Vlaming onder de Spaanse zon

dannyDe rubriek Onder de Spaanse zon verschijnt ook in tijdschrift Temperament: het meest volledige Spanje-magazine voor Nederlandstaligen. Spanje.blog.nl brengt vanaf elke twee weken een van de eerder gepubliceerde afleveringen. Ook meedoen aan Onder de Spaanse zon? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of [email protected].

In de rubriek Onder de Spaanse zon komen elke maand twee emigranten uit Nederland en België aan het woord over hun ervaringen. Wat zoeken ze over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon? Zanger Danny Hoens (46) en zijn vrouw Sabine besloten anderhalf jaar geleden hun juwelierszaak en woning in België te verkopen en hun leven voort te zetten aan de Costa Blanca.Waar? In La Nucía, vlakbij Benidorm.

Waarom? België is donkerder. De blauwe lucht hier geeft je adem en energie. Toen Sabine en ik in België woonden, hebben we vijftien jaar lang de aardbol afgereisd. We houden van avontuur, natuur, dieren, jungle en vreemde culturen. Door die reizen kwamen ook de kriebels om te emigreren op. Ik had iets met Miami, Sabine had meer met de Costa-Ricaanse jungle. Als we geen rekening hadden gehouden met onze ouders is het mogelijk dat we een verdere bestemming hadden gekozen, maar de Costa Blanca is zo dichtbij. Ook de medische voorzieningen zijn er goed en bovendien in het Nederlands. Verder is het leuk meegenomen dat we hier typisch Belgische produkten kunnen krijgen. Toen we voor het eerst aan de Costa Blanca kwamen, wisten we: this is the place to be! Hier zijn we thuis.

Wat? In België heb ik naast mijn juwelenzaak jaren gezongen als leadzanger van een eigen coverband. Ook schilder ik en maak ik beeldende kunst. En dat is precies wat ik nu doe in Spanje. Ik heb er intussen al negentig optredens op zitten. Ik had niet gedacht dat mijn repertoire van bekende hits en dance hier zou aanslaan, maar na een optreden op uitnodiging bij vrienden in het chique Altea Hills, ging het balletje rollen. Ook met mijn kunst gaat het in de goede richting. Een van mijn kunstwerken staat momenteel met goedkeuring van de bekende ontwerpster Elvira Blanco te pronken bij de receptie van de SHA Welnesskliniek in Albir.

dannyCultuurshock? Vier jaar terug kochten we onze woning in La Nucía en we hebben sindsdien stilletjes aan naar de emigratie toegeleefd. We waren goed voorbereid. Er zijn natuurlijk wel verschillen: het verkeer verloopt in België bijvoorbeeld gestructureerder, maar ik maak me niet druk om dubbelpakeerders. Het enige wat ik soms eens mis, is een echte Belgische boterham en een goede zak friet…Voor de rest hebben we hier alles. We hebben zelfs TV Vlaanderen, zodat we toch sommige Belgische programma’s kunnen blijven volgen. Eigenlijk behouden we onze eigen cultuur, maar we wonen in een beter klimaat en een mooie streek. En de mensen zijn er vriendelijker.

Integratie? Dat is snel gegaan en hangt ook grotendeels af van hoe je zelf bent. We proberen ons zo sociaal mogelijk op te stellen en hebben al veel kennissen van verschillende nationaliteiten. Dat komt natuurlijk ook deels door mijn optredens. In Alfaz del Pi werd ik zelfs gevraagd voor een openluchtconcert tijdens de dorpsfeesten. Een hele eer voor een buitenlander die hier pas anderhalf jaar woont. Verder hebben we wel Spaanse buren en kennissen, maar bestaat de vriendenkring vooral uit Nederlandstaligen, Noren en Engelsen. Sabine spreekt wel vloeiend Spaans en bij mij begint het nu ook te vlotten. Handig voor de administratie.

