Vlaming onder de Spaanse zon

De rubriek Onder de Spaanse zon verschijnt ook in tijdschrift Viva España/Temperament: het meest volledige Spanje-magazine voor Nederlandstaligen. Spanje.blog.nl brengt vanaf elke twee weken een van de eerder gepubliceerde afleveringen. Ook meedoen aan Onder de Spaanse zon? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of [email protected].

marleenIn de rubriek Onder de Spaanse zon komen elke maand twee emigranten uit Nederland en België aan het woord over hun ervaringen. Wat zoeken ze over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon? De Vlaamse Marleen Vandewiele (40) woont al bijna twintig jaar met haar Spaanse man Xavi even buiten Barcelona. Ze heeft twee kinderen: Albert (10) en Jan (8).

Waar? Wij wonen in een buitenwijk van Barcelona aan de rand van natuurpark Collserola. Lekker rustig, maar toch vlakbij een grote stad. We hebben een klein huis: als Belgische ben ik met een baksteen in mijn maag geboren en ik hield het niet meer uit in die typische appartementen. Wij konden nog net een huis kopen voor het onbetaalbaar werd.

Waarom? Het was nooit mijn bedoeling om naar Spanje te komen en ik wist op mijn achttiende niet eens dat Catalonië bestond en een eigen taal had. Ik begon als tiener met Spaanse les in België omdat ik naar Zuid-Amerika wilde als lerares. Ik liep echter een Spaanse Erasmusstudent tegen het lijf. Het leek me een goed idee om de eerste stap via Spanje te zetten en die Spanjaard misschien wat beter te leren kennen. Ik ben toen naar Barcelona gekomen en heb hier Pedagogie gestudeerd. De Spanjaard beviel goed, dus ben ik gebleven.

Wat? Ik heb altijd in de onderwijswereld gewerkt. Toen ik studeerde, gaf ik Engelse les, want Spanje kent een ongelooflijke structuur aan bijlessen (extraescolares) Engels. Nadat mijn Belgische schooldiploma was goedgekeurd door de Spaanse overheid en ik mijn studie pedagogie af had, kon ik als leerkracht in het dagonderwijs aan de slag. Toen ik het C-diploma Catalaanse haalde, kon ik ook in het publieke onderwijssysteem terecht met een beter salaris en betere werksomstandigheden. Sinds twee jaar geef ik thuisonderwijs aan mijn twee kinderen. Zij gaan dus niet meer naar school, omdat wij echt niet tevreden waren over het Spaanse onderwijssysteem. Daarnaast werk ik al zeven jaar voor de Stichting Nederlandse Taal en Cultuur Barcelona. Ik geef er Nederlandse les aan kleine kinderen waarvan minstens één van de ouders Nederlandstalig is.

marleenCultuurshock? Mijn vriendenkring is hoofdzakelijk Spaans en Catalaans en ik leef bijna volgens het ritme van een echte Catalaanse. Ik was net 22 toen ik hier kwam wonen en heb hier dus eigenlijk mijn volwassen leven opgebouwd. Toch zijn er een aantal dingen die blijven hangen. Eén daarvan is het eten. Spanjaarden kunnen niet eten zonder brood. Maar als wij Belgen brood eten bij de soep, vindt een Spanjaard dat raar. Mijn man moet in België altijd zijn broodje bij de soep veiligstellen, want hij wil het houden voor bij het eten. Het systeem van twee gangen is hier ook nogal raar. Eerst spaghetti of linzen en daarna vlees met nog wat. Als ik spaghetti eet hoef ik daarna geen bord met vlees meer! Met de tijden in Spanje heb ik ook moeite gehad. Het heeft me jaren gekost voor ik echt goed kon plannen dat om half drie net na een koffietje alles hier potdicht zat.

Integratie? Het eerste jaar heb ik het moeilijk gehad. Ik had vooral moeite met de Catalaanse taal. Maar al snel maakte ik vrienden op de universiteit en ik schreef me in voor een cursus Catalaans wat hier makkelijk en goedkoop kan. De familie van mijn man zorgde ervoor dat ik alle familiefeestjes uitbundig op z’n Spaans kon meevieren. Na een jaar was ik hier gewend.

België of Spanje? België is in de afgelopen twintig jaar wel wat veranderd. Ik heb de indruk dat België één lange file aan het worden is. Hier is de stad druk, maar daarbuiten vind je rustige wegen. Het weer is natuurlijk ook een belangrijke factor. Alhoewel het dit jaar hééél veel regent en het net België lijkt, vrolijkt dat Spaanse zonnetje je echt op. Verder heb ik hier mijn eigen gezin, mijn baan en mijn leven opgebouwd. Er zijn wel dingen die ik mis zoals friet en kroketjes, een goede biefstuk, oma en opa, maar als er gekozen moet worden, kies ik natuurlijk voor Spanje.

www.sntcbarcelona.org

Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlanders onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlander onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon

2 reacties op “Vlaming onder de Spaanse zon

  1. MarieJosee

    Hoi Marleen,
    Ik wil ook graag thuisonderwijs gaan geven in Spanje.
    Heb je tips voor me? Want ik weet dat het in Catelonie onder bepaalde voorwaarde mag, maar in de rest van Spanje?
    Willen er heel graag gaan wonen maar alleen als ik thuisonderwijs kan geven.
    Met vr.gr,
    MarieJosee

      /   Beantwoorden  / 
    1. Marleen

      Hallo Marie Josee, Ik zie nu pas heel toevallig jouw berichtje.
      Je kan me best contacteren op volgende mailadres: [email protected]

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.