Spanje vraagt EU noodhulp voor banken

Spanje vraagt de andere eurolanden officieël om financiële steun. Ondanks de nodige bezuinigingen en hervormingen die president Rajoy doorvoert, is het banktekort te groot om alleen op te lossen. Dat gaf de Spaanse minister van Financiën – Luis de Guindos – zaterdag toe tijdens een vergadering met EU-topleden.

Noodplan Spanje: 100 miljoen euro
De 17 ministers van Financiën overlegden over de steunmaatregelen voor het land. De overige EU-landen zijn bereid Spanje te helpen met een bedrag van maximaal 100 miljoen. Dit geld komt geheel ten goede aan de Spaanse bankensector, die enkele jaren geleden nog in de top van de meest solide banken van Europa stond.

EU opnieuw vertrouwen in Spanje
Duitsland zette Spanje eerder onder druk om gebruik te maken van het noodfonds. Volgens Rajoy is het echter zijn eigen vrije keuze geweest. Hij ziet de noodhulp als een grote stap vooruit en durft zelfs te spreken van een overwinning. Dit zal volgens de president het Spaanse bankenstelsel de impuls geven die het nodig heeft. ´Na vijf maanden serieuze hervormingen, hebben we de steun van de andere EU-landen verdiend. Hierdoor is het ons gelukt steun te krijgen voor de bankensector. Europa vindt Spanje inmiddels een stuk geloofwaardiger´.

Meer bezuinigingen
Wel is het volgens hem noodzakelijk om salarissen en pensioenen van de lokale bevolking verder te verlagen. De rest van de Europese politieke top schaart zich achter hem, al geven ze wel aan dat de lening niet gratis verstrekt wordt. Rajoy zal verdere bezuinigingen en hervormingen moeten doorvoeren en het is niet de bedoeling dat de overheid het geld van de banken opstrijkt.

Het Spaanse volk protesteert
Niet iedereen is zo optimistisch als Rajoy. Spanje is al vier jaar in crisis. De Spaanse bank Bankia kwam eerder uitgebreid in het nieuws vanwege corruptie en ook verhalen van bankdirecteuren met topinkomens binnen het Spaanse bankwezen zijn er legio, terwijl steeds meer Spanjaarden moeite hebben om het einde van de maand te halen. Moe van de leugens en het achterhouden van belangrijke informatie door de Spaanse overheid, zien ze het geld- bestemd voor de Spaanse kleine zelfstandigen om een impuls te geven aan de economie- niet terechtkomen waar het hoort. Niet gek dus, dat de meeste Spanjaarden er weinig vertrouwen in hebben.

Zaterdag gingen in Madrid duizenden Spanjaarden de straat op om te protesteren tegen de maatregelen. Ze weigeren nog langer op te draaien voor de Spaanse banken. Ze zijn ervan bewust dat de enige die hier beter van worden de banken zelf zijn. Het enige waar zij voor opdraaien is de uiteindelijke eindrekening. Het noodfonds gaat zo voorbij aan degene die het het hardst nodig hebben.

…en Rajoy kijkt voetbal
Rajoy zelf leidt er weinig onder. Hij was op het moment supreme niet aanwezig voor commentaar. Ten tijde van de interventie bevond hij zich in Polen, waar hij zichtbaar genoot van de EK voetbalwedstrijd Spanje-Italië.

Lees ook:Rajoy bezuinigt
Lees ook:Banken verdienen aan ramp in Haïti
Lees ook:Zapatero en de Spaanse economie
Lees ook:Spanje beslist: conservatief-rechts
Lees ook:Spanjaarden gelukkig ondanks de crisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.