Spanje vreest voor kosten gezondheidstoerisme

Spanje heeft een Europees voorstel geblokkeerd waarmee het gezondheidstoerisme binnen de Europese Unie mogelijk zou worden gemaakt. Spanje kreeg daarbij steun van zes andere landen.

Vorige week werd door de ministers van volksgezondheid uit de verschillende EU-landen vergaderd over het voorstel, waarin patiënten uit Europa het recht krijgen op gezondheidszorg in elk EU-land, zonder daarvoor eerst toestemming nodig te hebben van het land waar zij woonachtig zijn. Volgens het voorstel zouden de patiënten bij terugkomst in het land waar zij wonen, de gemaakte kosten vergoed krijgen.

Spanje was tegen dit plan omdat het volgens de Spaanse minister van volksgezondheid, Trinidad Jiménez, enorme kosten met zich mee zou brengen. Volgens Jiménez zou Spanje twee miljard euro meer op jaarbasis kwijt zijn. Die kosten zouden met name worden gemaakt door Noord-Europese inwoners en expats in het land, die operaties en ziekenhuisopnames zouden laten uitvoeren in privéklinieken in het buitenland, terwijl de Spaanse staatskas daarvoor zou betalen.

Zo kan een Nederlandse pensionado die al jaren langs de Costa Blanca woont, zonder daarvoor toestemming te vragen aan de Spaanse overheid, zich in Nederland laten opereren en vervolgens het geld in Spanje terugkrijgen. Jiménez stelt dat deze ziekenhuisopnames veel meer zouden kosten dan wanneer de patiënten zich gewoon in Spanje zouden laten behandelen. Omdat in Spanje exeptioneel veel buitenlanders wonen, waarvan een groot aantal pensionado’s die doorgaans meer zorg nodig, zou de maatregel juist de Spaanse kas veel geld kosten.

‘We willen niet dat de volksgezondheid tot koopwaar wordt gemaakt’, aldus de minister, die in haar kritiek op het voorstel werd gesteund door Portugal, Griekenland, Roemenië, Polen, Slowakije en Litouwen. Ook Italië en Luxemburg hadden kritiek op de plannen. Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden zijn voorstander. De minister had ook kritiek op het feit dat de maatregel eigenlijk alleen maar in het voordeel van de rijken zou zijn, omdat die de gemaakte kosten zouden kunnen voorschieten, terwijl de gemiddelde Europeaan daar niet het geld voor heeft. Zij schat dat slechts 1 procent van de Europese staatsburgers gebruik zou kunnen maken van het voorstel.

Experts zijn van mening dat er een Europese norm moet komen waarin de mobiliteit van de patiënten in verschillende Europese landen wordt gereguleerd. De kwestie zal besproken worden tijdens de eerste zes maanden van 2010, als Spanje het voorzitterschap van de Europese Unie op zich neemt.

Lees ook:Spanje wil gezondheidstoerisme aan banden leggen
Lees ook:Eerste hotel voor patiënten met ruggenmergaandoening in Spanje
Lees ook:Spanje keurt gebruik cannabis als medicijn goed
Lees ook:18 doden door ziekenhuisbacterie?
Lees ook:Jongeren nemen Mexicaanse griep mee uit Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.