Legendarische El Molino heropend

In de wijk Poble Sec in Barcelona zijn maandagavond opnieuw de deuren van theaterzaal El Molino geopend na 13 jaar leegstand. De legendarische zaal werd opgericht in 1899 en vertoonde jarenlang een grote diversiteit aan cabaretvoorstellingen.

El Molino onderging diverse naamswijzigingen en werd vooral bekend onder de naam Moulin Rouge, zoals het gebouw sinds 1936 genoemd wordt.

De huidige naam ontstond drie jaar later. Ex-dictator Franco verplichtte in 1939 de naam van de zaal te vertalen naar het Castilliaans- de enige toegestane voertaal destijds- en verbood het woord ´rood´, dat volgens hem politiek incorrecte associaties opriep.

Op 15 november 1997 zag de directeur van de theaterzaal zich genoodzaakt de deuren te sluiten vanwege een samenloop van omstandigheden: de tegenvallende theaterinkomsten veroorzaakt door de economische crisis van die tijd, de veranderingen in uitgaansgedrag van het publiek en het ontbreken van financiële steun door de gemeente.

Het bedrijf Ociopuro kocht het gebouw in 2000 op om verdere aftakeling te voorkomen. De uitgebreide verbouwing van de theaterzaal nam veel tijd in beslag. Het theater is van de grond af aan opnieuw opgebouwd. De voorkant van het gebouw met de molen is het enige wat in originele staat bewaard is gebleven. De zaal is inmiddels ingericht met moderne audiovisuele middelen waaronder led verlichting.

Bron: Europapress, RTVE

Lees ook:B&B/Rural Hotel El Molino Santisteban
Lees ook:Casa Nazarí geopend voor Alhambra-bezoekers
Lees ook:Theaterpubliek gaat spontaan naakt
Lees ook:Dorp wil naam wijzigen vanwege antisemitische connotaties
Lees ook:Spanje vraagt EU noodhulp voor banken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.