Hoogopgeleide Spaanse mannen meeste kans op baan

Als hoogopgeleide heb je in Spanje ruim 20% meer kans op een baan. Tenminste als je een Spaanse man bent met een bovengemiddelde opleiding, zoals ciclo formativo de grado superior of licenciado (universiteit). Dit is de doelgroep die sinds de economische crisis het meest profiteert van het krijgen van een baan. Jongeren, vrouwen, immigranten en laagopgeleiden maken daarentegen minder kans op de huidige arbeidsmarkt.

Volgens gemeenschappelijk onderzoek van Bancaja en het Valenciaans instituut voor economische studies (Ivie) is de ongelijkheid in het verkrijgen van een baan tussen hoog- en laagopgeleiden sinds 2007 in Spanje vervijfvoudigd. Was in 2007 het verschil in opleiding slechts 4,4%. In 2010 steeg het naar 17,1%. Daarnaast is de kans op werk onder laagopgeleiden (lagere school) ook afgenomen. Nam de kans in 2007 nog af met zo´n -4,5%. Vorig jaar steeg datzelfde percentage tot aan -12,8%.

Niet alleen laagopgeleiden, ook jongeren, vrouwen en immigranten profiteren beduidend minder van het werkaanbod. Jongeren hebben de minste kans om aan een baan te komen. Al is het percentage in 2010 vrijwel gelijk gebleven aan dat van 2007, vrouwen hebben nog altijd minder kans op een baan dan mannen. Daarnaast hebben Spanjaarden 10% meer kans op een baan tegenover immigranten.

Lees ook:Hoogopgeleid: dubbelloon in Nederland of Spaanse mileurista
Lees ook:Kleine groep Spaanse 45+ ers nieuw op de arbeidsmarkt
Lees ook:Helft Spaanse jongeren pessimistisch over toekomst
Lees ook:Werkloosheid in Spanje daalt opnieuw
Lees ook:Werkloosheid werkt vreemdelingenhaat in de hand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.