Werkloosheid werkt vreemdelingenhaat in de hand

Terwijl de werkloosheid in Spanje blijft stijgen, neemt ook de vreemdelingenhaat toe. Dat werd afgelopen weken duidelijk bij rellen in de Catalaanse gemeenten Vic en Salt. Immigranten voelen zich niet langer welkom.

De rust is inmiddels wedergekeerd in Salt, maar afgelopen weken kwam het tot rellen tussen de autochtone en allochtone bevolking in de Catalaanse gemeente. Toen het gemeentebestuur begin vorige maand bekendmaakte van plan te zijn om beveiligingscamera’s op openbare plekken te installeren vanwege de criminaliteit die gepleegd zou worden door de immigranten, schoot dit bij de immigranten – het percentage allochtonen in Salt bedraagt 43 procent – in het verkeerde keelgat. De beide groepen en het gemeentebestuur kwamen fel tegenover elkaar te staan.

Salt is een gemeente waar de immigratie de afgelopen tien jaar explosief is gestegen. Werkgelegenheid was er volop, het ging Spanje voor de wind en in de bouwsector konden de nieuwkomers probleemloos terecht. Maar zo rooskleurig ziet het plaatje er momenteel niet meer uit. De werkloosheidscijfers blijven stijgen en autochtonen en alloctonen concurreren met elkaar om de weinige werkplekken die vrijkomen. Met name de jongeren hebben het zwaar.

Eerder al kwam de Catalaanse gemeente Vic in opspraak, omdat het gemeentebestuur weigerde illegale immigranten in te schrijven. Ook hier kwam het tot botsingen tussen allochtonen en autochtonen. Uiteindelijk werd ook deze kwestie gesust – het gemeentebestuur werd erop attent gemaakt dat het niet mag weigeren om illegale immigranten in te schrijven – maar de incidenten in Vic en Salt maken duidelijk dat de Spaanse samenleving momenteel op zijn zachtst gezegd niet blij is met de immigratie.

‘De economische crisis radicaliseert de samenleving tegen de immigratie’, schrijft dagblad El País deze week. Een enquête van de Spaanse regering wijst uit dat de Spanjaarden minder positief over de immigratie denken. Het rapport ‘Racismo y Xenofobia 2009′ werd afgelopen week gepubliceerd door het Ministerie van Werkgelegenheid en Immigratie. Hoe slechter het gaat met de economie in het land, hoe minder tolerant de Spanjaarden tegenover de allochtonen staan.

Terwijl in 1996 28 procent van de Spanjaarden vond dat er te veel immigranten waren, was dat percentage in 2005 gegroeid tot 60 procent en lag het in 2008, het jaar dat de studie werd uitgevoerd, op 77 procent. Het is niet ondenkbaar dat het percentage momenteel nóg hoger ligt, omdat de economische crisis nog altijd niet ten einde is.

Ongeveer 42 procent van de Spaanse bevolking is van mening dat de wetten in het land te tolerant zijn ten aanzien van immigranten. Drie op de vier Spanjaarden vindt dat de politiek ten aanzien van de immigratie veel strenger zou moeten zijn. Daarnaast vindt 68 procent van de ondervraagden het acceptabel dat immigranten die een delict plegen zonder pardon het land uit worden gezet. Veertig procent kan zich uitstekend vinden in die politiek.

Eén op de vijf Spanjaarden (21 procent) vindt het vanzelfsprekend dat werkgelegenheid in eerste plaats bedoeld is voor de autochtone bevolking en nog eens 39 procent vindt het acceptabel dat autochtone Spanjaarden voorrang krijgen bij sollicitaties. Slechts 9 procent van de bevolking vindt dit onacceptabel.

Ook vinden steeds meer Spanjaarden dat immigranten niet dezelfde rechten zouden moeten krijgen en 58 procent van de bevolking oordeelt dat immigranten het collectief vormen dat de meeste hulp ontvangt van de regering. Bovendien zouden zij ervoor zorgen dat de gezondheidszorg in het land te wensen overlaat, omdat het aantal patiënten door de immigratie groeit, en ook oordelen de Spanjaarden dat het onderwijs achteruitgaat als gevolg van immigratie. Tenslotte vinden zij immigratie een bedreiging voor de arbeidsmarkt: immigranten zorgen voor meer werkloosheid en accepteren lagere lonen dan de Spanjaarden. Aan de andere kant erkennen de ondervraagden dat immigranten banen vervullen, waar de Spanjaarden zelf voor bedanken.

Lees ook:Spanje belangrijkste Europese immigrantieland
Lees ook:Vijf slachtoffers huiselijk geweld binnen een week
Lees ook:60 procent Spanjaarden voor euthanasie
Lees ook:Spanjaarden pessimistisch over toekomst
Lees ook:Alicante telt de meeste buitenlanders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.