Rubriek: Nederlanders onder de Spaanse zon

In de rubriek Nederlanders onder de Spaanse zon komt elke week een Nederlander in Spanje aan het woord over zijn ervaringen. Wat zoeken deze Nederlanders over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon? In deel 12 vertelt arts Henk Landa, directeur van ziekenhuis Acuario, over zijn Spanje.

Waar?
Ik woon in Denia (Alicante).
Waarom?
In 1989 ben ik als arts afgestudeerd in Nederland en was er erg weinig werk. Ik ben toen met mijn vrouw naar Spanje gegaan om er een jaar te werken. Het beviel zo goed dat we er gebleven zijn.
Wat?
Ik ben nu medisch directeur van een particulier ziekenhuis.
Favoriete plek?
Formentera.
Vrije tijd?  
Zeilen en honkbal spelen.
Cultuurshock?
De eerste twee jaren waren zwaar: voordat je de taal goed meester bent en ook de gebruiken begint te begrijpen. Voorbeeld: een Spanjaard kan slecht nee zeggen, dat hoort niet. Je hoort ook niet aan te dringen zoals een goede Nederlander doet en om een antwoord verlangen is ongepast. Voordat je aanvoelt dat er verschillende soorten van het woordje ja bestaan ben je even verder. Zo heb je een duidelijke ja, overtuigend en lachend uitgesproken, en een ja die misschien ook overtuigend is, maar niet lachend wordt uitgesproken. Dan heb je een nogal afstandelijk ja en dat is een nee. Als je hier aandringt dan zeggen ze vaak uiteindelijk nou liever niet. De typische Hollander zegt dan: ´kunnen ze dat nou niet gewoon zeggen´. En cultuurschok nummer 1 met stip: het ´met spanjaarden kun je geen afspraken maken´ en ´ze beloven zoveel´. 
Spanje of Nederland?
Spanje: een  heerlijk land in opbouw, zonder vervuiling en met vele mogelijkheden. Mijn kinderen zijn hier geboren en hebben het naar hun zin.

Sharon in Moraira
Annebeth Vis in Barcelona
Connie Bartels in Soria
Als Erasmusstudent in Spanje
  

Ook meewerken aan de rubriek Nederlanders onder de Spaanse zon? Stuur dan een mail naar [email protected]m  

Lees ook:Nederlanders onder de Spaanse zon
Lees ook:Gezocht: Nederlanders onder de Spaanse zon
Lees ook:Steeds meer Nederlanders kiezen voor Valencia
Lees ook:Nederlanders onder de Spaanse zon
Lees ook:Nederlander onder de Spaanse zon

16 reacties op “Rubriek: Nederlanders onder de Spaanse zon

 1. Errol

  De enige Nederlanders in Nerja?
  Er zitten best veel Nederlanders in Nerja hoor. Ikzelf woon ook in Nerja en ben Nederlander.
  Mijn vrouw (braziliaanse) heeft pas geleden haar brasil restaurant Samba Gamba in Nerja geopend waar ook veel Nederlanders komen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. EJ

  Leuk stukje hoor Kay Lee! :-)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Mabel

  Piet is daarnaast ook nog´s een van de weinige forummers van het Spanjeforum.nl die altijd normaal (niet zeikend of zeurend zoals velen – ja sorry hoor maar tis wel waar – op dat forum doen) reageert en iedereen super helpt!

    /   Beantwoorden  / 
 4. roxy

  Errol,
  Een brutale vraag maar aangezien wij, mijn man en ik voor het eerst naar Nerja gaan dit jaar,wil ik aan je vragen of er een ontbijtservice bestaat in Nerja.En zo ja,of je mij het adres etc. wilt geven hiervan.Daar mijn man tijdens ons verblijf jarig is en ik hem daar mee wil verrassen.
  graag zie ik je antwoord z.s.m
  Adios, Roxy

    /   Beantwoorden  / 
 5. Desiree

  Helemaal mee eens Sha! Het leven in Spanje, en dan met name Moraira, is geweldig! Ik zou graag later ook naar Spanje verhuizen. Niet alleen de zon spreekt me erg aan maar inderdaad ook de relaxte sfeer die er overal hangt. Hasta pronto!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Joop

  Nederlanders onder de Spaanse zon vind ik een leuke opvolger van “Ik vertrek”.
  Ga vooral door met dit leuke idee.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Joop

  Ben zelf (Luso) ondernemer en heb respekt voor elke andere ondernemer.

  Over de kritische woorden:

  Het blijft toch Spanje. Dan bestel je koffie en komen ze drie dagen later aanzetten. Terwijl jij die koffie al veel eerder nodig had. Mañana, mañana.

  Mijn gedachte hierover:
  Jij wilde toch hier in Spanje komen wonen en dan weet je als horeca ondernemer toch hoe het gaat en kan gaan?

  Als je al 5 jaar het bedrijf hebt, ga je dan na 5 jaar klagen dat de koffie de volgende dag niet wordt bezorgd? Dan bestel je toch gewoon 5 dagen eerder en heb je het toch op de dag die jij wilt?

  Leven in Spanje heeft veel mooie kanten, inburgeren is geen must, maar zeker voor ondernemers een goede tip.

  Ik wens jullie enorm veel meer inburgering toe, krijg je ook spaanse clientele (tenzij je hollandse prijzen rekent natuurlijk).

