Vlaming onder de Spaanse zon

PatriciaDe rubriek Onder de Spaanse zon verschijnt ook in tijdschrift Viva España/Temperament: het meest volledige Spanje-magazine voor Nederlandstaligen. Spanje.blog.nl brengt vanaf elke twee weken een van de eerder gepubliceerde afleveringen. Ook meedoen aan Onder de Spaanse zon? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of [email protected].

In de rubriek Onder de Spaanse zon komen elke maand twee emigranten uit Nederland en België aan het woord over hun ervaringen. Wat zoeken ze over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon? Patricia de Donder (35) verliet begin 2004 samen met haar partner Geert Grommen en een volgeladen wagen België om het een jaartje in Spanje te proberen. Inmiddels zijn ze vijf jaar verder en vorig jaar werd hun zoontje Alejandro geboren.

Waar? In Frigiliana (ten noorden van Nerja), dat is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes aan de Costa del Sol. Het ligt vlakbij natuurpark Parque Natural de las Sierras de Almijara, Tejeda y Alhama in de provincie Málaga.

Waarom? In België was ik zelfstandig architect, voornamelijk actief in de regio Mechelen (Vlaams-Brabant). Ik stond op het punt mijn praktijk uit te breiden om me toe te leggen op creatief ontwerp en werfopvolging. De hoge Belgische loonkosten in combinatie met het sterk bureaucratische karakter van het beroep architect hebben me op zeker moment doen twijfelen aan deze keuze. Zou deze beslissing me meer levenskwaliteit bieden? Samen met mijn vriend die ook actief was in de bouwsector (renovatie en decoratiewerken), begon ik hierover na te denken. Hadden we het al niet druk genoeg? Was België eigenlijk wel de plek waar we de komende tien, twintig jaar van ons leven wilden slijten? Een diepgaande bezinning was het gevolg! Werken en wonen in een land met een warm klimaat, op een plek waar je de natuur nog in handbereik hebt, zonder zelfs in het weekend geconfronteerd te worden met ellenlange files, leven in een samenleving die nog authentiek is en zichzelf niet voorbijsnelt…dat was onze echte droom. De bezinning heeft ons via een aantal omwegen via Elche (Costa Blanca) en Granada naar Frigiliana geleid.

Wat? Mijn opleiding en ervaring als architect leidde ons al snel de Spaanse bouwwereld binnen. Onze hunker naar actief en creatief bezig zijn en het niet verloren laten gaan van opgedane kennis en ervaringen in België leidde tot de oprichting van Hogar Creativo. Dat begon als projectmanagementbedrijf waar bouwen en verbouwen onze belangrijkste drijfveer was, maar al snel werd het takenpakket uitgebreid tot kopen en verkopen van vastgoed. Vandaag de dag ligt onze hoofdtaak bij het verstrekken van onafhankelijk advies bij aankoop en verkoop van vastgoed. In tegenstelling tot een makelaar treden we op als onafhankelijk vastgoedadviseur en bundelen we -in samenwerking met een kwalitatief samengesteld makelaarsnetwerk- het beste van de markt voor onze klanten.

Cultuurshock? Een cultuurshock hebben we niet echt ervaren, wel heb ik soms het gevoel twintig jaar terug in de tijd gekatapulteerd te zijn. En er zijn natuurlijk wel cultuurverschillen: Andalusiërs zijn bijvoorbeeld heel open en direct in hun communicatie. Familiebanden zijn bijna heilig. Duidelijke afspraken maken is niet hun sterkste kant. De mañana-mentaliteit en de siësta worden hier nog sterk in ere gehouden. De mensen leven meer in het hier en nu. De werkdagen zijn lang en pas zaterdagmiddag begint het weekend, maar de kwaliteit van het leven zit verweven in de hele dag. Ze kennen geen rush.

PatriciaIntegratie? We spreken beiden Spaans en komen beroepshalve dagelijks in contact met zowel Spanjaarden als buitenlanders. Het komt erop aan het beste van beide werelden te combineren. Ons zoontje Alejandro is nu 8 maanden oud en hij is voor ons een volgende fase naar integratie. Spanjaarden zijn dol op kinderen en daardoor hebben we nu dagelijks nog meer contact met het Spaanse leven.

België? Spanje, zonder twijfel, maar er zijn altijd wel dingen die je mist. Familie en een paar goede vrienden en natuurlijk het culinaire en culturele aspect van het Bourgondische Vlaanderen. Je kan niet loochenen dat je Noord-Europeaan bent, maar anderzijds zorgen hier de driehonderd dagen zon per jaar, de natuurgebieden, de mediterrane kust, de zuivere lucht (geen smog en fijn stof), geen files en de meer onthaaste manier van leven voor veel meer levenskwaliteit. ¡Viva España!

Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlanders en Vlamingen onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon
Lees ook:Vlaming onder de Spaanse zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.