Spaanse Spijzen: Pan con tomate

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week: pan con tomate.


Een sneetje brood, verse tomaten en olijfolie: simpeler kan bijna niet. Dit gerecht buitengewoon populair in het noordwesten van Spanje. Pa amb tomàquet (brood met tomaat), zoals het in het Catalaans heet, wordt vooral gegeten bij de maaltijd, als voorgerecht of als bijgerecht of tijdens de tapas. Weer eens wat anders dan brood met knoflookboter.


Niemand weet precies waar brood met tomaat vandaan komt maar een logische verklaring is dat een tomaat werd gebruikt om het harde brood van de vorige dag zachter te maken. Tomaten werden in Spanje vanaf de achttiende eeuw gebruikt, terwijl de eerste literaire verwijzing naar pan amb tomaquet uit 1884 stamt. Overigens weet auteur Leopoldo Pomés een heel boek aan tomatenbrood en is het gerecht volgens hem een creatie van een schilder, die de kleuren van een zonsondergang wilde symboliseren. 


Het populairst is pan con tomate met tapasgerechten als tortilla, embutidos (worst), jamones (ham) en kaas. En het is heel makkelijk zelf te maken: snij een tomaat doormidden en wrijf met het vruchtvlees over een stuk brood. Stokboord, geroosterd brood, eigenlijk is elke broodsoort goed. Voeg naar smaak olijfolie en zout toe. De truc zit hem natuurlijk in de olie: hoe beter de kwaliteit, hoe lekkerder het tomatenbrood. Overigens is het in Catalonië heel normaal om ook een gewoon belegd broodje eerst even met tomaat in te smeren, in plaats van boter.
 
Meer weten over andere Spaanse gerechten? Klik hier voor alle afleveringen van Spaanse Spijzen.  

Lees ook:Catalaanse tapashap: brood met tomaat
Lees ook:Spaanse Spijzen: Salmorejo (Koude Cremesoep)
Lees ook:Spaanse Spijzen: gazpacho
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: salmorejo
Lees ook:Spaanse Spijzen: Gambas al Ajillo (Knoflookgarnalen)

3 reacties op “Spaanse Spijzen: Pan con tomate

  1. Marco Queso

    In mijn stamkroeg El Torero in Mérida (net naast de oude romeinse brug) doen ze er op aanvraag een plakje lekkere jamón ibérico erbij en dan is het helemaal des hemels…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Cyril

    Dit is uiteraard een van de vele lekker dingen uit de Spaanse keuken. Het is inderdaad zeer belangrijk dat er gekozen wordt voor een goede olijfolie.
    Een combinatie met de betere hamsoorten is ook erg aan te raden.

    Iemand nog ideeën voor een simpel gerecht uit de Catalaanse keuken?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.