Koken met Bijzonder Spaans: Arroz caldoso con almejas

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag arroz caldoso con almejas Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Ik ben niet echt wild van paella, vooral omdat ik de rijst droog vind, te droog naar mijn smaak. Arroz caldoso daarentegen die vind ik weer heerlijk! Het is dezelfde rijst als die voor de paella wordt gebruikt, maar dan met veel meer vocht bereid waardoor je een saus krijgt. Heel lekker naar mijn mening en ik verkies daarom deze bereiding boven die van paella.
Ingrediënten

200 gram paellarijst
500 gram venusschelpen
100 gram serrano ham in blokjes gesneden
1 liter visbouillon
1 grote ui, fijngesneden
1/2 groene paprika, in blokjes gesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tenen knoflook, heel en ongepeld
3 eetlepels gezeefde tomaten uit blik of pakje sofrito tomaten
1 glaasje witte wijn
10 draadjes safraan
1/2 theelepel pimentón dulce
paar takjes peterselie, fijngehakt
olijfolie
zwarte peper en zout

Laat de venusschelpen een half uurtje in een bak met koud water weken zodat de schelpen hun zand kunnen verliezen.
Maak een sofrito door een koekenpan met 3 eetlepels olijfolie te verhitten en hierin de ui, knoflook, paprika 5 minuten te smoren. Voeg hieraan de pimentón, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, tomatensaus, peper en zout. Laat op een laag vuur 15 minuten smoren. Giet het glaasje wijn erbij, draai het vuur hoger en laat het vocht verdampen in een paar minuten. Zet de sofrito apart.
Verhit in een paellapan 4 eetlepels olijfolie samen met de 2 ongepelde tenen knoflook. Zodra de knoflooktenen bruin beginnen te worden, haal je ze eruit en gooit ze weg. Voeg de rijst aan de olie toe en roerbak deze 2 minuten. Schenk de bouillon erbij, samen met de sofrito en de hamblokjes. Laat op middelmatig vuur in 15 minuten koken tot de rijst gaar is. Voeg de venusschelpen halverwege de kooktijd toe en duw ze een beetje in de rijst.
Breng op smaak met peper en zout, bestrooi met flink wat peterselie en serveer direct.

Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: fideuà
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: sofrito met olijven
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: kikkererwtensalade

Eén reactie op “Koken met Bijzonder Spaans: Arroz caldoso con almejas

  1. yolanda

    Ik heb het geprobeerd en het is makkelijk snel en lekker. Een mooi recept

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.