Vlaming onder de Spaanse zon

David PuttemansIn de rubriek Onder de Spaanse zon komen elke maand twee emigranten uit Nederland en België aan het woord over hun ervaringen. Wat zoeken ze over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon? Deze week: de 36-jarige David Puttemans uit het Belgische Grimbergen woont alweer drie jaar samen mijn zijn grote liefde en hun twee honden op Tenerife.

Waar? Er is maar één reden voor mij om hier te zijn en dat is omdat ik er mijn hart ben verloren aan een vrouw. Ons verhaal begon veertien jaar geleden, toen zij tijdens de zomervakantie verbleef in het dorp waar ik op dat moment werkzaam was in een hotel en na talrijke omzwervingen wonen we nu sinds drie jaar definitief op Tenerife!

Waarom? De voornaamste reden is dus mijn vrouw, die afkomstig is van het eiland, maar het zachte klimaat en de relaxe manier van leven op Tenerife hebben hun steentje bijgedragen tot de definitieve verhuizing. Praktisch gezien was het ook veel eenvoudiger om een leven op te bouwen op Tenerife, gezien mijn talenkennis en eerdere werk- en woonervaringen hier. Ondanks de economische crisis is het hier dankzij de Canarische ‘way of life’ best nog wel fijn vertoeven. 

David PuttemansWat? Alvorens naar Tenerife te komen ben ik altijd in de toeristische sector werkzaam geweest: van de hotelsector in Spanje, de luchtvaart in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten tot de reisverzekeringssector in België. Veel van deze jobs kreeg ik door mijn kennis van de Spaanse taal en ik werkte voor de Spaanse markt of behandelde Spaanse dossiers. Na mijn verhuizing naar Spanje ben ik meteen gestart als zelfstandige waar ik mij in het begin vooral bezighield met logistieke ondersteuning op de Canarische eilanden voor de reisverzekeringssector en zakenreizigers. Mede door deze activiteiten ben ik in contact gekomen met de diensten van Taxi2airport, een online websiteleverancier van taxidiensten en luchthavenvervoer die reeds actief is in meer dan veertien landen. Sinds oktober ben ik fulltime operationeel verantwoordelijk voor het netwerkbeheer en management van Spanje, Frankrijk, België , Andorra en Luxemburg.

Cultuurshock? Helemaal geen last van gehad! Ik zou zelfs durven beweren dat het me nu zwaarder valt om terug naar België te gaan omdat er alles veel meer binnen de lijntjes tekenen is. Ze noemden me in het begin op Tenerife Cabeza Cuadrada, wat zoveel betekent als ‘vierkant hoofd’, omdat alles perfect moest zijn. Op de Canarische eilanden heerst er veel meer de het-komt-allemaal-wel-goed-mentaliteit, en alhoewel je soms misschien met een gevoel leeft van ‘dit komt niet goed’, loopt het uiteindelijk allemaal wel los! Ik ben nog steeds een Cabeza Cuadrada, maar enkel wat werk betreft, voor de rest ben ik een Canario Total.

Integratie? Deze is vrij gemakkelijk verlopen, omdat ik uiteraard kwam met mijn vrouw die reeds beschikte over familie en een vriendenkring. Deze hebben me meteen in de armen gesloten waardoor ik eigenlijk vanaf het eerste moment het gevoel had dat ik hier reeds langer woonde. Mijn relatie met mijn vrouw heeft hier natuurlijk aan bijgedragen omdat zelfs toen we in België woonden er altijd een Canarische sfeer in de huiskamer rondhing. Als je bij -3 graden thuiskomt na een dagje Belgische werksfeer in een appartement van 40 graden Celsius waar de muziek loeihard staat en mijn vrouw rondloopt in zomerkledij kan je spreken van een Canarisch effect op Belgische bodem. Ook de invloed van de Canarische keuken hield er, weliswaar bereid met Belgische producten, stevig de sfeer in.

België of Spanje? In principe kies ik voor de plaats waar ik gelukkig ben en op dit moment is dat ontegensprekelijk Tenerife, dus als ik nu moet kiezen zeg ik Spanje. Maar desondanks blijft mijn liefde voor België groot. Hoe je het ook went of keert, zelfs al lijk ik elk jaar een beetje meer een zuiders type, ik ben en blijf een Galliër, of zoals ze hier zeggen een Vikingo del Norte!

Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Leven onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlanders onder de Spaanse zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.