Oppositie vecht abortuswet aan bij Hof

20090601-abortusDe conservatieve oppositiepartij Partido Popular heeft deze week het Spaanse Constitutionele Hof gevraagd te verhinderen dat nieuwe Spaanse abortuswet op 5 juli in werking treedt.

De partij wil dat het Hof de wet op rechtsgronden verbiedt. De nieuwe abortuswet is één van de liberaalste van Europa. Onder de nieuwe wet mogen meisjes van 16 zonder toestemming van hun ouders abortus laten uitvoeren. Wel werd er op de valreep nog een verandering in de wet aangebracht: minderjarige meisjes zijn verplicht om tenminste één van hun ouders over de beslissing te informeren. Zwangere vrouwen mogen tot de veertiende week de zwangerschap beëindigen en eventueel zelfs tot de 22ste week een abortus ondergaan, als de gezondheid van de moeder gevaar loopt of de foetus misvormd is.

Volgens de PP worden de rechten van het ongeboren kind niet gerespecteerd. De partij beroept zich op een uitspraak uit 1985, waarin het Hof bepaalde dat de rechten van de vrouw niet automatisch voorrang krijgen boven die van de foetus. De partij voert ook aan dat de recht van de ouders op een stem in de opvoeding van hun dochters wordt geschonden, als tieners toegang krijgen tot abortus zonder dat hun ouders daarmee instemmen.

Lees ook:Nieuwe abortuswet in Spanje
Lees ook:Abortuswet goedgekeurd door congres
Lees ook:Massale protesten tegen abortuswet
Lees ook:Spaans kerk ten strijde tegen abortuswet
Lees ook:Baskische begint nieuwe centrumpartij UPD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.