpercentage is verlaagd naar 4,5 graden. Sangría wordt gemaakt van rode wijn, sodawater, vruchtensap en vruchten en liefhebbers doen er soms een scheutje brandy of andere sterke drank doorheen.

Snoepen met Driekoningen

roscon de reyesKinderen zijn er gek op. Niet alleen vanwege de zoetigheid, maar ook omdat de lekkernij symbool staat voor de misschien wel leukste dag van het jaar: Driekoningen. En als er dan ook nog een kadootje in verpakt zit…

Een Roscón de Reyes is eigenlijk een soort uitvergote donut: zoet, vet en bestrooid met gedroogd fruit en andere versiersels. De traditie zou te herleiden zijn op de cirkelvormige taarten die in de Romeinse tijd aan de god Janus geofferd werden. Volgens de traditie hoort een roscón bovendien niet alleen lekker te zijn, maar tevens hoort de taart een minikadootje te bevatten. Aan die gewoonte kwam bijna een einde… De EU kondigde enkele jaren geleden namelijk aan dat speelgoed niet in snoepgoed verpakt mag worden, omdat kinderen dan eerst snoep moeten eten, voor ze hun kadootje vinden. Alleen bij de Driekoningenkrans gaat het niet om het speeltje, maar om de taart en dus mag het toch!

Koken met Bijzonder Spaans: groene kool met chorizo en aardappeltjes

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staat er een salteado de col con chorizo y patatas (gebakken groene kool met chorizo en aardappelen)op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Een wintergerecht en een meteen een eenpansgerecht. Geen stoofschotel maar een soort van roerbak gerecht. Alles wordt apart gebakken/gekookt en daarna met elkaar vermengd. Om de kool zijn mooie groene kleur te laten behouden, koel je hem af met koud water nadat je hem even gekookt hebt.

Ingrediënten
1 kleine groene kool
450 gram aardappelschijfjes
300 gram bakchorizo
1/2 theelepel gerookte paprika
1 grote ui, gesnipperd
olijfolie
roomboter
zout en peper

Haal de bladeren van de kool en snij de harde kern eruit. Was en droog ze en snij of scheur de kool in repen.
Breng water met wat zout aan de kook en kook hierin de kool 1 tot 2 minuten. Haal de kool met een schuimspaan uit het water, spoel af met koud water of leg hem in een bak met ijskoud water om de mooie groene kleur te behouden. Laat in een vergiet goed uitlekken en zet apart.
Snij de chorizo in stukjes.

Koken met Bijzonder Spaans: paprika op olie met garnalen

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staat er een pimientos del piquillo rellenos de gambas (paprika gevuld met garnalen) op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Ingrediënten:
650 gram pelgarnalen (waarvan je na het pellen ong. 250 gr overhoudt)
1/2 kleine ui, ragfijn gesnipperd
575 ml melk
25 gram roomboter
40 gram bloem
16 pimientos del piquillo
1/4 kleine prei, ragfijn gesneden
eetlepel zout, peper en nootmuskaat

Voor de saus:
5 pimientos del piquillo, fijngesneden
1/4 ui, gesnipperd
250 ml kookroom
100 ml witte wijn
peper en zout

Spaanse kerstspijzen: turrón

TurronTurrón wordt in Spanje vooral gegeten met de kerstdagen. Maar je kunt het er het hele jaar door krijgen en de nougatblokken zijn perfecte souvenirs (verwar ze niet met chocoladerepen, want ze worden aangeboden in tabletten). Hard of zacht: ambachtelijk bereid doen ze het altijd goed bij het thuisfront. Zelf ook al geproefd?

De ingrediënten van de Spaanse nougat zijn simpel: suiker, honing, eiwit, met geroosterde amandelen of andere noten. Het oudste recept stamt uit de zestiende eeuw en was opgenomen in het naslagwerk Manual de Mujeres: het handboek voor vrouwen in die tijd. Bordevol kook- en cosmeticatips en dus ook het traditionele recept voor de bereiding van turrón. Aangenomen wordt dat de lekkernij al eeuwen eerder werd geïntroduceerd door de Moren.

