Hoogopgeleid: dubbelloon in Nederland of Spaanse mileurista

Het gemiddelde inkomen van hoogopgeleiden in Nederland is bijna twee keer zo hoog als dat van laagopgeleiden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat hoogopgeleiden in 2009 bijna 50.000 euro per jaar verdienen tegenover laagopgeleiden met een gemiddeld van zo´n 26.000 euro.

In Spanje verdienen hoogopgeleiden gemiddeld duizend euro per maand. Ze worden daarom ook wel mileuristas genoemd. Werknemers die fulltime werken voor een brutoloon van om en nabij 1000 euro. Vooral aan het begin van hun carrière. Dat bedrag kan oplopen tot een paar duizend per maand, maar kom bij lange na niet in de buurt van een gemiddeld salaris van hoogopgeleiden in Nederland. Een jaarsalaris voor laagopgeleiden in Nederland is voor hoogopgeleiden in Spanje een betrekkelijk goed jaarsalaris. Daarnaast hebben Spanjaarden vaak voorrang op de arbeidsmarkt tegenover overige EU-leden en immigranten.

In Nederland is 1/3 hoogopgeleid met een hbo- of universitaire opleiding. Mannen verdienen gemiddeld 25% meer dan vrouwen omdat ze vaker in leidinggevende functies terecht komen.
In Spanje is het aantal hoogopgeleiden lager, maar bezitten de hoogopgeleiden gemiddeld wel meer diploma´s. Door de hoge concurrentie en de krappe arbeidsmarkt zien velen zich genoodzaakt te blijven studeren, met een salaris van 1000 euro (mileurista) genoegen te nemen of hun geluk te zoeken in het buitenland. Vooral Duitsland is in trek onder Spaanse hoogopgeleiden.

Lees ook:Duizend euro per maand
Lees ook:Spaans loon helft van Nederlands salaris
Lees ook:Spaans salaris afgestudeerden slechts 762 euro
Lees ook:Meeste salaris in Baskenland en Catalonie
Lees ook:Hoogopgeleide Spaanse mannen meeste kans op baan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.