Nederlanders onder de Spaanse zon

BenalmadenaDe rubriek Onder de Spaanse zon verschijnt ook in tijdschrift Temperament: het meest volledige Spanje-magazine voor Nederlandstaligen. Spanje.blog.nl brengt vanaf  elke twee weken een van de gepubliceerde afleveringen. Ook meedoen aan Onder de Spaanse zon? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of [email protected].

In de rubriek Onder de Spaanse zon komen elke maand twee emigranten uit Nederland en België aan het woord over hun ervaringen. Wat zoeken ze over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon? Louky Brys uit Antwerpen kocht ooit een huis in Spanje om er de wintermaanden door te brengen. Tegenwoordig keert ze alleen nog in de zomer terug naar België. De rest van het jaar gaat ze op in het verenigingsleven aan de Costa del Sol.

Waar? In Arroyo de la Miel, vlakbij Benalmadena aan de Costa del Sol.

Waarom? Absoluut voor de zon. Toen ik een jaar of veertig was, beloofde mijn man eerder te zullen stoppen met werken. We hebben toen een tweede huis gekocht, want ik zag het wel zitten om alle winters in Spanje door te brengen. Mijn man heeft de villa nooit af gezien: hij overleed aan een hersenbloeding. Na een moeilijke tijd ben ik het toch maar eens een winter gaan proberen. Bij de Hollandse club en op de bridgeclub voelde ik me als een vis in het water. Ik werd zelfs weer verliefd op mijn bridgeleraar en toen ben ik in Spanje gebleven.

Wat? De ene dag ga ik naar de Hollandse bridgeclub en dan weer naar de Engelse. Ook ben ik altijd van de partij als er leuke dingen op het programma staan. Met koninginnedag bijvoorbeeld: ik heb al twee keer de prijs voor de mooiste outfit gewonnen. En dat als Belgische! Deze maand is een gezellige maand: met Sinterklaas ben ik op de club en met kerst is er een kerstdiner voor alle leden. Ik wil ook nog weleens voor kerstvrouw spelen. Oud en Nieuw vieren we meestal met een hele groep overwinteraars. Dan gaan we eten in Bistro Bélgica in Torremolinos. Je ziet: ik hoef me nooit te vervelen. En als ik niks te doen heb ga ik lekker winkelen bij de Corte Inglés in Malaga.

Cultuurshock? Het is qua veiligheid wel moeilijk geweest. In het huis waar ik eerst zat, een luxe villa, is wel vijftien keer ingebroken. Dan gingen we weer eens bridgen en was het bij thuiskomst weer mis. Daar ben ik wel van geschrokken. Op het politiebureau zit je vervolgens uren te wachten, tegelijk met twintig anderen. Bovendien wordt er nooit echt iets aan gedaan. Ik heb mijn huis uiteindelijk verkocht en een kleiner appartement gezocht. Er is gelukkig nog geen inbreker binnen geweest.

Integratie? Via de verschillende clubs en verenigingen leer je hier veel mensen kennen. Bij alle feestjes ben ik van de partij. Nu gaan we bijvoorbeeld weer een weekendje bridgen in Torox. Ik ben mijn tas al aan het pakken, want ik wil mijn leukste kleren mee voor de dansavond. Met Spanjaarden heb ik minder contact. Ik maak best een praatje met de buren, hola en buenos dias, maar voor meer heb ik gewoon geen tijd.

België of Spanje? Ik ga elke zomer terug naar België, want dan vind ik de zon toch te warm. Maar uiteindelijk kies ik vanwege het klimaat en de gezelligheid voor Spanje. Alleen als mij straks iets gebeurt en ik kan niets meer, dan vraag ik of ze me terugsturen naar België.

Lees ook:Nederlanders en Vlamingen onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlander onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlander onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlanders onder de Spaanse zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.