Koken met Bijzonder Spaans: sofrito met olijven

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag een Spaans sausje dat voor allerhande gerechten gebruikt kan worden: sofrito met zwarte olijven. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

Sofrito is een heerlijke, dikke tomatensaus voor door de pasta, of bij gehaktballetjes of gebruik de saus bijvoorbeeld met wat doperwten met pulpo (octopus). Maar ook lekker op een toastje besprenkeld met wat fruitige olijfolie. In dit recept heeft Didi zwarte olijven aan de saus toegevoegd.

Ingrediënten (voor 2 personen)

4 rijpe grote tomaten (of 1 blik tomaten op sap)
1 ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
100 ml witte wijn
4 eetlepels olijfolie
handje vol peterselie, fijngesneden
handjevol zwarte olijven, fijngesneden
peper en zout

Kruis de tomaten in en dompel ze 1 minuut in heet water. Spoel ze af onder de koude kraan en trek het velletje eraf.
Snij ze in vieren en haal de pitjes eruit.
Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin 5 zachtjes de ui en knoflook. Voeg de tomaten en de wijn toe en laat inkoken tot een soort van dikke marmelade ontstaat. Breng op smaak met peper en zout, plet met behulp van een vork de tomaten fijn en roer de zwarte olijven erdoor en warm nog even door.
Bestrooi met peterselie en serveer direct.

Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Arroz caldoso con almejas
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: ensalada de tomates con perejil
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: paprikasalade met sinaasappel
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: paprika op olie met garnalen
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.