De Boekenkast: Volle Maan

donquixoteSpanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: Volle Maan van Antonio Muñoz Molina.

Volle MaanAntonio Muñoz Molina behoort tot de meest bekende hedendaagse Spaanse schrijvers. De auteur beschikt over een weergaloos vertellersvernuft, pure meesterschap. Hij schreef meer dan 20 boeken waaronder ‘Beatus ille’ (nog niet vertaald in het Nederlands), 'Ardor Guerrero' (Strijdlust), ‘El Jinete Polaco’ (Ruiter in de storm) en ‘Plenilunio’ (Volle maan). Vorige week stelden we de roman El Jinete Polaco voor, deze week de roman Plenilunio.

Inhoud: In een Zuid-Spaans provinciestadje wordt Fatima, een meisje van negen jaar, op gruwelijke wijze vermoord. De inspecteur die belast is met het onderzoek beschouwt het als zijn persoonlijke doel de moordenaar te vinden. Maar hij worstelt met problemen in zijn huwelijk en de verwerking van zijn verleden, waarin angst, achterdocht en drank hem in een ijzeren greep hielden.

Volle Maan (Plenilunio) werd door de critici in het buitenland enthousiaster onthaald dan in Spanje zelf. Naast afgunst zouden ook de pleidooien voor burgerzin en elementair fatsoen van de auteur hiervan de oorzaak zijn. Maar laat u hierdoor niet afschrikken. Volle maan is een intrigerende literaire politieroman. Het is een beklemmend boek over een lustmoordenaar en een inspecteur die gebukt gaat onder een diepgewortelde wrok aangaande zijn (ETA-)verleden. En de auteur spaart u niet: het wemelt van de weerzinwekkende monologen, schuldgevoelens, tekortkomingen en, last but not least, wordt de lustmoord zelf tot in de kleinste details beschreven. Alles wat er in deze roman toe doet gebeurt trouwens bij volle maan. Ondanks het feit dat de moordenaar al vrij vroeg in de roman ontmaskerd wordt, blijft de lezer meegezogen worden in de zoektocht naar de drijfveren van de lustmoordenaar en de persoonlijk strijd van de inspecteur om met zichzelf in het reine te komen. Vooral zijn visites bij de ‘rode pater’ (die ooit zijn leraar was maar die hij verraden heeft ten tijde van Franco) zijn meeslepend. Daarnaast onderhoudt hij ook nog een relatie met de schooljuffrouw. Want de inspecteur is niet alleen schuldig in de politiek, maar ook in de liefde. Met de romans ‘Winter in Lissabon (Un invierno en Lisboa)’ en ‘Volle maan ( Plenilunio)’ heeft Antonio Muñoz Molina overduidelijk laten zien dat hij via zijn meesterlijke stijl het genre van de politieroman kan optillen tot hoogstaande literatuur.

Auteur: Antonio Muñoz Molina
Titel (SP) : Plenilunio
Titel (NL) : Volle maan
Uitgeverij (SP): Alfaguara
Uitgeverij (NL): De Geus
Pagina's: 415

Veel leesplezier!
Hasta luego,
Marco

Benieuwd naar meer boeken uit Marco's Boekenkast? Klik hier 

Lees ook:De Boekenkast: Ruiter in de storm
Lees ook:De Boekenkast: De familie van Pascual Duarte
Lees ook:De Boekenkast: De Stad der Wonderen
Lees ook:De Boekenkast: Duende
Lees ook:Exclusieve Carlos Ruiz Zafón app voor iPad

2 reacties op “De Boekenkast: Volle Maan

  1. Floris

    Idd een erg mooi boek. ik ben een liefhebber van Munoz Molina. Beatus Ille is overigens wel vertaald, in 2001 al, ook uitgegeven bij de Geus. Persoonlijk vind ik het nog mooier dan Volle Maan. Ik weet niet of het nog verkrijgbaar is, zelf heb ik het boek bij de Slegte gevonden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marco Queso

    Hoi Floris,

    Beatus Ille is inderdaad vertaald (eerste druk: 28/11/2001). Ik heb dit over het hoofd gezien, gezien het al een tijdje geleden is dat ik deze romans [in 't Spaans] heb gelezen.

    Voor de geïnteresseerden:

    http://www.degeus.nl/boekpagina.php?id=233

    Mvg

    Marco

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.