Boeken en rozen tijdens Sant Jordi in Barcelona

Rozen en boeken: dat zijn de twee belangrijkste ingrediënten voor Sant Jordi, dat op 23 april in Barcelona en de rest van Catalonië groots gevierd wordt. Tijdens de Diada de Sant Jordi herdenken de Catalanen de dood van Jorge de Capadocia op 23 april 303. Duizenden stands worden in alle vroegte voor de verkoop opgebouwd, want er gaan miljoenen rozen en honderdduizenden boeken doorheen.

Vooral de wereldberoemde Ramblas vullen zich met bloemen en leesvoer. Mannen kopen al sinds de middeleeuwen rozen voor hun geliefden op de dag van de patroon van Catalonië, terwijl de boekentraditie – de Catalaanse vrouwen doen hun man een boek kado – moderner is. In 1923 begon de eerste boekhandelaar met de herdenking van de sterfdag van zowel William Shakespeare als Miguel de Cervantes tijdens de Diada de Sant Jordi. Deze grote schrijvers overleden allebei op 23 april. Nu zijn de boeken niet meer weg te denken. Ook gaat de dag gepaard met de nodige nationalistische gevoelens. De Catalaanse vlag valt op 23 april overal te bespeuren. Overigens is 23 april ook Wereldboekendag.

Lees ook:Barcelona pakt uit met rozen en boeken
Lees ook:Spanje Vakantieplanner 2008: Valentijnsdag op zijn Catalaans
Lees ook:Sant Jordi komt er weer aan!
Lees ook:Freixenet herdenkt Titanic met cava
Lees ook:Don Quichot op roadtrip La Mancha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.