De Boekenkast: Ruiter in de storm

donquixoteSpanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: Ruiter in de storm van Antonio Muñoz Molina.

ruiter in de storm

Antonio Muñoz Molina behoort tot de meest bekende hedendaagse Spaanse schrijvers. De auteur beschikt over een weergaloos vertellersvernuft, pure meesterschap. Hij schreef meer dan 20 boeken waaronder ‘Beatus ille’ (nog niet vertaald in het Nederlands), 'Ardor Guerrero' (Strijdlust), ‘El Jinete Polaco’ (Ruiter in de storm) en ‘Plenilunio’ (Volle maan). Deze week behandelen we El Jinete Polaco, volgende week Plenilunio.

Ruiter in de storm is een psychologische roman en een familie-epos ineen. Het boek beschrijft het wedervaren van een Zuid-Spaanse familie vanaf 1870 tot aan de Golfoorlog. Net zoals in zijn debuut ‘Beatus ille’ speelt ook deze roman zich af in het imaginaire dorpje Mágina. Via de geschiedenis van dit dorpje heeft Muñoz Molina de geschiedenis van Spanje trachten te weerspiegelen. Het is een prachtig geschreven roman waarin bizarre en wonderlijke verhalen, komische en excentrieke figuren de revue passeren. Maar waarin ook plaats is voor realisme: de grote politieke en culturele omwentelingen, de komst van de eerste toerist, de eerste televisie, popmuziek,…Spanje maakt kennis met het buitenland. Popmuziek speelt een belangrijke rol en het is geen toeval dat de Nederlandstalige titel van het boek verwijst naar een lied van The Doors. Via die popmuziek verwachtten de jonge Spanjaarden een nieuw vrij avontuurlijk leven, verlost van alle politieke onderdrukking. Doch, om hun werkelijke identiteit te kennen dienen zij telkens terug te keren naar het verleden. Dit gebeurt via de wonderlijke verhalen van de naamloze hoofdpersoon van het boek. 'Vertel mij verhalen, opdat ik weet wie ik ben,' schrijft Muñoz Molina ergens in het boek. Het is een schitterende meeslepende roman. De perfecte literatuur voor iedereen die op zoek is naar een (dik) boek voor de komende vakantie in Spanje. Laat u absoluut meeslepen met de wonderlijke maar kritische verhalen in deze roman.

Enkele van de excentriekelingen in het boek: Inspecteur Florencio Pérez, die in zijn hele leven geen enkele misdaad oplost omdat hij volledig opgaat in zijn eigen poëzie; de fotograaf Ramiro Retratista, die iedereen in Mágina portretteert, maar niet weet wat hij met de duizenden foto's aanmoet; de journalist Lorencito Quesada, die van elk miniem voorval verslag doet in bombastische artikelen en Retratista's foto's wil gebruiken voor een megalomaan gedenkboek: Burgers en beroemdheden uit Mágina, verleden en toekomst.

Zijn laatste roman ‘EL Viento De La Luna’ was een regelrechte kaskraker in Spanje. Een schitterend boek dat nog niet in het Nederlands is vertaald. Auteur: Antonio Muñoz Molina

Titel (SP) : El Jinete Polaco
Titel (NL) : Ruiter in de storm
Pagina’s: 640
Uitgeverij (SP): Seix Barral
Uitgeverij (NL): De Geus

Veel leesplezier!
Hasta luego,
Marco

Benieuwd naar meer boeken uit Marco's Boekenkast? Klik hier.  

