Vlaming onder de Spaanse zon

peter janssensDe rubriek Onder de Spaanse zon verschijnt ook in tijdschrift Viva España/Temperament: het meest volledige Spanje-magazine voor Nederlandstaligen. Spanje.blog.nl brengt vanaf elke twee weken een van de eerder gepubliceerde afleveringen. Ook meedoen aan Onder de Spaanse zon? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of [email protected].

In de rubriek Onder de Spaanse zon komen elke maand twee emigranten uit Nederland en België aan het woord over hun ervaringen. Wat zoeken ze over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon? Deze week: Peter Janssens (40) verruilde ruim tien jaar geleden zijn leven in het Belgische Hasselt om in Alicante opnieuw te beginnen. Hij runt een eigen zwembadenbedrijf.

Waar? Ik ben resident in de stad Alicante, maar ik pendel dagelijks heen
en weer tussen de woningen langs de Costa Blanca en de Costa de Murcia, afhankelijk van de projecten, waar ik op dat moment mee bezig ben.

Waarom? Het klimaat! De zon werkt therapeutisch en maakt je positiever en gelukkiger. Na mijn echtscheiding werd het makkelijk om België te verlaten en had ik zin om mijn leven een nieuwe draai te geven. In België had ik een commerciële functie bij een bedrijf en ik was op zoek naar iets anders.

peter janssensWat? Vlak nadat ik me hier vestigde, ben ik eerst verzeild geraakt in de makelaarsmarkt, maar na een paar jaar heb ik mijn eigen zwembadenbouwbedrijf hier opgezet. Makkelijk is het niet geweest, ik denk dat je het opzetten van een eigen bedrijf in het buitenland een aanloopperiode moet geven van zeker tien jaar om een goede basis te leggen. Volgens mij moet je veel investeren in jezelf en heel hard werken om hier iets te kunnen verwezenlijken. Je móet het serieus nemen. Het is moeilijk om je als buitenlander op de Spaanse markt te vestigen: de Spanjaarden werken liever met hun eigen volk, zeker wanneer je de taal nog niet meester bent. Het kost tijd om een bedrijf te laten groeien. Taalvaardigheden heb je nodig om contacten te leggen. Inmiddels werk ik met een bekwaam team en hebben we ons gespecialiseerd in alles wat met zwembaden te maken heeft: automatische zout- en chloorinstallaties, verwarming, afdekkingen, maar ook renoveringswerken en terrasbouw.

Cultuurshock? Je moet soms ‘Spaans denken’. Een focus op de goede kanten van het leven hier compenseren de ‘slechte’ kanten. De zon, siesta en het levensritme zijn voor mij de leukste facetten. Anderzijds kunnen het uitbundig gefeest tot in de late uurtjes of het lawaaierig discussiëren in bijvoorbeeld restaurants en verkeerssituaties soms wel ergerlijk zijn. Maar toch straalt het land rust uit.

Integratie? Een voorwaarde is om altijd aan de Spaanse taal te blijven sleutelen. De taal leren en durven spreken, de Spaanse gewoonten accepteren en werken zijn de beste ingrediënten om je aan te passen en het integreren wat makkelijker te maken. Het is niet altijd even makkelijk, maar de Spanjaarden zijn wel een heel vriendelijk, gastvrij en plezant volk waartussen je je snel thuis kunt voelen. Maar je vindt me ook hier regelmatig in ‘het Belgische wereldje’ met Belgisch bier, mosselen, steaks en Vlaamse televisie. Uiteindelijk is het: eenmaal een Belg, altijd een Belg.

Spanje of België? Voorlopig is Spanje nog steeds de lijsttrekker! Ik ga regelmatig terug naar België vooral om mijn lieve vriendin Griet, die daar woont en om de familie te bezoeken uiteraard. Wat de toekomst betreft, ik zie mezelf wel later voor langere periodes in België wonen, maar zonder dat mijn bedrijf daaronder lijdt. Spanje blijft voor mij wel nog steeds een mooie plek om te leven en te genieten van het leven!

Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlander onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlander onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.