De Boekenkast: De familie van Pascual Duarte

donquixoteSpanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: De familie van Pascual Duarte.familie van pascual duarteCamilo José Cela heeft een mooi oeuvre bijeengeschreven waarbij twee romans als meesterwerken kunnen worden omschreven: La colmena (De Bijenkorf) en vooral La familia de Pascual Duarte (De familie van Pascual Duarte). Vorige week hadden we het over De Bijenkorf, deze week hebben we het over De familie van Pascual Duarte. Deze roman verscheen voor het eerst in Argentinië (1942). Pas in 1946 werd het officieel in Spanje gepubliceerd. Na een jaar kwam het boek,onder druk van de kerk, op de censuurlijst van het Franco regime te staan. Het boek wordt algemeen beschouwd als zijn beste roman en is een echte klassieker binnen de Spaanse literatuur geworden.

De familie van Pascual Duarte: De familie van Pascual Duarte, de eerste roman van Nobelprijswinnaar Camilo José Cela, maakte direct bij verschijning in 1942 grote indruk door de gedurfdheid en originaliteit van het onderwerp. Het is de geschiedenis van een arme, primitieve boer die ter dood is veroordeeld omdat hij verschillende moorden heeft gepleegd. In de gevangenis schrijft hij zijn memoires en legt daarin verantwoording af voor zijn daden. Uit zijn ontboezemingen blijkt dat hij eigenlijk hunkert naar liefde en gerechtigheid, maar steeds opnieuw niets anders weet te doen dan tegenover de boosaardigheid van zijn omgeving zijn eigen geweld te stellen.
Ik heb het boek (151p.) toentertijd in één ruk uitgelezen. Ik heb nl. een voorliefde voor literatuur dat de de rauwe kanten van de maatschappij, het leven, beschrijft. En deze roman doet dat op een magistrale manier. Als lezer word je vanaf de eerste pagina meegezogen in een bijtijds macaber verhaal.
Het boek is gemakkelijk tweedehands (€3-€5) en in goedkope pocketversie te verkrijgen. Net zoals bij De bijenkorf (vorige week) heb je veel kwaliteit voor weinig geld. Want Camilo José Cela laat in beide boeken zien dat hij werkelijk diegene is voor wie hij in de Spaanse literatuurgeschiedenis doorgaat: “Een meester van de karikatuur en de agressieve satire. Hij is een bezeten waarnemer, die wordt gedreven door een hartstocht voor de werkelijkheid en een grote bewogenheid met de 'doelloos ronddolenden'.”

Veel leesplezier!
Hasta Luego,
MQ

Auteur: Camilo José Cela
Titel (NL) : De familie van Pascual Duarte
Titel (SP) : La familia de Pascual Duarte
Uitgeverij (NL) : Meulenhoff
Uitgeverij (SP) : Destino
Pagina’s: 151

Lees ook:De Boekenkast: De Bijenkorf
Lees ook:De Boekenkast: Ruiter in de storm
Lees ook:De Boekenkast: De Stad der Wonderen
Lees ook:Boekentip: Privéleven van de Catalaanse schrijver Maria de Sagarra
Lees ook:De Boekenkast: Het ijzig hart (Almudena Grandes)

Eén reactie op “De Boekenkast: De familie van Pascual Duarte

  1. Marco Queso

    Schrijver Juan Marsé heeft de Cervantesprijs gewonnen, de hoogste literaire onderscheiding in de Spaanstalige wereld. De prijs werd donderdag toegekend.

    Minister van cultuur Cesar Antonio Molina, zei dat de 75-jarige Marsé, uit Barcelona, de prijs kreeg voor zijn gehele oeuvre. Aan de prijs is een bedrag van 125 duizend euro verbonden.

    Marsé staat bekend om zijn rauwe realisme in beschrijvingen van het Spanje van na de burgeroorlog. Zijn werk speelt vooral in zijn geboorteregio Catalonië.(Novum/AP)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.