Nieuwe abortuswet in Spanje

De nieuwe Spaanse abortuswet is sinds afgelopen maandag officieel een feit. Het Spaanse Constitutionele Hof moet nog altijd beslissen of de wet niet in strijd is met de Spaanse grondwet. 

De nieuwe abortuswet vervangt de wet uit 1985, waarin abortus nog verboden was. De wet uit 1985 liet vruchtafdrijving alleen toe bij een serieuze bedreiging voor de gezondheid van moeder of foetus, maar de nieuwe abortuswet is één van de liberaalste van Europa. Sinds afgelopen maandag mogen meisjes vanaf 16 jaar zonder toestemming van hun ouders abortus laten uitvoeren. Minderjarige meisjes zijn wel verplicht om tenminste één van hun ouders over de beslissing te informeren. 

Oppositiepartij Partido Popular heeft enkele weken geleden het Spaanse Constitutionele Hof gevraagd te verhinderen dat nieuwe Spaanse abortuswet in werking trad. De partij wil dat het Hof de wet op rechtsgronden verbiedt. Volgens de PP worden de rechten van het ongeboren kind niet gerespecteerd. De partij beroept zich op een uitspraak uit 1985, waarin het Hof bepaalde dat de rechten van de vrouw niet automatisch voorrang krijgen boven die van de foetus. De partij voert ook aan dat het recht van de ouders op een stem in de opvoeding van hun dochters wordt geschonden, als tieners toegang krijgen tot abortus zonder dat hun ouders daarmee instemmen.

De deelregeringen van Navarra en Murcia hebben laten weten de wet vooralsnog niet in te laten gaan in de beide regio’s. De deelregering van Navarra zegt de procedure wel te willen garanderen, maar alleen buiten de regiogrenzen en de deelregering in Murcia vindt dat het Contitutionele Hof eerst een uitspraak moet doen.

Lees ook:Oppositie vecht abortuswet aan bij Hof
Lees ook:Abortuswet goedgekeurd door congres
Lees ook:Massale protesten tegen abortuswet
Lees ook:Spaans kerk ten strijde tegen abortuswet
Lees ook:Spaanse abortuswet definitief goedgekeurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.