Koken met Bijzonder Spaans: zarzuela

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag authentiek visgerecht uit Catalonië, zarzuela. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Niets is zo lekker als een lekkere visschotel zoals de Catalaanse zarzuela. En moeilijk te maken is het helemaal niet. Om er een extra Spaans tintje aan te geven, maak je dit gerecht in een traditionele ovenschaal van aardewerk en serveer je de zarzuela in deze schaal. Mocht je er geen bezitten dan kan het altijd in een gewone grote pan of hapjespan. Samen met stukken lekker landbrood, waarmee je in de saus kunt dopen, een salade en een goed glas wijn waan je jezelf weer eventjes in Spanje!

 

Ingrediënten zarzuela (voor 4 personen)

300 gram zeeduivel in moten
300 gram heek in moten
500 gram venusschelpen
8 grote gambas
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
4 eetlepels tomatenblokjes (uit blik)
50 ml brandy of cognac
250 ml visfond (bij de supermarkt te koop)
100 ml witte wijn
bloem
olijfolie
zout en peper
peterselie

Week de venusschelpen een half uur in koud water zodat ze hun zand kunnen loslaten. Spoel de stukken vis om en dep droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout en haal door de bloem. Schud het overtollige eraf. Verhit in een koekenpan 3 eetlepels olijfolie en bak de vis hierin aan alle kanten bruin. Leg de gebakken vis in de ovenschaal.
Smoor in dezelfde olie, waarin je de vis gebakken hebt, de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg hieraan de tomatenblokjes toe en bak een paar minuten mee. Schenk de brandy of cognac erbij. Als de alcohol verdampt is voeg de visfond en de wijn toe en breng aan de kook.
Warm ondertussen de ovenschaal op een zacht vuur (als je hem geleidelijk warm laat worden, voorkom je dat hij barst). Schenk de saus bij de vis in de ovenschaal en leg de venusschelpen en de gambas erbij. Zet het vuur hoger en breng aan de kook en dek af met een deksel.
Verlaag het vuur en laat 10 minuten zachtjes koken tot de gambas gaar zijn en de venusschelpen geopend. Bestrooi de zarzuela met fijngesneden peterselie en serveer direct.

Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Arroz caldoso con almejas
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: paprika op olie met garnalen
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: groene kool met chorizo en aardappeltjes
Lees ook:Fletán con patatas y hinojo al horno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.