België of Spanje? Ik hoop dat ik hier voor de rest van mijn dagen kan wonen. Ik zou ooit nog wel een zaak willen opzetten, dat zit toch in mijn bloed. Wat? Dat weet ik nog niet. Als het zover zou komen, zet ik het zingen op een lager pitje. Ik hou van zingen, maar de combinatie van doordeweeks en in de weekends optreden, zie ik niet meer zo zitten. Ik word een dagje ouder en in het weekend wil ik cocoonen: een goede film en een lekker glaasje – hoe kan het ook anders – Spaanse wijn.

Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlanders en Vlamingen onder de Spaanse zon

8 reacties op “Vlaming onder de Spaanse zon

  1. Karolien Neyt

    Eindelijk gevonden ! Sabine heeft bij mij in de klas gezeten in Zelzate. Ik ben op zoek naar alle adressen ivm een reunie op 13 november 2009 geörganiseerd door de school zelf. Ik zou dus heel graag hebben dat Sabine contact opneemt met mij ([email protected])
    Groetjes,
    Karolien Neyt

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mario Van Damme

    Hallo Danny

    mocht je dit lezen graag had ik uw email adres gekregen ;zo zouden we nog eens kunnen bijkletsen.
    groetjes mario

      /   Beantwoorden  / 
  3. http://spanje.blog.nl/onder-de-spaanse-zon/2009/02/12/vlaming-onder-de-spaanse-zon?replytocom=18360#respond

    Dag Danny en Sabine, Hoe gaat het met jullie, zo te lezen prima !
    Wij zijn ondertussen ook al bijna 4 jaar gestopt met onze zaak en hebben totaal andere bezigheden. Ondertussen ook al 2 kleinkindjes !
    Als ik jullie email adres heb, kan ik wat fotootjes sturen en meer info.
    Geniet van de Spaanse zon !
    Dirk en Chris Van den Bosch
    (VdB & VR remember ?)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danny Hoens

      Hey Chris en Dirk,

      ik zie nu pas na een paar maanden, dat jullie op internet hebben gereageerd op ons artikel van de krant “Het laatste nieuws”.
      Super is dat!
      Leuk te horen dat jullien ook gestopt zijn met de zaak, en waarschijnlijk ook nu meer genieten van het leven.
      Dat doen wij nu al bijna drie jaar met volle teugen.
      Het leven valt hier helemaal in zijn plooi.
      Stuur maar eens een uitgebreide mail, dan sturen wij ook wat foto’s terug van ons, en ons bezigheden.

      veel groetjes uit het zomerse Spanje La Nucia ( Costa Blanca)
      Danny en Sabine

        /   Beantwoorden  / 
  4. laetitia vandecasteele

    hey dany

    hoe is het met jou en Sabine?
    met mij is het nog altijd even goed als in spanje
    hopelijk tot in juli

      /   Beantwoorden  / 
  5. tollenaere Sabine

    Hey Dany en Sabine ! Hoe gaat het met julie ?
    Op 28 januari kom ik naar spanje en ik denk dat ik vrij dicht bij jullie verblijf . Heb gehoord dat jullie daar een zaak hebben en het zou wel leuk zijn kon ik even langskomen . Kan je me een mailtje sturen met het juiste adres en of gsmnr aub ?
    Vele groetjes Sabine en hopelijk tot vlug !

      /   Beantwoorden  / 
  6. dannyhoens

    Dag Sabine,

    kan je me eens een mailtje sturen naar ons hotmail prive adres?
    Ik weet bij god niet meer wie je bent, en van waar je ons kent.
    Sorry hoor, we zijn bijna zes jaar uit Belgie weg, en weten soms niet goed meer van waar iemand ons zou kennen…?

    groeten
    Danny
    [email protected]

      /   Beantwoorden  / 
  7. Frank Vermeire

    Dag Danny,
    Je hebt niet eens vermeld dat je ook nog stuntman bent geweest. Weet je nog ” jij op je rug op een metalen plaat achter een mini cooper, heen en weer slingerend over de weg.
    Groeten v cabalero.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.