Catalaanse paella versus Valenciaanse

De Catalaanse chef Quim Marqués, die het gerenommeerde restaurant El Suquet de l’Almirall runt in de visserswijk Barceloneta in Barcelona, mag zijn gerecht de ‘paella catalana’, een Catalaanse versie op de oer-Spaanse paella die oorspronkelijk uit de regio Valencia komt, niet patenteren. Marqués had daarvoor een aanvraag ingediend, maar het Spaanse bureau voor merken en patenten is van mening dat het niet om een patent gaat, maar om een merk. Het antwoord kwam volgens Marqués onverwachts, temeer omdat hij op de kaart ook een gerecht heeft staan onder de naam ‘paella DO Barceloneta’ wel als merk kon laten registreren in 2010. Overigens is er ook geen sprake van een patent op de ‘paella DO valenciana’. Marqués beargumenteert dat zijn Catalaanse paella compleet anders is dan de traditionele Valenciaanse paella: het gaat om een rijstgerecht op basis van mar i muntanya (‘zee en berg’), wat in de praktijk neerkomt op vis en vlees.

Lees ook:Kookworkshop Paella maken in Amsterdam
Lees ook:Historia: Van hem voor haar.
Lees ook:Japanse televisiereclame ‘Viva Paella’
Lees ook:Spaanse Spijzen: paella
Lees ook:Spaanse spijzen: Fideuá

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.