EU vecht discriminatie pensionados door Spaanse overheid aan bij Hof

De Europese Commissie heeft aangekondigd naar het Europese Hof van Justitie te stappen als Spanje gepensioneerden uit andere EU-landen gratis toegang tot de Spaanse gezondheidszorg blijft ontzeggen.

Volgens de Europese regelgeving hebben gepensioneerden die tijdelijk in een andere lidstaat verblijven recht op dezelfde gezondheidszorg als de gepensioneerde inwoners van dat land. Daartoe riep de EU de zogenaamde Europese verzekeringskaart in het leven.

Dat betekent dat gepensioneerde Noord-Europeanen die gedurende de wintermaanden of andere periodes van het jaar in Spanje verblijven, evengoed recht hebben op de gratis, openbare gezondheidszorg als de Spaanse pensionados. In de praktijk hebben de gepensioneerde overwinteraars en toeristen in Spanje wel recht op gratis gezondheidszorg, maar moeten zij in veel gevallen betalen voor hun medicijnen, terwijl deze volgens het zorgsysteem in Spanje voor gepensioneerden gratis zouden moeten zijn.

Daarom oordeelt de EU dat de Spaanse regelgeving in strijd is met de Europese. De reden die de Spaanse autoriteiten opvoeren voor het niet verstrekken van de gratis medicijnen en niet verlenen van gratis zorg is dat op de verzekeringskaart niet staat aangegeven dat het om gepensioneerden gaat. De Spaanse regels schrijven voor dat gepensioneerden daarom over een aanvullend document dienen te beschikken, waaruit blijkt dat zij pensioen ontvangen in hun land van herkomst.

De EU vindt dat de Spaanse overheid op die manier discrimineert. De Europese verzekeringskaart is juist in het leven geroepen om dit soort situaties te vermijden.

Spanje zal zich echter ongetwijfeld gaan verdedigen met de recente goedkeuring van een andere richtlijn: de Europese Norm voor Grensoverschrijdende Gezondheidszorg. Deze stelt dat Europese burgers die zorg nodig hebben in een andere lidstaat recht hebben op dezelfde zorg als in hun land van herkomst.

Lees ook:EU berispt Spanje van discriminatie Europese gepensioneerden
Lees ook:Spanje wil gezondheidstoerisme aan banden leggen
Lees ook:Zorghotels in Spanje
Lees ook:Europese pensionados benadelen Spaanse gemeenten
Lees ook:Pensioen Spaanse bejaarden stijgt 1% in 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.