Lees ook:De Boekenkast: Volle Maan
Lees ook:Zafón presenteert nieuwe roman in Barcelona
Lees ook:Mail en win twee boeken!
Lees ook:De Boekenkast: De familie van Pascual Duarte
Lees ook:Recordverkoop Zafón 1 miljoen exemplaren in Nederland en Belgie

5 reacties op “De Boekenkast: Ruiter in de storm

  1. Marco Queso

    Antonio Muñoz Molina heeft vorig jaar in Brussel het Passa Porta Festival open verklaard. Zijn mooie, programmatorische en humanistische speech, doorstoken met wereldliteratuur wil ik jullie niet onthouden:

    http://www.passaporta.be/festival/files/molina_nl.pdf (Nederlandstalige versie)

    http://www.passaporta.be/festival/files/molina_es.pdf (Spaanstalige versie)

    Literatuur geeft volgens Muñoz Molina ‘zin om te ontdekken wat we niet weten, op zoek te gaan naar verhalen en roddels over onbekenden, te luisteren naar al dan niet verzonnen verhalen die de reizigers die ons pad kruisen ons willen vertellen….’.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marco Queso

    Margaret Atwood bekroond met prestigieuze Prins van Asturiëprijs

    De 68-jarige Canadese schrijfster Margaret Atwood is bekroond met de befaamde Prins van Asturiëprijs in de categorie literatuur, zo meldt AFP. Atwood werd door de jury opmerkelijk genoeg verkozen boven de Spanjaard Juan Goytisolo en boven de Brit Ian McEwan en de Albanees Ismail Kadare.

    De prijs heeft een waarde van 50.000 euro. Atwood werd door de jury geprezen vanwege haar “vooraanstaande literaire oeuvre” waarin ze “met scherpte en ironie” talloze genres bespeelt. Ook viel in de smaak dat Atwood, die als dé grote dame van de Canadese literatuur wordt beschouwd, de vrouwenzaak verdedigt en sociaal onrecht op de korrel neemt. Atwood ontving in 2000 al de Booker Prize voor haar roman The Blind Assassin. Ze is naast romancière, ook dichteres en essayiste. In totaal kwamen 31 schrijvers uit 24 landen in aanmerking.

    De vermaarde Prins van Asturië-prijzen worden jaarlijks in acht (wetenschappelijke en culturele) disciplines uitgereikt. De onderscheidingen worden beschouwd als de Spaanse varianten van de Nobelprijs. Onlangs vielen al Tzvetan Todorov en internetgigant Google in de prijzen. De Prins van Asturiëprijzen worden in het najaar door de prins van Asturië, de Spaanse troonopvolger Felipe, in Oviedo overhandigd. Vorig jaar ging de literatuurprijs naar Amos Oz.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Marco Queso

    Premio Príncipe de Asturias de Ciencias Sociales

    De Frans-Bulgaarse literatuurwetenschapper en filosoof Tzvetan Todorov kreeg de prestigieuze Príncipe de Asturias de Ciencias Sociales, zo meldt El Mundo.

    TZVETAN TODOROV, PREMIO PRÍNCIPE DE ASTURIAS DE CIENCIAS SOCIALES

    El filólogo y semiólogo francés, de origen búlgaro, Tzvetan Todorov ha sido galardonado por unanimidad con el Premio Príncipe de Asturias de Ciencias Sociales 2008, según hizo público hoy en Oviedo el Jurado encargado de su concesión.

    Crítico literario en el ámbito de los estructuralistas franceses, analista político y cultural, e historiador de las ideas, Tzvetan Todorov está considerado una referencia lúcida e indiscutible en el panorama intelectual de nuestro tiempo y su obra, decisiva en el pensamiento europeo contemporáneo.

    El Jurado de este Premio (convocado por la Fundación Príncipe de Asturias en su XXVIII edición) estuvo presidido Manuel Fraga Iribarne e integrado también por Lluis Xabel Álvarez, Gonzalo Anes, Raúl Bocanegra, María Emilia Casas Baamonde, Adela Cortina, Mercedes Fernández-Martorell, Ángel Gabilondo, José Luis García Delgado, Josefina Gómez Mendoza, Manuel Jesús González, Luis González Seara, María del Carmen Iglesias, Aurelio Menéndez, Adolfo Menéndez, José Manuel Otero Novas, Rosa María Rodríguez Magda, Rafael Puyol y Juan Vázquez (secretario).

    http://www.fundacionprincipedeasturias.org/esp/01/noticia1157.html

      /   Beantwoorden  / 
  4. registry cleaner

    I remember this stuff, apparently they are still working on how long it lasts. Last time I heard they only last less than a 2 years.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.