Koken met Bijzonder Spaans: salmorejo

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag een variant op de welbekende koude soep gazpacho: salmorejo. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

“Salmorejo is een koude soep op basis van tomaat, brood, olie en azijn die veel minder bekend is dan de gazpacho. Er zijn gigantisch veel recepten voor salmorejo te vinden, maar ik heb mij gehouden aan een recept van José Andres uit zijn boek Recetas Made in Spain. Niet moeilijk te maken en een geweldig voorgerecht op warme zomerdagen. Het recept is voor 4 personen maar je kunt het natuurlijk ook altijd maken als klein tapagerechtje en serveren in amuseglaasjes. Gebruik dan kwarteleitjes in plaats van gewone eieren.”

Ingrediënten voor de soep:
500 gram rijpe tomaten, of 3 blikken hele tomaten op sap (gebruik alleen de tomaten, niet het sap)
1 knoflookteen
2 eetlepels sherry azijn
50 ml olijfolie extra virgen en 2 eetlepels extra
2 sneetjes oud witbrood (ongeveer 30 gram broodkruim ervan)
zeezout naar smaak

Ingrediënten voor de garnituur:
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sherry azijn
2 gekookte eieren
4 mooie plakken serrano ham

Bereiding:
Blancheer de ingekruisde tomaten even in heet water, haal het velletje eraf en ontpit ze. Bij gebruik van tomaten uit blik: laat goed uitlekken en ontpit ze.
Pureer met behulp van een keukenmachine of staafmixer de knoflook, tomaten, azijn, olijfolie en het broodkruim tot een homogeen geheel. Schenk al druppelgewijs de 2 overige eetlepels olijfolie erbij en blijf mengen tot deze zich gebonden heeft. Zet de soep 15 minuten in de koelkast.
Kook ondertussen de eieren, pel ze en snij ze doormidden.
Verdeel de soep over kommen, druppel er wat olijfolie en sherry-azijn over en serveer met de serranoham en de eieren. Lekker met wat extra brood erbij.

Lees ook:Recept van de week: Ajo Blanco
Lees ook:Spaanse Spijzen: Salmorejo (Koude Cremesoep)
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: ensalada de tomates con perejil
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: fideuà
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Potaje de vigilia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.