  Jammer dat jullie alleen het werk als een opgaaf zien en van de vrije maanden niet willen genieten van dit prachtige Spanje.

  Dan maar terug naar Nederland of hier in Spanje voor de televisie hangen.

  Wij gaan vanuit ons deel van dit mooie spaanse land nog een keer terug naar de Costa del Sol, de Friet van Piet, de Haring van Arie en de Kroket van Fred zullen wij zeker niet aan doen.

  Ik hoop dat jullie er net zo over gaan denken en zeker dat jullie het voor jezelf beter gaan doen.

    /   Beantwoorden  / 
 8. G

  Hoi, ik woon niet in Spanje, maar wilde graag even het volgende onder de aandacht brengen:
  Sinds 11 december is een vriendin van mij, Joanne Noordink, vermist. Bezoek aub de volgende site:
  http://www.vermist.nl/index.php?id=240
  om even haar foto, profiel en eventueel de tv-uitzendingen van Vermist te bekijken. Wie weet heeft iemand haar in het buitenland gezien. Indien je tips hebt, neem dan contact op met Tros Vermist of met de politie op 0900-8844 of anoniem via 0800-7000

    /   Beantwoorden  / 
 9. 65 plus

  Hallo Allemaal, Ik ben op zoek naar een vereninging van Nederlandsers (en/of Vlamingen) in Salou / Tarragona. Ik denk dan aan bridge clubs, culturele of anderszins gezelligheids verenigingen.

  Heeft iemand suggesties?

  Bedankt!

    /   Beantwoorden  / 
 10. manon swinkels

  Hallo allemaal,
  voor een belangrijk werkstuk op school maak ik een ondernemingsplan voor een bungalowpark in Spanje. Hiervoor interview ik ook mensen die van Nederland naar Spanje zijn verhuist. Mijn vraag was dus of jullie misschien het onderstaande interview willen invullen.
  Alvast Bedankt!
  1 Wat is de reden dat e naar Spanje bent gegaan?
  2 Welke formaliteiten heb je moeten regelen om naar Spanje te gaan?
  3 Hoe bevalt het leven in Spanje?
  4 Zijn er grote verschillen tussen in Nederland wonen en in Spanje?
  5 Heb je advies voor mensen die Spanje gaan wonen? Waar moeten de mensen rekening mee houden?
  6 Wat zijn valkuilen die je tegen bent gekomen?
  7 Heb je nog zakelijke tips waar ik rekening mee moet houden als ik mijn bungalowpark start?

    /   Beantwoorden  / 
 11. Aniubis

  Goedeavond,

  Ik ben op zoek naar Nederlanders die ook in Nerja wonen. Ik ben zelf cubaans en ik woon al 11 jaar in Nederland. Ik ga binnen 1 maandje naar Nerja om te wonen en ik zou het leuk vinden om in contact te komen met Nederlanders. Ook ben ik op zoek naar werk waar nederlanders werken. Lijk me super leuk om de taal een beetje te blijven spreken. De vraag is of er wel Nderlanders te vinden zijn in Nerja ???

  Groetjes

    /   Beantwoorden  / 
 12. el gringo

  Hallo allemaal,
  Ik zou graag meer willen weten over vestiging en ondernemen in Spanje.
  En dan speciaal van Nederlanders in Andalusie.
  Wij(mijn vrouw,mijn zoon en ik) zijn in 2005 geemigreerd naar Ecuador.
  Hiervoor heeft mijn vrouw ( zij is ecuadoraanse ) 13 jaar in Ned. gewoond en gewerkt en daar is ook onze zoon geboren.In ned. was ik eigenaar van een bouwbedrijf in Den Haag.Na alles verkocht te hebben gingen we dus naar Ecuador.Aldaar hebben we een vakantiepark gebouwd voor buitenlandse toeristen en dat was redelijk succesvol.Maar na 7 jaren van hard werken hebben we besloten terug te keren naar Europa,en wel naar Spanje,ook voor het klimaat wat we nu gewend zijn maar vooral ook dichter bij Ned.i.v.m. familie etc…Onze keus is gevallen op Nerja en omgeving om ons daar te vestigen.Wat we precies willen gaan doen weten we nog niet maar stilzitten dat zeker niet.Wie heeft er suggesties voor ons?graag zouden we reacties zien met leuke adviezen en ideen.We spreken alle drie Nederlands,Spaans en Engels.Of zijn er misschien ondernemers die een soort samenwerkingsverband zoeken?Ik hoop op een paar leuke positieve reacties.Email : [email protected]

    /   Beantwoorden  / 
 13. manon robbers

  Hallo,
  vanaf september 2012 begint er weer een nieuw cursusjaar Tekenen en schilderen vanuit mijn schildersatelier Can Carrinyana te Llers(bij figueres).
  ik zoek nederlanders die het leuk vinden om wekelijks bijeen te komen in mijn atelier,kinderen en volwassenen.
  Voor meer informatie:615717010, Manon Robbers
  tot ziens!

    /   Beantwoorden  / 
 14. manon robbers

  Cursus Tekenen en Schilderen in Llers(Figueres)
  Oeps,sorry je kunt natuurlijk ook mailen voor meer info!
  [email protected]

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.