Spanjaarden pessimistisch over toekomst

Spanjaarden zien hun toekomst op dit moment niet al te positief in, zowel op de korte als op de lange termijn. Hun gezondheid en hun gezin vinden ze het belangrijkst.

Voor een groot deel van de bevolking, 44,2 procent, is 2011 een jaar vol onzekerheden. Veel Spanjaarden verwachten dat het nog slechter zal gaan met de werkloosheid. Ze denken dat de onveiligheid op straat en het drugsgebruik in de samenleving zullen toenemen. Ook zijn ze niet al te hoopvol als het gaat om het milieu, volkshuisvesting, immigratie en de pensioenen. Met name over dit laatste punt is een groot deel van de bevolking het eens, in totaal 62,3 procent.

Het lijkt erop dat de crisis er diep in heeft gehakt bij de Spanjaarden. De meerderheid van de bevolking is van mening dat het belangrijkste doel voor de komende jaren de strijd tegen de werkloosheid is (79,2 procent) en de economische competentie van Spanje verbeteren (44,4 procent).

Dat de toekomst op lange termijn rooskleuriger zal zijn, geloven de meeste Spanjaarden ook niet. Ze denken dat de jongere generaties het slechter zullen treffen als het gaat om werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden, sociale bescherming, levenskwaliteit en milieu. Wel zijn ze van mening dat er het een en ander zal verbeteren op het gebied van vrijheid, solidariteit, gelijkheid en mensenrechten.

Ondanks het pessimisme van veel Spanjaarden, is het gros van de bevolking toch van mening dat 2010 geen slecht jaar is geweest: 54,9 procent vindt dat 2010 heel goed of goed is gegaan. Ruim 40 procent hoopt dat volgend jaar beter zal gaan en 33,8 procent hoopt dat 2011 hen hetzelfde zal bieden.

Lees ook:Indirecte belastingen in Spanje omhoog
Lees ook:Werkloosheid werkt vreemdelingenhaat in de hand
Lees ook:Spanjaarden het meest optimistisch
Lees ook:Spanjaarden gelukkiger dan andere Europeanen
Lees ook:Werkloosheid Spanje boven 20 procent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.