Nederlanders en Vlamingen onder de Spaanse zon

LouwagieDe rubriek Onder de Spaanse zon is terug van weggeweest. Sinds kort verschijnt de rubriek ook in tijdschrift Temperament: het meest volledige Spanje-magazine voor Nederlandstaligen. Spanje.blog.nl brengt vanaf heden elke twee weken een van de gepubliceerde afleveringenOok meedoen aan Onder de Spaanse zon? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of [email protected].

In de rubriek Onder de Spaanse zon komen elke maand twee emigranten uit Nederland en België aan het woord over hun ervaringen. Wat zoeken ze over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon?
Marc Louwagie woonde jarenlang met zijn Spaanse echtgenote Rosana in de streek Brugge in België. Ruim een jaar geleden besloten ze om zich in Spanje te vestigen. Samen hebben ze drie zonen: Ruben (9), Sergio (7) en Miguel (5).

LouwagieWaar? Ons huis staat in Denia, aan de noordgrens van de Costa Blanca. We wonen in Las Rotas, een halfbeboste buurt. Op vijfhonderd meter van onze deur ligt een enorm zwembad: de Middellandse zee.

Waarom? Ik kende Spanje helemaal niet toen ik Rosana in Engeland leerde kennen en geen haar op mijn hoofd dacht er ooit aan hier te komen wonen. Als landbouwingenieur heb ik eerst zeven jaar in Engeland en daarna zeven jaar in België gewerkt, in de voedingsindustrie. Leerrijke jaren, voor ons beiden. Intussen investeerden we in een bungalow in Denia, het geboortedorp van Rosana, waar we alle vakanties naartoe kwamen. We bleven verder sparen en hebben mettertijd ons eigen huis kunnen bouwen op een familiegrondstuk. Ik ben er zo langzaam naartoe gegroeid. Maar er zijn vele andere redenen: ik zat voor mijn werk al veel in Spanje, natuur en klimaat zijn er geweldig en voor de kinderen vind ik dit de ideale omgeving om op te groeien. Toen onze oudste zoon bijna negen werd, was het voor ons nu of nooit verhuizen.

Wat? Als bijverdienste verhuur ik onze bungalow in Tropicana Park. Dat is voldoende om onze onkosten te dekken, maar een goed spaarpotje en geen krediet of afbetalingen helpen natuurlijk heel veel. We hebben jaren dubbel gewerkt en alles goed uitgerekend voor we hier kwamen, want Spanje is niet meer het goedkope mekka van vroeger. Gelukkig loopt de bungalowverhuur goed, en regel ik nu ook de verhuur van huisjes van vrienden in Tropicana Park. Ik sta zelfs een beetje in voor het beheer van dit vakantieparadijsje. Inmiddels verhuur ik ook villa’s en appartementen in de omgeving.

Cultuurshock? Door Rosana zag ik beetje bij beetje in dat de Spaanse cultuur en manier van leven al in mijn vel zat. Bij ons thuis is al jaren sprake van een Vlaams-Spaanse mengelmoes. In België maakten we ook elke zondag paella. We nemen gewoon het beste van de beide landen, want we beseffen goed dat er overal voor- en nadelen zijn.

Integratie? Dat Denia het geboortedorp van Rosana is, helpt veel, maar een vlotte kennis van de Spaanse taal is volgens mij even belangrijk. Anders bestaat het gevaar dat je deel gaat uitmaken van een buitenlandse getto. Momenteel volg ik een cursus Valenciaans om me nog minder estranger te voelen. Onze kinderen zijn ook perfect tweetalig opgevoed.

Spanje of België? Spanje. Omwille van het klimaat en de levensfilosofie. Maar ik blijf nog wel een Belg hoor, dat blijft in me zitten. We proberen twee keer per jaar terug te gaan. Ook de kinderen zien daarnaar uit. Nu valt me pas op hoeveel mooie oude binnensteden Vlaanderen heeft. Daarnaast mis ik onze andere vorm van humor weleens, die sluit meer aan bij Engelse humor. Hier is het platvloerser en kijkt men soms op van mijn ironie.

Website van familie : www.tropicanapark.be, levenindenia.blogspot.com

Voor meer persoonlijke verhalen van Nederlanders en Vlamingen onder de Spaanse zon: klik hier.

Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Rubriek: Nederlanders onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlander onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlanders onder de Spaanse zon

8 reacties op “Nederlanders en Vlamingen onder de Spaanse zon

  1. Quyssens Johan

    Hallo Marc
    Ik heb zojuist”Nederlanders en vlamingen onder de Spaanse zon”gelezen waaruit blijkt dat jullie het zeer goed stellen daar aan de Spaanse kust.Wijzelf zijn woonachtig in Blankenberge en hebben onlangs een huisje gekocht in Vallada de streek rond Xativa.Daaromtrend een vraagje.Aangezien er enkele verbouwingswerken dienen uitgevoerd te worden en wij dit niet zelf kunnen opvolgen zijn wij op zoek naar iemand die dit voor ons kan doen (mits vergoeding natuurlijk).Wij hadden gedacht aan iemand Nederlandstalig en die de Spaanse taal machtig is.Daarom onze vraag kent U soms iemand uit die streek of weet U een manier om iemand te contacteren die dit eventueel voor ons kan doen.
    Met vriendelijke groeten
    Quyssens Johan
    [email protected]

      /   Beantwoorden  / 
    1. Marc Verhelst

      Wanneer gaan de werken van start ?
      Wij zitten op 70 km van bij jullie maar als
      er een degelijke vergoeding aan vast hangt is dat voor mij geen bezwaar.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Quyssens Johan

        Hola Marc,

        Toen wij in februari 2009 via deze site een oproep deden naar Belgen in Spanje hebben we van U op 5 maart ook een reactie gekregen.Gezien wij enkele dagen voordien al gesprekken gevoerd hadden met (toevallig ook)Marc kwam U reactie iets te laat.We hebben de werken dan ook onder zijn toezicht gestart en tot verleden maand verliep alles uiterst goed.Verleden maand kregen we dan het bericht dat Marc wegens zware familiare problemen dit voor ons niet meer kan doen hetgene hijzelf en wij zeer betreuren,maar waar we begrip voor hebben.
        Daarom wend ik mij nu tot U met de vraag of U bereid zou zijn dit van Marc over te nemen.Gezien reeds veel van de werken gedaan zijn zou dit voorlopig over de werken gaan die wij dit jaar nog willen laten uitvoeren.In hoofdzake gaat het om het kontakt met de aannemer en de vertaling van ons naar hem toe.
        Indien u interresse hebt om dit te doen laat ons dit dan weten zodat we verder kunnen afspraken maken.
        Met vriendelijke groeten
        Quyssens Johan

          /   Beantwoorden  / 
  2. boy ravesteijn

    Het paradijs op aarde, 360 dagen per jaar heerlijk weer, een prachtige natuur. Klinkt dit U als muziek in de oren ? Wilt U wellicht overwinteren onder de zon ?

    Lijkt U dit iets ? Is dit misschien iets voor U…? kijk rond en have fun

    In het zuiden van Gran Canaria in Playa del Ingles te huur, leuk appartement met 2 slaapkamers van een mooi appartementencomplex (lift aanwezig) op een steenworp afstand van het strand en de heldere blauwe zee vlakbij winkelcentrum Kasbah.

      /   Beantwoorden  / 
  3. boy ravesteijn

    Het paradijs op aarde, 360 dagen per jaar heerlijk weer, een prachtige natuur. Klinkt dit U als muziek in de oren ? Wilt U wellicht overwinteren onder de zon ?

    Lijkt U dit iets ? Is dit misschien iets voor U…? kijk rond en have fun

    In het zuiden van Gran Canaria in Playa del Ingles te huur, leuk appartement met 2 slaapkamers van een mooi appartementencomplex (lift aanwezig) op een steenworp afstand van het strand en de heldere blauwe zee vlakbij winkelcentrum Kasbah.

    http://www.hurenopgrancanaria.nl

      /   Beantwoorden  / 
  4. Kris

    Woon je vast in Spanje maar je belt nog wel vaak naar de familia in België of Nederland? Je hebt een vaste lijn met Telefónica maar de gesprekken vallen toch nog wel duur uit? Met de flatrate van Euphony bespaar je een pak geld op een jaar. En het is de beste koop. Ook andere telecommunicatie producten zijn verkrijgbaar (mobiele ADSL, GSM,…). Voor mensen in de buurt van Benidorm die ook op Euphony willen overschakelen, je mag me altijd contacteren : [email protected]

      /   Beantwoorden  / 
  5. frans

    hoi ik wou graag in omgeving benidorm gaan wonen maar zocht nog werk ben in belgie 20jaar zelfstandig geweest in de bouw ,schilderen en derg heb ook erv in de horeca,zou het makkelijk zijn om er werk te vinden als zelfst schilder/ karweiman? mvg frans [email protected]

      /   Beantwoorden  / 
  6. raise creditSnitleHient

    This may be a good web page.

    I have bookmarked the website and I’ll inform my pals over it.

    This is a great

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.