Op het traditionele recept kwamen in de loop der tijd talloze variaties. Turrón bereid met eigeel, turrón met chocolade. Ze zijn eigenlijk overal te koop: bij de super, het buurtwinkeltje, op het vliegveld, maar wil je alleen het allerbeste, kijk dan uit naar kleine ondernemers met goedlopende zaken. De prijs varieert vaak sterk, maar dat kan ook van de kwaliteit gezegd worden. Op veel plekken kun je ook turrón als gebakje in een authentiek cafeetje bestellen, zoals bij Donat Planelles in Barcelona.

De beroemdste Spaanse turrón komt uit Alicante en is hard: maar liefst zestig procent moet uit amandelen bestaan en in deze streek wordt een blok geroosterde amandelen in een mengsel van de overige produkten gelegd. Bij de zachte variant, turrón uit Jijona, die voor 64 procent uit amandelen bestaat, zijn de amandelen tot een massa samengeperst, waardoor meer olie is vrijgekomen. Beide varianten worden overigens gewaardeerd en Alicante en Jijona zijn vanzelfsprekend de beste regio’s om de nougat te proberen, al wordt overal in het land wel een echte turrón uit Alicante of Jijona verkocht.

Recept paella mixta met gamba’s, mosselen, inktvis en kip

Paella is een typisch Spaans gerecht dat bestaat uit rijst, vis, kip, konijn en nog veel meer heerlijke ingrediënten. Het oorspronkelijke Valenciaans recept is een echt volksrecept en ook zeer geliefd in Nederland. Het gerecht heet paella door de soort pan waarin het wordt gemaakt. Sinds de 8e eeuw wordt er al een speciale paella-rijstkorrel verbouwd in Valencia. Deze rijstkorrel is kort en dik en heeft een hoog absorberend vermogen.

Koken met Bijzonder Spaans: rode linzensoep met komijn

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag staat er een puré de lentejas rojas con comino (rode linzensoep met komijn) op het menu. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Dit is een dikke soep maar zou net zo goed kunnen dienen als een puree die je naast een stukje kip of ander soort vlees of vis zou kunnen serveren. Je voegt dan wat minder bouillon toe zodat je soep nog wat dikker wordt. Leuk om de soep in kleine amuse glaasjes te serveren op een tapa avond als amuse.”

Spaanse onderwaterwijn

Ooit wijn geproefd die onder water heeft liggen rijpen? De Spaanse gemeente Plentzia in Biskaje gaf een groep avonturiers toestemming om wijn in zee te laten rijpen en dertig bodega’s besloten zich aan te melden. Het resultaat? Zeewijn is zachter en heeft een diepere kleur. Op dit moment houdt het merk Crusoe Treasures 10.000 flessen onder zee, die wereldwijd verkocht worden. In landen als China en Rusland wordt tussen de 200 en 400 euro voor een fles betaald. De wijn wordt op ongeveer twintig meter diepte bewaard. Op het strand bij de Baai van Plentzia kunnen mensen kennismaken met het project.

Underwater beverages – The Story from Crusoe Treasure on Vimeo.

Opwarmen met een ‘carajillo’

Een carajillo is een typisch Spaans drankje, waarbij koffie wordt gecombineerd met brandy, whiskey, rum of een andere sterke drank. Het gaat terug tot de tijd van de Spaanse bezetting van Cuba. De Spaanse troepen dronken zichzelf moed (‘coraje’) in met koffie met rum en zo werd een corajillo geboren, tegenwoordig verbasterd tot carajillo. Het drankje maakt momenteel een comeback door in Spanje, in zowel Madrid als Barcelona wordt nog tot en met 8 december de zogenoemde ‘Ruta del Carajillo’ gehouden, waarbij verschillende hippe locaties het drankje promoten gesponsord door Magno. Bijkomend voordeel: met een carajillo drink je niet alleen moed in, maar het is ook een uitstekend opwarmertje.