Met de auto naar Spanje? Leuk, maar bereid je wel voor

“Met de auto naar Spanje? Je bent gek! Neem toch gewoon het vliegtuig, dat is veel sneller en goedkoper!” Deze reactie zul je zeker krijgen als je aan vrienden en collega’s vertelt dat je van plan bent om met de auto naar Spanje te gaan. En ja, wat vliegen betreft hebben zij gelijk: het is sneller en goedkoper. Maar met de auto op reis gaan heeft zo zijn charme en een aantal voordelen. Als je met de auto gaat kun je niet alleen veel meer bagage meenemen, je ziet ook wat van de omgeving. Het gevoel van vrijheid valt ook niet in geld uit te drukken: vanaf het moment dat je de straat uitrijdt voel je dat je op vakantie bent. In de gate op Schiphol is dat toch anders. Maar bereid je wel voor, want de afstand van Utrecht naar Barcelona is bijna 1.600 kilometer.

Voorbereidingen
Een klein stadsautootje is prima om naar je werk te rijden, maar om er met z’n vieren opeengepakt mee naar Spanje te rijden is geen goed begin van je vakantie. Als een grotere auto kopen toch al op je verlanglijstje staat, doe het dan voor de vakantie. Wanneer je een gebruikte auto koopt, laat deze dan bij een garage controleren op probleempunten. Daarnaast is het verstandig om je lidmaatschap van de wegenwacht uit te breiden met Europadekking. Dat kost een paar tientjes extra, maar voorkomt een hoop ellende als je met pech langs de weg komt te staan.

Andere regels
Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van een navigatiesysteem, zoals een TonTom. Standaard wordt hier gewaarschuwd voor flitspalen. Deze melding is in Frankrijk echter streng verboden en kan een boete opleveren van € 1.500,–. Als je een oude TonTom hebt (meer dan twee jaar oud), kun je deze via je computer updaten, dan wordt deze automatisch verwijderd. Op nieuwere versies zijn de flitspaallocaties vervangen door “gevarenzones”, trajecten waar snelheidscontroles worden gehouden. Populaire apps voor op de smartphone die je waarschuwen voor verkeerscontroles, zoals Flitsmeister, kun je het beste voor de aanvang van de reis van je telefoon verwijderen, want ook al gebruik je deze niet, als je er bij een controle mee wordt gepakt krijg je geheid een boete.

In Frankrijk is het ook verplicht om minimaal twee alcoholtesters in de auto te hebben. Dat zijn wegwerptesters, die je voor een paar euro per stuk bij de ANWB-winkels of tankstations kunt kopen. In Spanje moet je een reflecterend veiligheidsvest in de auto hebben liggen, die de bestuurder bij pech kan aantrekken.

Tolwegen
Zowel in Frankrijk als in Spanje krijg je te maken met tolwegen. Tot de Spaanse grens ben je al snel 80 euro kwijt. Maak echter niet de fout door binnenroutes uit te stippelen om de tol te vermijden. Niet alleen ben je twee keer zoveel tijd kwijt, door de omwegen en het vele oponthoud zul je uiteindelijk meer aan extra benzinekosten kwijt zijn dan je aan tol bespaart.

Lees ook:Uit de Spaanse supermarkt
Lees ook:Voorkom post-vakantiestress
Lees ook:Zorgeloos en onbeperkt internetten op je vakantieadres
Lees ook:Restaurant La Gruta in hartje L’Escala
Lees ook:Een gouden pizza, of liever bezaaid met bloemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.