De Boekenkast: De Stad der Wonderen


donquixoteSpanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Vanaf deze week zal hij ons wekelijks iets vertellen over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: De Stad der Wonderen.

Stad der WonderenGezien de vele Barcelona-liefhebbers op Spanje.blog.nl, gezien het feit dat Temperament met een artikel over Bruisend Barcelona uitpakt, en, last but not least, gezien Carlos Ruiz Zafón deze week met een nieuwe roman (El Juego del Ángel) op de proppen is gekomen, kan ik echt niet achterblijven. En dus stel ik u hierbij voor aan de enige echte Barcelonese romancier in de puurste zin van het woord: Eduardo Mendoza. Een verteller pur sang.

Ondanks het feit dat hij verscheidene uitstekende boeken heeft geschreven is hij in het buitenland toch vooral bekend om zijn magnum opus, De Stad der Wonderen (La Ciudad de los Prodigios). Deze historische roman verscheen voor het eerst in 1986 maar is na 20 jaar nog steeds een klassieker én een oprechte aanrader.

“De stad der wonderen is een magistrale kroniek van Barcelona tussen de twee wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929. Een halve eeuw geschiedenis van een woelige stad, bevolkt door dagloners, gangsters en politici. Tegen deze achtergrond vertelt Eduardo Mendoza het verhaal van Onofre Bouvila, die als veertienjarige plattelandsjongen in Barcelona arriveert en door moord, verraad, chantage en list erin slaagt de rijkste en machtigste man van Spanje te worden.”

Het is één van die zeldzame historische romans die u niet loslaat. Literatuur van de bovenste plank. Het boek behoort tot mijn persoonlijke top drie van historische romans aller tijden. De twee anderen zijn Quincunx (Charles Palliser) en De Naam van de Roos (Umberto Eco). Het zal u wellicht niet verbazen dat hij voor deze prachtige, spannende en meeslepende roman o.a. een prijs van de stad Barcelona heeft ontvangen. Kortom, voor alle inwoners en liefhebbers van Barcelona is het verplichte literatuur. Aan alle liefhebbers van Zafón wil ik zeggen: lees dit boek en dan weet u waar hij de mosterd vandaan heeft gehaald. En zoals het meestal gaat, hoe goed de “leerling” ook is, er gaat niks boven de meester zelf.

Humor speelt een belangrijke rol in het werk van Mendoza en de volgende boeken zijn daar het bewijs van:

Het geheim van de behekste crypte (El misterio de la cripta embrujada)

Het labyrint van de olijven ( El laberinto de las aceitunas)

Het avontuur van de dameskapper (La aventura del tocador de señoras)

(Deze bovengenoemde drie boeken kan men zowel afzonderlijk als in één bundel – de Barcelona-trilogie – kopen)

Blijspel in Barcelona (Una comedia ligera)

De zaak Savolta (La verdad sobre el caso Savolta)

Veel leesplezier!

Hasta Luego,

Marco

Benieuwd naar meer boeken uit de Boekenkart? Klik hier 

Lees ook:De Boekenkast: De Kopiist
Lees ook:Zafón presenteert nieuwe roman in Barcelona
Lees ook:De Boekenkast: Volle Maan
Lees ook:De zeven rurale wonderen van Spanje
Lees ook:Barcelona’s Beste Appartementen: Oh-Barcelona

2 reacties op “De Boekenkast: De Stad der Wonderen

  1. Wesseling

    Dit is een goed onderwerp. Ik heb net het boek Spanje achter de schermen uitgelezen. Het was een heel goede tip. De stad der wonderen heb ik gisterenmiddag tweedehands kunnen kopen. Ik ben benieuwd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Annebeth

    Hola! Ook ik kan De Stad der Wonderen ten zeerste aanbevelen, geniet ervan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.