Europese pensionados benadelen Spaanse gemeenten

Veel Europese gepensioneerden in Spanje schrijven zich niet in bij de Spaanse gemeenten waar zij woonachtig zijn en dat is in het nadeel van deze lokale overheden.

Dat is één van de conclusies van het rapport ‘Migratie en registratie van Europese pensionado’s in Spanje’, dat werd samengesteld door een groep wetenschappers van de Universiteit van Zaragoza. In totaal zijn er in Spanje 2,5 miljoen Europeanen (inclusief degenen die afkomstig zijn uit Zwitserland en Noorwegen) woonachtig en zo’n 460.000 zijn ouder dan 55 jaar en ongeveer 72.000 hebben de 75-jarige leeftijd bereikt. Deze ruim 530.000 gepensioneerden maken gebruik van de lokale diensten in de Spaanse gemeenten waar zij wonen, maar schrijven zich meestal niet in. De reden daarvoor is dat zij de band met hun land niet willen verliezen, voor het geval dat zij toch besluiten om terug te keren en zij willen de bijbehorende voordelen die ze in hun eigen land hebben niet verliezen. Bovendien vrezen ze dat zij dat inschrijving betekent dat zij in Spanje belasting zullen moeten betalen.

Voor Spaanse gemeenten is het nadelig dat de pensionado’s zich niet inschrijven, omdat zij daardoor geld mislopen van de centrale overheid, want gemeenten ontvangen geld al naar gelang het inwoneraantal. Bovendien maken de gepensioneerden wek gebruik van de diensten die de gemeente levert. In het rapport wordt gemeenten daarom geadviseerd de buitenlandse populatie beter in kaart te brengen en de pensionado’s door middel van voorlichting en juiste informatie in te lichten over het belang van inschrijving.  

De meeste buitenlandse pensionado’s zijn woonachtig in de provincies Almería, Málaga, Baleares, Las Palmas, Tenerife, Girona, Alicante en Murcia.

Lees ook:Spaanse gemeenten openen jacht op onbetaalde boetes
Lees ook:EU berispt Spanje van discriminatie Europese gepensioneerden
Lees ook:Spanje vreest voor kosten gezondheidstoerisme
Lees ook:Spaanse verkeerspiloten zeggen vandaag ja of nee tegen algemene staking
Lees ook:EU vecht discriminatie pensionados door Spaanse overheid aan bij Hof

Eén reactie op “Europese pensionados benadelen Spaanse gemeenten

  1. Bart

    Wat dat belasting betalen betreft: Of je nou bij de gemeente in Spanje ingeschreven staat of niet, als je meer dan de helft van het jaar in Spanje woont (183 dagen of meer), word je voor de Spaanse inkomstenbelasting (IRPF) als inwoner van Spanje beschouwd en dien je dus, in beginsel, in Spanje inkomstenbelasting te betalen (hoe dat uiteindelijk in de praktijk uitpakt, hangt van ieders specifieke situatie af uiteraard). Als je je aan de regels wilt houden, maakt het – in elk geval wat de Spaanse inkomstenbelasting betreft – dus niet uit of je je wel of niet bij de gemeente in Spanje inschrijft.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.