Spaans kerk ten strijde tegen abortuswet

De Spaanse katholieke kerk voert vandaag campagne tegen de nieuwe abortuswet, die vorige maand werd goedgekeurd door het parlement. ‘De wet moet zo snel mogelijk worden afgeschaft’, vindt de bisschop van Bilbao, Mario Iceta.

Iceta, tevens lid van de Commissie Familie en Leven van de Spaanse Bisschoppenconferentie, noemt de wet een ‘onrechtvaardige wet’. ‘Vanaf het moment van de verwekking is er sprake van een mensenleven, dat is de wet der natuur en ook artsen is die mening toegedaan. De Spaanse grondwet garandeert het recht op leven en ieder mensenleven dient te worden beschermd. Abortus is altijd een kwaad.’ De bisschop van Cartagena, José Manuel Lurca Planes, noemde de wet in de Spaanse media ‘onmenselijk in moreel opzicht’ en ‘monsterlijk’. Bisschop Juan José Asenjo waarschuwde voor het oprukken van ‘de cultuur van de dood’ en vindt abortus een ‘weerzinwekkend misdrijf’.

De Spaanse bisschoppen maakten op grond van canon 915 van het kerkelijk wetboek bekend dat alle parlementsleden die hun goedkeuring gaven aan de wet de communie moet worden geweigerd. Overigens werd een uitzondering gemaakt voor koning Juan Carlos, die als staatshoofd zijn handtekening onder de wet zette, vanwege zijn ‘unieke positie als monarch’.

De wet uit 1985 liet vruchtafdrijving alleen toe bij een serieuze bedreiging voor de gezondheid van moeder of foetus, maar de nieuwe abortuswet is één van de liberaalste van Europa. Vanaf juli, als de wet van kracht wordt, mogen meisjes vanaf 16 jaar zonder toestemming van hun ouders abortus laten uitvoeren. Wel werd op de valreep nog een verandering aangebracht: minderjarige meisjes zijn verplicht om tenminste één van hun ouders over de beslissing te informeren. Iceta vindt het een kwalijke zaak dat met de wetswijziging abortus niet langer strafbaar is, maar zelfs een recht is geworden.

De bisschop is ervan overtuigd dat de meerderheid van de Spanjaarden dezelfde mening is toegedaan. ‘Dat blijkt uit de opkomst bij de grootschalige demonstraties in november. Bovendien mag de socialistische regering bij de afgelopen verkiezingen de meerderheid hebben behaald, deze wet maakte geen onderdeel uit van het verkiezingsprogramma. Er zijn zelfs socialistische burgemeesters die omwille van de wet zijn opgestapt.’

Begin deze maand bleek dat in Spanje het aantal vruchtafdrijvingen de afgelopen tien jaar het snelst is gestegen van alle EU-landen. Gemiddeld worden bijna 62.000 ongeboren kinderen per jaar geaborteerd. ‘Dat heeft te maken met een toegenomen onwetendheid ten aanzien van seksualiteit en toenemende promiscuïteit’, vindt Iceta en daarom hamert hij op betere voorlichting en opvoeding. Daarnaast zou de Spaanse regering volgens de kerk moeten zorgen voor betere opvang en economische steun aan moeders in spé, die nu ‘geen andere optie krijgen dan een abortus’.

Dat de kerk juist vandaag campagne voert is niet toevallig. Op 25 maart wordt immers de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria herdacht. ‘We zullen niet demonstreren, maar het leven vieren in plaats van abortus te promoten, zoals de regering doet. De kerk zal vandaag in het hele land het motto ‘Zijn leven ligt in uw handen’ uitdragen om ongeborenen te beschermen zoals iedereen wordt beschermd. Het gaat hier om een mensenrechtenkwestie’, aldus Iceta. De komende weken en maanden zullen nog meer protestcampagnes van de kerk volgen.

De conservatieve oppositiepartij Partido Popular, eveneens fel gekant tegen de nieuwe abortuswet, bekijkt de mogelijkheden om de wet aan te vechten bij de rechtelijke macht op grond van ongrondwettigheid. Bisschop Iceta hoopt dat de pubieke opinie zich achter de kerk zal scharen en de afschaffing van de wet zal eisen. ‘Ik vertrouw op de samenleving’. 

(Tevens gepubliceerd in het Nederlands Dagblad)

Lees ook:Massale protesten tegen abortuswet
Lees ook:Abortuswet goedgekeurd door congres
Lees ook:Nieuwe abortuswet in Spanje
Lees ook:Oppositie vecht abortuswet aan bij Hof
Lees ook:Spaanse abortuswet definitief goedgekeurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.