EU berispt Spanje van discriminatie Europese gepensioneerden

pensionadosSpanje heeft van de Europese Commissie een waarschuwing gekregen, omdat het land gepensioneerde toeristen en overwinteraars zou discrimineren door ze niet dezelfde medische bijstand te verlenen als Spaanse gepensioneerden. Spanje krijgt twee maanden de tijd om de Europese Gezondheidskaart te accepteren.

Volgens de Europese Commissie (EC) is Spanje´s houding in strijd met de Europese wetgeving, die stelt dat gepensioneerden die zich tijdelijk in een EU-land bevinden gebruik kunnen maken van de Europese Gezondheidskaart (European Health Insurance Card, EHIC). Deze kaart geeft ze hetzelfde recht op medische bijstand en medicijnen als de gepensioneerden in het desbetreffende vakantieland. Maar volgens de EC moeten gepensioneerden die niet als resident in Spanje verblijven, maar er op vakantie zijn of tijdelijk wonen, naast de Europese Zorgverzekeringskaart ook nog een extra document overhandigen, waarin staat dat zij inderdaad een ouderdomsuitkering of pensioen in hun eigen land ontvangen. Dat officiële document moet bovendien in het Spaans vertaald zijn. Gepensioneerden uit Spanje zelf, of residenten in het land, hebben wel gewoon recht op gratis gezondheidszorg en medicijnen.

De EC meent dan ook dat er sprake is van discriminatie van de gepensioneerden die Spanje als vakantiebestemming kiezen. Bovendien signaleert de commissie dat de verplichting om een extra document te overhandigen zelfs in tegenspraak is met het doel van de Europese Gezondheidskaart voor gepensioneerden, die juist tot doel heeft de gezondheidszorg voor ouderen in de 27 Europese lidstaten simpeler te maken.

De gedachte achter de kaart is dat mensen hun verblijf in het buitenland kunnen voortzetten en niet terug moeten naar hun eigen land voor behandeling. De kaart is echter niet bedoeld voor mensen die speciaal naar het buitenland vertrekken om daar behandeld te worden.

Commissielid Vladimir Spidla van Werkgelegenheid en Sociale Zaken stelt dat de EC opkomt voor de rechten van gepensioneerden, die in dit geval extra belangrijk zijn, omdat Spanje één van de grootste toeristische bestemmingen in Europa is en gepensioneerde bezoekers over het algemeen vaker medische bijstand en medicijnen nodig hebben dan andere groepen toeristen.

Als Spanje niet binnen twee maanden op het ultimatum van de EC heeft gereageerd kan de commissie de zaak doorsturen naar het Europees Gerechtshof.

Lees ook:EU vecht discriminatie pensionados door Spaanse overheid aan bij Hof
Lees ook:Europese pensionados benadelen Spaanse gemeenten
Lees ook:Geen zonvakantie maar medische vakantie naar Spanje
Lees ook:Spanje sluit websites die medicijnen verkopen
Lees ook:Andalusische regering bestraft voor dodelijke snelweg?

2 reacties op “EU berispt Spanje van discriminatie Europese gepensioneerden

  1. Wistik

    Het is een foute aanname dat Nederlandse residenten in Spanje gratis gezondheidszorg krijgen.

    De bijdragen voor de gezondheidszorg in Spanje worden via de indirecte belastingen geheven, zoals bv. via de BTW,toeslag op de benzineprijs etc., etc.
    Er wordt geen premie via het loon afgedragen door de Spanjaarden, zoals dat bv. in NL gebruikelijk is.

    Een in Spanje wonende Nederlandse resident betaalt sinds de invoering van de ZVW, twee keer voor zijn gezondheidszorg in dat land.
    Een keer via de indirecte belastingen en verder een hoge bijdrage aan Nederland voor diezelfde medische zorg.

    De meeste Spanjaarden sluiten dan ook een aanvullende ziektekostenverzekering af.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Annebeth Vis

    In Spanje wordt wel premie afgedragen via het loon (de zogenaamde Seguridad Social) en gepensioneerden hoeven die premie niet meer te betalen. Dat ze in Nederland wel moeten betalen (als ze er pensioen ontvangen) is waar. Helemaal gratis is het dus niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.