Abortuswet goedgekeurd door congres

abortus.test.178De nieuwe abortuswet van Spanje is donderdag een stap dichterbij gekomen. Het Spaanse congres steunde de nieuwe wet met 184 tegen 158 stemmen. De wet moet alleen nog worden goedgekeurd door de senaat.

De nieuwe abortuswet is één van de liberaalste van Europa. Onder de nieuwe wet mogen meisjes van 16 zonder toestemming van hun ouders abortus laten uitvoeren. Wel werd er op de valreep nog een verandering in de wet aangebracht: minderjarige meisjes zijn verplicht om tenminste één van hun ouders over de beslissing te informeren. Zwangere vrouwen mogen tot de veertiende week de zwangerschap beëindigen en eventueel zelfs tot de 22ste week een abortus ondergaan, als de gezondheid van de moeder gevaar loopt of de foetus misvormd is.

In oktober gingen honderdduizenden betogers de straten van Madrid op om tegen de nieuwe wet te protesteren. De massademonstratie was georganiseerd door het Spaanse Familie Forum, een coalitie van katholieke groepen. De Spaanse oppositie en de katholieke kerk zijn fel gekant tegen de versoepeling van de huidige abortuswet. De bestaande wet uit 1985 laat alleen abortus toe in geval van verkrachting van de moeder of misvorming van de foetus. Ook is een abortus toegestaan, als de lichamelijke of mentale toestand van de zwangere vrouw gevaar loopt, als de zwangerschap doorgaat.

Lees ook:Oppositie vecht abortuswet aan bij Hof
Lees ook:Massale protesten tegen abortuswet
Lees ook:Nieuwe abortuswet in Spanje
Lees ook:Abortussen na 29 weken
Lees ook:Spaanse abortuswet definitief goedgekeurd

0 reacties op “Abortuswet goedgekeurd door congres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.