Spaanse Spijzen: gazpacho

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week: gazpacho.

In het zuiden van Spanje wordt het alweer warmer en terwijl de dagen heter worden, wordt gazpacho verfrissender. Als voorgerecht, als tapa tijdens een tapastour of gewoon tussendoor: de koude soep is het lekkerst op een warme dag. Niet voor niets is het het bekendste gerecht uit Andalusië, de warmste regio van het land.


De geschiedenis van dit typisch Spaanse gerecht gaat eeuwen terug. Al in de Romeinse tijd werd een soortgelijke koude soep bereid, om dorst en honger tegen te gaan en tegelijk het lichaam van de benodigde vitamines te voorzien en koud, om vochtverlies tegen te gaan. Ook was azijn, één van de ingrediënten van de soep, popualir onder de Romeinen. Volgens anderen stamt gazpacho uit de tijd van de Moren, tijdens de Middeleeuwen, toen soep op basis van knoflook, amandelen en brood aan populariteit won in het zuiden.

De naam gazpacho kan komen van het Romeinse caspa, dat restant betekent: een soep gemaakt van restjes. Auteur José Briz, die een boek schreef over dit Spaanse gerecht, meent dat de naam van het Hebreewse gazaz komt, dat breken betekent en zou verwijzen naar de stukjes brood die bij de bereiding worden toegevoegd.

Terwijl het oorspronkelijk een geliefde maaltijd was onder landarbeiders, won gazpacho vanaf de negentiende eeuw aan populariteit in heel Spanje. Tegenwoordig is het al lang geen gerecht meer van de armen, maar staat de soep op het menu van mening gerenomeerd.

De bekendste gazpacho wordt gemaakt met tomaten, maar lang niet alle versies bevatten tomaat. Oud witbrood (een week is perfect, volgens kenners) en knoflook mogen niet ontbreken. Verder horen olijfolie en azijn (de kwaliteit van deze beide ingrediënten is van groot belang voor een goedsmakende gazpacho) gebruikt te worden, evenals komkommer en tabasco. 

Traditioneel zijn Córdoba en Sevilla de belangrijkste gazpacho-steden. De oudste versie van de soep komt uit Córdoba. Natuurlijk zijn deze Andalusische steden dan ook de beste plaatsen om gazpacho te bestellen, maar eigenlijk is de soep altijd verkwikkend tijdens een zwoele zomerdag.

Zelf gazpacho maken? Klik hier voor een recept. 

Meer weten over andere Spaanse gerechten? Klik hier voor andere delen in de rubriek Spaanse Spijzen.

Lees ook:Spaanse Spijzen: Salmorejo (Koude Cremesoep)
Lees ook:Salmorejo en z’n vele varianten
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: salmorejo
Lees ook:Recept van de week: Ajo Blanco
Lees ook:Spaanse Spijzen: Puchero

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.